Eat your retinol: Το TikTok δίνει (άλλη) μια μαγική συνταγή αντιγήρανσης
Παρά τους προβοκατόρικους τίτλους τους, τα βίντεο δίνουν μια παμπάλαια γνωστή συνταγή
Οι νέες συμβουλές αντιγήρανσης από το TikTok ή όταν οι TikTokers ανακάλυψαν τις ωφέλειες της υγιεινής διατροφής.
Στο TikTok βγαίνουν διάφοροι, που έχουν απλώς το ακαταλόγιστο αλλά κανέναν επιστημονικό υπόβαθρο, και δίνουν συμβουλές υγείας ή, ας τις πούμε, παραϊατρικές. Αν πρόκειται για κρέμες και άλλα προϊόντα εξωτερικής χρήσης, ε λες, δεν πειράζει, ας πουν τη σαχλαμάρα της οι TikTokers. Αν πρόκειται όμως για πράγματα που τρώγονται, τότε σοβαρεύει το πράγμα.
Η τελευταία τάση του TikTok είναι να προσφέρει συνταγές αντιγήρανσης και περιποίησης του δέρματος που εστιάζεται στα τρόφιμα. Eat your retinol έλεγε μια χρήστρια της πλατφόρμας και Eat your moisturiser, «φάε την ενυδατική σου», έλεγε μία άλλη, και ήταν ώρα να ειπωθεί ένα «κάπου όπα». Πού τα βρίσκουν οι κερατάδες; Τελικά η φάση ήταν ακίνδυνη, οι χρήστριες δεν προέτρεπαν το κοινό να φάει τη ρετινόλη ή την ενυδατική του κρέμα, αλλά να φτιάξει μια αηδία, ε συγγνώμη, ένα φαγητό, bok choy με ρύζι και σούπα από ένα αποξηραμένο μανιτάρι, το οποίο στην κινέζικη παράδοση είναι γνωστό ως «σιντριβάνι της νιότης».
Τι είδαμε στα σχετικά βίντεο υπό τα hashtag: #antiaging, #traditionalchinemedicine, #skincaretips, #TokforNature και υπό πομπώδεις τίτλους τύπου «θαυματουργή συνταγή» ή «πηγή νεότητας», που θυμίζουν παλιό κίτρινο Τύπο. Είδαμε smoothies με αποξηραμένα φρούτα, γκοτζιμπέρι και αχλάδι, καρότα και μπρόκολα, λεμόνια και αβοκάντο, δημητριακά και παπαρουνόσπορο. Όλα καλά επομένως, οι υπερτροφές, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην υγεία, όχι όμως ότι γυρίζουν τον χρόνο πίσω.
Το πρόβλημα με τις συνταγές αντιγήρανσης του TikTok είναι οι πομπώδεις τίτλοι και οι κοινοτοπίες τύπου «πώς να λάμψεις από μέσα προς τα έξω». Πρόκειται για «σοφίες» στις οποίες μπορεί να τσιμπήσει ένα νεαρό άτομο, όπως αυτά που χαζολογούν στην πλατφόρμα, όχι όμως εμείς οι πολύ ενήλικες που έχουμε φάει τέτοιες υποσχέσεις με το κουτάλι και χαΐρι (ή λάμψη) δεν είδαμε.
Η ιδέα πως το τι τρώμε επηρεάζει το δέρμα και την υγεία μας δεν είναι καθόλου καινούργια. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολιστικού lifestyle για μια καλή ζωή και κυρίως καλά γεράματα. Δεν είναι κακό να ενδιαφέρεσαι για τη σωστή διατροφή σου. Καλή διατροφή σημαίνει καλή υγεία (εντάξει, θα μιλήσει και το γονίδιο), καλή υγεία σημαίνει καλή ζωή και καλή ζωή και υγεία σημαίνουν καλό δέρμα. Έτσι ναι, έχει νόημα η τάση. Αλλά όχι να αρχίσουμε να καταβροχθίζουμε ρετινόλες και νιασιναμίδες!