Iman + David Bowie

H πιο γλυκιά και ρομαντική ερωτική ιστορία διασήμων.

Πώς ο Ντέιβιντ Μπόουι γνώρισε και ερωτεύτηκε την Ιμάν.

Αφήστε τους μουσικοληπτικούς να υμνούν τις μουσικές μεταμορφώσεις του! Εμάς, κορίτσια, αυτό που μας νοιάζει είναι η σχέση του Thin White Duke με τη μαύρη θεά. Το να μιλήσεις για τον έρωτα του Μπόουι με την Ιμάν προϋποθέτει πολύ ψάξιμο και συνεπάγεται λίγες και ξενέρωτες πληροφορίες. Στο γυαλιστερό χαρτί των περιοδικών και των ταμπλόιντ, το διαφυλετικό ζευγάρι έκανε πάντα καλή εντύπωση: θεωρούνταν οι πρωταγωνιστές μιάς από τις πιο γλυκές και ρομαντικές ιστορίες διασήμων. Γιατί όχι; Στην τελική, τόσο εκείνος όσο κι εκείνη παραιτήθηκαν από την ερωτική ποικιλία και τις συναισθηματικές περιπλανήσεις στο όνομα της απλής αγάπης και της ήρεμης οικογενειακής ζωής. Οι εκκεντρικότητες του παρελθόντος τους πιθανόν να είναι μία από τις βάσεις της αμοιβαίας λατρείας τους: βρέθηκαν στα όρια, μπούχτισαν, και μετά συναντήθηκαν.

Ο Ντέιβιντ μπλέχτηκε σε διάφορα δράματα και υπέπεσε σε πολλές υπερβολές. Μισοέχασε την όρασή του, βίωσε την κατάθλιψη, παντρεύτηκε την Άντζι, έγινε πατέρας, χώρισε, έπινε σαν σφουγγάρι, έπαιρνε ναρκωτικά όλων των ειδών, το 1976 δήλωνε στο «Playboy» αμφισεξουαλικός και γι’ αυτό ευτυχισμένος, το 1983 στο «Rolling Stone» τα «μάζευε», το 1993 αυτοχαρακτηρίστηκε «κρυφός ετεροφυλόφιλος». Κι αν στον καθένα από εμάς ενυπάρχουν πολλοί άνθρωποι, στην περίπτωσή του οι άνθρωποι αυτοί έβγαιναν και φόρα παρτίδα… Σαν να αγωνιζόταν να αποδράσει από την ασφυκτική δέσμευση της περσόνας που επινοούσε κάθε φορά, σαν να μην είχε άλλα σημαντικά προβλήματα δημιουργίας από το να φιλοτεχνεί την εικόνα του. Όλα του συγχωρούνται: ήταν και θα μείνει για πάντα ο εκλεκτός.

Η Ιμάν Αμπντουλμαχίντ ήταν επίσης μια γυναίκα τολμηρή. Κόρη του σομαλού πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, πήγε σχολείο στην Αίγυπτο, έφυγε για την Κένυα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, έμαθε πέντε γλώσσες, παντρεύτηκε έναν μπασκετμπολίστα του NBA, γνώρισε τη μητρότητα στα 21 της, χώρισε, έγινε μοντέλο των πέντε ηπείρων και όλων των θαλασσών. Μετά έγινε επίσης ηθοποιός, συγγραφέας, επιχειρηματίας. Η κοινή ζωή τους, απροστάτευτη από τους ίδιους, παρουσιαζόταν στην κοινή γνώμη σαν παραμύθι: με πάθος, αγάπη και happy end. Γνωρίστηκαν με προξενιό, που οργάνωσε ο κοινός κομμωτής τους. Ο Ντέιβιντ την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα (τον τράβηξε το «μέσα της», δήλωσε), εκείνη όμως του έκανε αρχικά κόνξες. Η πρόταση γάμου ήρθε ένα χρόνο αργότερα καταμεσής του Σηκουάνα, με έναν πιανίστα να δημιουργεί κλίμα ρομαντισμού και με τον Μπόουι να κρατάει μια «κοτρόνα» πολλών καρατίων. 

n

Sound and vision

Μη χορταίνοντας τις τελετές, παντρεύτηκαν δύο φορές: μια στα γρήγορα στη Λοζάννη και μια στα γκλαμουράτα και χριστιανομουσουλμανικά στις 6 Ιουνίου του 1992 στη Φλωρεντία. Η Ιμάν έλαμψε με το εφαρμοστό νυφικό της κι ο Μπόουι με το σμόκιν και τη λευκή γραβάτα διά χειρός Μιγκλέρ. Κουμπάρος, ο -αναποφάσιστος ως προς το όνομά του- γιος του Ντέιβιντ από τον πρώτο του γάμο, Ζόουι (επειδή δεν του άρεζε το Ζόουι Μπόουι, το άλλαξε σε Τζο, ενώ τώρα λανσάρεται ως Ντάνκαν Τζόουνς, σκηνοθέτης…). Ανάμεσα στους 65 καλεσμένους, τρεις διάσημοι που κάνουν ρίμα: η Όνο, ο Ίνο κι ο Μπόνο! Το γαμήλιο γλέντι έγινε σε πολυτελές ξενοδοχείο, με τα νερά του Άρνου να συμμερίζονται την ευτυχία και να σιγοντάρουν με το κελάρυσμά τους (μπιαξ). Το ζεύγος χτύπησε αναμνηστικά τατού, ενώ ο Ντέιβιντ χάρισε στη σύζυγό του ένα κάστρο στην Ιρλανδία αξίας τριάμισι εκατομμυρίων δολαρίων και δύο εκδοχές ενός τραγουδιού («The Wedding» και «The Wedding Song», που περιλήφθηκαν στο δίσκο «Black Tie, White Noise» του 1993).

Ο ροζ μύθος στεγαζόταν κατά περίσταση σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αφού το ζεύγος διέθετε σπίτια σε Ιρλανδία, Αφρική, Ελβετία, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Καραϊβική. Το 1995 έγιναν εντιτόριαλ μόδας στη «Vogue», το 2004 καμπάνια του Τόμι Χίλφιγκερ, την εμβληματική πρωτοχρονιά του 2000 απέρριψαν όλες τις προσκλήσεις, για να μείνουν στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη και να σερφάρουν στο ίντερνετ (άσχετο). Το Δεκαπενταύγουστο του ίδιου χρόνου, μετά από ομολογημένες επίμονες προσπάθειες, απέκτησαν τη Λέξι, με τον 53χρονο χαζομπαμπά Ντέιβιντ να κόβει τον ομφάλιο ρόλο. Είχαν δηλώσει πως την επιθυμούσαν «όσο τίποτε στον κόσμο». Ήταν αυτοκόλλητοι, δήλωναν σεξουαλικά ταιριαστοί και ίδιων ενδιαφερόντων. Δεν άφηναν πάρτι για πάρτι, γιόρταζαν κάθε 14 του μηνός την επέτειο γνωριμίας τους, ενώ, όταν έμεναν σπίτι, η Ιμάν άνοιγε φύλλο για πίτα κι ο Μπόουι διάβαζε την εφημερίδα του ή πήγαινε με την κόρη του στο πάρκο.

Το άγριο παρελθόν είχε γίνει πολύ παρελθόν. Η Ιμάν έλεγε: «Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα τον γουστάρω και με κάνει να γελάω όσο κανένας άλλος. Όταν είσαι νέος, σκέφτεσαι τον έρωτα με όρους πυροτεχνημάτων. Ωστόσο, πιστεύω πως οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο τη συναισθηματική σιγουριά, κι εκείνος είναι δίπλα μου κάθε στιγμή».
Ο Ντέιβιντ συμπλήρωνε: «Θα μπορούσες να πιστέψεις πως ο γάμος ενός ροκ σταρ με ένα τοπ μόντελ είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κόσμο. Και είναι!».
Ήταν συγκινητικές δηλώσεις, αλλά μάλλον αναμενόμενες. Όταν έχεις προσπεράσει μια άλφα ηλικία δικαιούσαι να λες τέτοια. Κι ας είσαι θρύλος. Βέβαια, είναι και το άλλο: οι μακροχρόνιες σχέσεις-γάμοι των θρύλων (και ειδικά οι δημόσιες ομολογίες πίστης) πάντα αντιμετωπίζονται με δέος και συγκινούν τους κοινούς θνητούς, ειδικά εμάς τα κορίτσια…

Στις 10 Ιανουαρίου 2016, ο Μπόουι πέθανε αφήνοντας χήρα την Ιμάν. Εκείνη έγραψε μία αφιέρωση σε εκείνον: "Ο πόνος είναι αληθινός, αλλά το ίδιο και ο Θεός."

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice