Οι μεγάλες μύτες επέστρεψαν και είναι πολύ της μόδας
© EPA
Beauty

Μεγάλες μύτες: Ζούμε το άγριο comeback τους; Ω, ναι!

Παντού στα social media hashtags όπως το «My Roman Nose» κάνουν χαμό και δικαίως τον κάνουν

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή |

Η μεγάλη μύτη ζει νέες δόξες στο Χόλιγουντ και στο διαδίκτυο – μήπως ήρθε η σειρά μας να τη...γιορτάσουμε;

Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι η φύση το είχε παρακάνει, όταν ξεμπέρδευε με τη δημιουργία του προσώπου μου. Μου χάρισε δύο τεράστια μάτια, ωραία φρύδια, συμμετρικό μέτωπο και στόμα και μια μύτη να! (Χωρίς κανένα συμπάθειο).
Όσο μεγάλωνα, αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη μύτη αποκτούσε και λουϊκένζ χαρακτήρα: γινόταν γαμψή, επιθετική, αδιάκριτη, ξεπετιόταν μέσα από γυαλιά, μου ρήμαζε την ψυχολογία, ήμουν μυτόγκα με τα όλα μου και δεν με έσωζαν ούτε τα μεγάλα πλάνα μάτια ούτε η μπάσα ωραία φωνή, τίποτα.

Ούτε καν το ντεμπούτο του F. Scott Fitzgerald, με το μυθιστόρημα This Side of Paradise, στο οποίο ο φοιτητής του Princeton Burne Holiday διακηρύσσει την αγάπη του για τις μεγάλες μύτες, που χαρίζουν στο πρόσωπο ανωτερότητα και σοφία, εξυπνάδα και μόρφωση. Κολοκύθια. Κάνε μου ένα μοχθηρούτσικο σχόλιο για τη μύτη μου και θα ξεχάσω ό,τι ξέρω για οτιδήποτε. Βράσε τα ΑΕΙ και τα μεταπτυχιακά. Μιλάμε μπλοκάρω άσχημα. Δηλαδή και μυτόγκα και στιγμιαίως αστοιχείωτη.

Ομως, τα τελευταία χρόνια πληροφορούμαι ότι οι πλαστικές μύτης έχουν μειωθεί. Το πρότυπο αλλάζει. My Roman Nose σου λέει το hashtag σε Tik Tok και λοιπά social media. Έχεις μεγάλη μύτη, κοπελιά / νεαρέ; Τιμή σου και καμάρι σου και να τη χαίρεσαι!

@chloecleroux

never hiding this cutie again 👃🏼🎨🖌️ #foryou #romannose

♬ Waltz No.2 - Cihat Aşkın

Και δεν είναι τώρα μόδα οι μυτόγκες. Και πριν από εκατό χρόνια απολάμβαναν τον σεβασμό που τους αξίζει. Ας όψετε ο ομιλών κινηματογράφος και τα ενοχλητικότατα κοντινά πλάνα που έβαλαν τον κόσμο σε σκέψη.

Πότε άρχισε να μας απασχολεί το μέγεθος της μύτης μας; 

«Μωρέ, τι να το κάνω αυτό το έπιπλο που έχω για μύτη;», ψιθύρισαν πολλές ηθοποιοί τότε και ειδικά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε απάντηση στις ψιθυριστές προσευχές τους. Η απάντηση ήταν η πλαστική χειρουργική που με έδρα (ανέκαθεν) την Καλιφόρνια υποσχόταν μικρούτσικες, τόσες δα, σούπερ χαριτωμένες λαγουδίσιες μύτες.

Αλλά θέλει να είσαι γενναία και εγώ μια ζωή ήμουν φλώρος. Πολύ. Από παιδί έτρεμα και εξακολουθώ να τρέμω τις ενέσεις, τα νυστέρια, τη χειρουργική βία, γενικά. Και ενώ ονειρευόμουν, ως ενήλικη πια, ένα μυτούδι τοσοδούτσικο, έτυχε να δω θαρραλέα φίλη που τον διέβη τον Ρουβίκωνα, καμιά εβδομάδα μετά την μυτοπλαστική της. Και πισωπάτησα.

Η μύτη της Ρόσι Ντε Πάλμα
Η εντυπωσιακή μύτη της Ρόσι Ντε Πάλμα, της μούσας του Αλμοδόβαρ © EPA

Όλο το πρόσωπο μια μελανιά. Στο διάφραγμα γάζες και από κάτω κοιμόταν ηρεμούλα η νέα της μυτίτσα, η κοντή, η κομψή, η ανασηκωμένη.Αλλά εγώ δεν ψηνόμουν να μπω σε τέτοιο βάσανο. Έκανα πως δεν βλέπω το ράμφος που ξεπρόβαλλε εκεί κάτω από τα μάτια, τα οποία έβαφα πονηρά για να τραβάω το βλέμμα εκεί, σε αυτό το ύψος. Μεταξύ μας, ως ενήλικη δεν μου έκανε και τόση ζημιά. Μη σου πω υπήρχε και μια γοητεία και ένα μυστήριο. Μυτόγκα και γυαλαμπούκα μεν, αλλά με πυγμή και υπόκωφη γοητεία δε. Αμ πως.

Ο Άνταμ Ντράιβερ
Ο Άνταμ Ντράιβερ και η εντυπωσιακή μύτη του που κάνει κατάληψη σχεδόν σε όλο το πρόσωπο © EPA

Και μετά ήρθε ο Paul Mescal να παραδέχτεί ο χρυσός μου ότι χάρη στη μεγάλη μύτη του άρπαξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Lucius στον Μονομάχο 2 του Ρίντλεϊ Σκοτ.

«Η μύτη που μισούσα απόλυτα όταν ήμουν στο γυμνάσιο -και για την οποία με κορόιδευαν- έγινε πολύ, πολύ χρήσιμη όταν ο Ρίντλεϊ χρειαζόταν κάποιον για να παίξει στο Gladiator II», δήλωσε ο Μεσκάλ, εξηγώντας μάλιστα ότι η αυτή η μύτη ήταν που τον βοήθησε να επικοινωνήσει τη δύναμη και τη θέληση του χαρακτήρα του. Και δεν ήταν μόνο ο Μεσκάλ. Ο Λίαμ Νίσον, ο Άνταμ Ντράιβερ, ο Όουεν Γουίλσον, ο Έντριεν Μπρόντι έχουν αλλάξει το πρότυπο στο Χόλιγουντ.

Η μύτη του Μπρόντι έχει κάψει καρδιές

Ειδικά για την τριαξονική μύτη του Μπρόντι έχουν γραφτεί ύμνοι, να, καλή ώρα τι έγραφε ο Guardian: «Από κοντά η μύτη του είναι ένα μαγευτικό θέαμα -μακρύ, κομψό και λυγισμένο προς τα αριστερά».
Και επειδή προηγουμένως λέγαμε για τις πλαστικές, τα ιατρικά αρχεία επιβεβαιώνουν αυτή την όψιμη αγάπη των ανθρώπων για τις μύτες τους, κι ας είναι και γερακίσιες.

Η μύτη του Έντριαν Μπρόντι
Έχουν γραφτεί ύμνοι για τη μύτη του Έντριαν Μπρόντι © EPA

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, δεν έχουν πλέον εμμονή με το να «κοντύνουν» τις μύτες τους - ο αριθμός των επεμβάσεων ρινοπλαστικής που πραγματοποιήθηκαν το 2023 μειώθηκε κατά 43% από το 2000. Πριν από δέκα χρόνια, σχεδόν 400.000 Αμερικανοί ετησίως έκαναν τη μύτη τους μικρότερη, λεπτότερη, πιο ίσια και πιο χαριτωμένη. Στις μέρες μας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών, πραγματοποιούνται περίπου 225.000 τέτοιες επεμβάσεις ετησίως. Ο κόσμος το ξανασκέφτεται, συμφιλιώνεται με την εμφάνισή του, παίρνει θάρρος από ανθρώπους που δεν μάσησαν και έκαναν το αδύναμο σημείο τους, σκέτη δύναμη. 

@saberplasticsurgery

The Roman nose 👃🏼 👀 This day in age a “ski slope nose” is commonly requested and seen as the beauty standard. As a plastic surgeon I love a unique nose! #romannoses #romannose #plasticsurgery #nosewithabump #uniquenoses #nosewithahump #humponnose

♬ original sound - Dr. Sepideh Saber

Τις προάλλες σε ένα ξένο podcast άκουγα έναν χειρουργό -νομίζω Αυστραλό- που έλεγε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που του ζητάνε επιμήκυνση της μύτης. Ή πάχυνση του διαφράγματος ή κάτι τέτοιο, γιατί, λέει, δεν μοιάζουν με τους συγγενείς τους και θέλουν να ανήκουν στην οικογένεια, να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο τάδε είναι γιος του δείνα και πάει λέγοντας. 

Γυναίκες με καθόλου γαλλική μυτούλα που αγαπάμε πολύ

Και επειδή καλά τα λέμε για τους άντρες, να πούμε και κανά ευχαριστώ σε μερικές διάσημες και αγαπημένες μυτόγκες που δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να τσακωθούν με το οσφρητικό τους εργαλείο.

Από την πρώτη διδάξασα Μπάρμπρα Στρέιζαντ μέχρι τη Ρόσι Ντε Πάλμα, την αλμοδοβαρική μούσα με το δίμετρο κορμί και τη μύτη – φεστιβάλ, μέχρι την Αντζέλικα Χιούστον και τη Σοφία Κόπολα, τελος πάντων υπήρξαν αυτές που αντιστάθηκαν στη λαίλαπα της γατουλίσιας μυτούλας.

Η Αντζέλικα Χιούστον, από τα πλέον εμβληματικά πρόσωπα, με τις πλέον εντυπωσιακές μύτες του σινεμά
Η Αντζέλικα Χιούστον, από τα πλέον εμβληματικά πρόσωπα, με τις πλέον εντυπωσιακές μύτες του σινεμά © EPA

Αυτές που ήθελαν μύτη – μύτη και όχι μύτη – κουμπάκι. Και για να πω την αμαρτία μου, ενίοτε τη θαυμάζω (τη μύτη μου). Της λέω «μπράβο, που έχεις χαρακτήρα και υπόσταση». Που αν χρειαστεί να παίξεις κουτουλιές, να δούμε ποιος θα χάσει, χρυσό μου. Ε, καλά, μην τα παραλέω. Υπάρχουν και μέρες που λέω αυτό που έλεγε ο Φωτόπουλος στην Τσαγανέα –«Και έχει ένα περίεργο σχήμα η μύτη σου απόψε!»- όταν παίζανε στο ο «Θόδωρος και το Δίκαννο». Υπάρχουν μέρες που με απογοητεύει (ναι, ακόμη για τη μύτη μου μιλάμε).

Έχει ένα περίεργο σχήμα η μύτη σου

Κι αν κάπως ξαναγεννιόμουν, ναι, θα ήθελα το προνόμιο της μύτης – κουμπί, της πλακουτσής, της γαλλικής, κάποιας μικρής, τελος πάντων.

Αλλά σε αυτή τη ζωή θα μείνω με το έπιπλό μου. Γαμψό και λίγο στραβό, είναι δικό μου. Και δεν είναι Roman Nose ακριβώς, αλλά ένα μεγαλείο (αναμφισβήτητα) το έχει. Οπότε θα πορευτούμε μαζί και σ’ όποιον αρέσει. Ενίοτε μπορεί να μην αρέσει ούτε σε εμένα, αλλά κάποτε θα πειστώ ότι αυτές οι μύτες κάνουν τον κόσμο να γυρίζει (κυριολεκτικά) και θα πάψω να γκρινιάζω.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice