Η Nicole Kidman φωτογραφημένη από τον Peter Lindbergh για το ημερολόγιο Pirelli 2017 ©EPA
Η Nicole Kidman φωτογραφημένη από τον Peter Lindbergh για το ημερολόγιο Pirelli 2017 ©EPA
Celebrities

Nicole Kidman, από το Α έως το Ω με τα δικά της λόγια

Έχει ήρεμη και «βασιλική» φυσιογνωμία, μετράει σχεδόν 40 χρόνια καριέρα ως ηθοποιός

H Nicole Kidman, η λευκή καλλονή του Χόλιγουντ με τους ανατρεπτικούς ρόλους, έγινε 54 ετών και αυτή είναι η ιστορία της με τα δικά της λόγια.

Οι χαμαιλεοντικές υποκριτικές της ικανότητες είναι θρύλος. Η ομορφιά της εντυπωσιακή. Έχει ήρεμη και «βασιλική» φυσιογνωμία, μετράει σχεδόν 40 χρόνια καριέρα ως ηθοποιός. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η γυναίκα με την αψεγάδιαστη επιδερμίδα και τα βραβεία είναι άνθρωπος.

Για αρκετά χρόνια, το ταλέντο της επισκιαζόταν από τον ενδιαφέρον των media για το γάμο της με τον σταρ του Χόλιγουντ, Tom Cruise, και την αδυναμία της να κάνει παιδιά. Από τότε που χώρισε και παντρεύτηκε τον μουσικό Keith Urban, η ζωή της άλλαξε εντελώς και ο κόσμος άρχισε να αναγνωρίζει την ικανότητά της να μεταμορφώνεται για κάθε ρόλο. Η σειρά Big Little Lies, στην οποία ήταν και συμπαραγωγός, ήταν από τις δουλειές που έχει αγαπήσει περισσότερο. Αυτή είναι η ζωή της, με τα δικά της λόγια, από το Α έως το Ω.

Η Nicole Kidman στα 24th Annual Critics' Choice Awards στην Καλιφόρνια, το 2019
Η Nicole Kidman στα 24th Annual Critics' Choice Awards στην Καλιφόρνια, το 2019

Αγάπη «Είμαι πολύ ευαίσθητη γυναίκα, οπότε τα φέρνω όλα στην "εξίσωση". Έχω εξαντλήσει το φάσμα των συναισθημάτων αλλά είμαι αφοσιωμένη και τρυφερή και έχω την ικανότητα να αγαπώ βαθιά, οπότε δεν θέλω να πληγωθώ. Μία από τις κουβέντες που είχα πει στον Keith όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε ήταν "να είσαι προσεκτικός μαζί μου γιατί όταν αγαπώ, αγαπώ από το πιο βαθύ μέρος". Αν πεις αυτό σε έναν άντρα ή θα φύγει τρέχοντας ή θα πει "εδώ είμαι"».

Βιομηχανία του Χόλιγουντ «Μου αρέσει να ταρακουνώ τα πράγματα και να είμαι ανατρεπτική και να παίρνω ρίσκα. Πρόσφατα έκανα μια ταινία που λέγεται Destroyer (Καταστροφέας) και ήταν τόσο διαφορετικό απ'ό, τι έχω κάνει ως τώρα. Μεγάλωσα με τις ταινίες που έκαναν ο Al Pacino, o DeNiro, ο Gene Hackman και όλοι αυτοί οι τύποι - αυτές τις σκοτεινές αστυνομικές ταινίες και αναρωτιόμουν "πού είναι η γυναίκα σε όλα αυτά";»

Το γραμματόσημο με τη Nicole Kidman που κυκλοφόρησε στην Αυστραλία
Το γραμματόσημο με τη Nicole Kidman που κυκλοφόρησε στην Αυστραλία

Γραμματόσημα «Ήταν πολύ κουλ το να βρίσκεται το πρόσωπό μου στα εθνικά γραμματόσημα της Αυστραλίας αλλά ήταν κάπως περίεργο να με "γλείφουν" όλοι!»

Διασημότητα «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως διασημότητα. Νιώθω ότι είμαι ηθοποιός. Η Beyoncé είναι διασημότητα κι αυτό είναι πολύ πιο σπουδαίο».

Eπικίνδυνες στιγμές «Μια φορά σταματήσαμε το γύρισμα γιατί υπήρχε κάποιος που πυροβολούσε στην πραγματικότητα στο σετ. Όλοι φώναζαν "πέστε κάτω, μείνετε κάτω!" και είμαι ξαπλωμένη στο πάτωμα με ένα όπλο και σκέφτομαι ότι αν αυτός ο τύπος είναι να πυροβολήσει κάποιον, θα είμαι εγώ, το άτομο που είναι ξαπλωμένο κάτω κρατώντας ένα μεγάλο όπλο. Ήταν πολύ έντονο».

Ζώδιο «Έχω γεννηθεί στην αλλαγή Διδύμου-Καρκίνου, ο πρώτος χαρακτηρίζεται από τις παιδικές του τάσεις και ο δεύτερος από τη μητρική του κυριαρχία στα άλλα ζώδια. Αυτές είναι κατάλληλες περιγραφές για την προσωπικότητά μου».

Με τον πρώην συζυγό της, Tom Cruise, στην ταινία που συμπρωταγωνιστούσαν, Μάτια Ερμητικά Κλειστά
Με τον πρώην συζυγό της, Tom Cruise, στην ταινία που συμπρωταγωνιστούσαν, Μάτια Ερμητικά Κλειστά

Ηλικία «Δεν υπάρχει πια μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Γι' αυτό είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να αλλάζουμε. Ζούμε περισσότερο τώρα, είμαστε τόσο τυχεροί. Οπότε πρέπει να υπάρχει μέρος να διοχετεύουμε όλη αυτή τη δημιουργική ενέργεια».

Θρησκεία «Είμαι πνευματική με την έννοια ότι πιστεύω απόλυτα στο Θεό. Λάτρευα την ιδέα να γίνω μοναχή. Προφανώς, δεν επίλεξα αυτό το μονοπάτι, αλλά με έλκυε πολύ».

Iδιωτικότητα «Έχω επιλέξει να ζω στο Nashville γιατί έχει απόλυτη ιδιωτικότητα. Έμαθα ζώντας εδώ ότι η "ετικέτα Nashville" σημαίνει να αφήνει τον κόσμο να ζει τις ζωές του με ηρεμία. Γι' αυτό μένω εδώ».

Στην ταινία The Hours, ως Virginia Woolf, ο ρόλος που της χάρισε το Όσκαρ ©Paramount/Miramax
Στην ταινία The Hours, ως Virginia Woolf, ο ρόλος που της χάρισε το Όσκαρ ©Paramount/Miramax

Καριέρα «Ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει ένα ταξίδι που πρέπει να γίνει. Υποθέτω πως είχα αυτή την αυθόρμητη, μη στρατηγική πλευρά και γι' αυτό είχα τόσο καλή καριέρα. Ακόμα και στο απόγειό μου, δεν προσπαθούσα να το διατηρήσω αυτό. Πάντα κοίταζα το πώς νιώθω τώρα -πού θέλω να πάω μετά;»

Λεφτά «Οι ιστορίες για μισθούς είναι αγενείς. Ρωτάς τους γείτονές σου πόσα βγάζουν;»

Με το καστ της σειράς Big Little Lies, Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Shailene Woodley στην 75η Τελετή Απονομής Χρυσών Σφαιρών ©EPA/Mike Nelson
Με το καστ της σειράς Big Little Lies, Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Shailene Woodley στην 75η Τελετή Απονομής Χρυσών Σφαιρών ©EPA/Mike Nelson

Μικρά Μεγάλα Ψέματα «Ποτέ δεν είχα τόσους πολλούς διαλόγους στην οθόνη με γυναίκες που είχαν το ίδιο μέγεθος ρόλου με εμένα. Ήταν πολύ εντυπωσιακό να δουλεύω με αυτή την ομάδα. Νιώθω ότι είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν είχα ποτέ ξανά. Δες το καστ από τα Φιλαράκια -περνούσαν τόσο χρόνο μαζί -είναι διαφορετικό βέβαια γιατί στη δική μας εξίσωση δεν υπάρχουν άντρες. Δηλαδή υπάρχουν, αλλά δεν τους έχουμε βάλει στο ομαδικό chat που μιλάμε».

Nτροπή «Ω, εξεπλάγην όταν έμαθα για το σκάνδαλο Γουάιστιν, όλα συνέβαιναν ακριβώς εκεί. Ίσως επειδή μεγάλωσα προστατευμένη από όλα αυτά. Έπρεπε να κατατοπιστώ σε κάποια πράγματα. Αλλά παντρεύτηκα στα 22 μου, πολύ νέα. Και πριν από αυτό ήμουν παιδί στο σετ -από τα 14 με ένα γονιό ή κάποιον επιβλέποντα να παρακολουθεί σαν γεράκι. Και με κάποιους τρόπους, ήμουν ακόμα παιδί όταν βγήκα από το γάμο μου -για τον οποίο θα σταματήσω να μιλάω τώρα! Δεν είχα την πλήρη προσέγγιση στη ζωή όταν βγήκα από αυτόν. Είχα ακόμα πολύ παιδική συμπεριφορά. Για την οποία ντρεπόμουν».

Η Nicole Kidman σε ηλικία 16 ετών, αμέσως μετά την κυκλοφορία της ταινίας της BMX Bandits ©Getty Images/ Patrick Riviere
Σε ηλικία 16 ετών, αμέσως μετά την κυκλοφορία της ταινίας της BMX Bandits ©Getty Images/ Patrick Riviere

Ξανθιά «Από τη στιγμή που έχω λευκό δέρμα, πρέπει να μένω μακριά από τον ήλιο. Δεν αντέχω τον ήλιο. Έβαψα τα μαλλιά μου κόκκινα για λίγο στα 90s αλλά στην πραγματικότητα είμαι φυσική ξανθιά».

Όρια «Έχει να κάνει περισσότερο με το τι μπορεί να δώσει η οικογένειά μου στην πραγματικότητα. Αν ήμουν ελεύθερη και μόνη μου και απλά δούλευα θα μπορούσα πιθανόν να πάω σε πολλά μέρη και να κάνω πολλά πράγματα. Αλλά δεν είμαι και υπάρχει μια οικογένεια που έρχεται πρώτη σε όλα και δε σκοπεύω να την διακινδυνεύσω. Οπότε ενώ γενικά δίνω πολλά και λέω ναι σε όλα, αν πρόκειται κάτι να δημιουργήσει στρες στην οικογένεια, βάζω όρια και λέω όχι».

Με τον έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, στο Φεστιβάλ Καννών, για την ταινία Killing of a Sacred Deer
Με τον έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, στο Φεστιβάλ Καννών, για την ταινία Killing of a Sacred Deer

Πατέρας «Ο πατέρας μου. Όταν στάθηκα στην κηδεία του δεν ήθελα να μιλήσω γιατί ήμουν συναισθηματικό ράκος. Αλλά έπρεπε να μιλήσω για το ότι ήταν ευλογία να με μεγαλώσει ένας τόσο καλός άνθρωπος. Γιατί πολλοί φίλοι μου δεν είχα την ίδια τύχη. Με μεγάλωσε ένας άντρας που ήταν παρών, ποπυ δεν με σεξουαλικοποίησε, που με αντιμετώπισε ως συναισθηματικό, πνευματικό ον. Και με μεγάλωσε ένας άνθρωπος που θα έμπαινε σε ένα αεροπλάνο τα μεσάνυχτα και θα ερχόταν αν του ζητούσα να έρθει να με βοηθήσει».

Ρόλοι «Προσπαθώ να φέρνω τις εμπειρίες που έχω από πράγματα που μου έχουν συμβεί. Και είμαι πρόθυμη να τις δώσω στον κόσμο, είμαι πρόθυμη να τις δώσω στον σκηνοθέτη. Μήπως πρόκειται να πληγωθώ ή να μου προκαλέσει πολύ μεγάλο στρες; Ίσως, αλλά αυτό είναι το καλλιτεχνικό μονοπάτι. Οπότε προσπαθώ να είμαι απίστευτα ωμή και διαθέσιμη και να πετάω όλες τις στρώσεις μέχρι να μείνω χωρίς δέρμα. Μετά όμως φροντίζω τον εαυτό μου».

Σύζυγος (για τον Keith Urban) «Τον κοίταξα κάποια στιγμή και είδα τα τατουάζ του και το πόδι του να κουνιέται ρυθμικά και κρατούσε την κιθάρα και σκέφτηκα θεέ μου τον αγαπώ αυτό τον άντρα, είμαι τόσο ευτυχής που είμαι στον κόσμο του».

Με τον σύζυγό της, Keith Urban, στην 77η Τελετή Απονομή Χρυσών Σφαιρών ©EPA/Nina Prommer
Με τον σύζυγό της, Keith Urban, στην 77η Τελετή Απονομή Χρυσών Σφαιρών ©EPA/Nina Prommer

Τοξική αρρενωπότητα «Νιώθω άβολα με αυτό τον όρο. Τον αποφεύγω γιατί προσπαθούμε να χτίσουμε μαζί μια κοινωνία τώρα και το να χαρακτηρίζουμε έτσι τη νέα γενιά αντρών δεν... δεν είμαι πρόθυμη να το κάνω αυτό».

Υιοθεσία «Έχω βιώσει την διαδικασία της υιοθεσίας. Έχω βιώσει το να γεννήσω παιδί. Έχω βιώσει την παρένθετη εγκυμοσύνη. Μιλάω ανοιχτά για αυτά γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί φίλοι μου που το συζητούν. Είναι σημαντικό για άλλες γυναίκες να το καταλάβουν.

Φυτά «Αυτά είναι τα τριαντάφυλλά μου, δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις φυτά σαν αυτά τα τριαντάφυλλα στο Τενεσί. Ακούγομαι σαν γριά γυναίκα αλλά μου προσφέρουν χαρά. Είμαι αφοσιωμένη κηπουρός, μεγαλώνω λεμόνια, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνα και βερίκοκα στο σπίτι στην Αυστραλία και κάνω μαρμελάδες και τσάτνεϊ που χαρίζω σε φίλους».

Η Nicole Kidman στην 89η Απονομή Όσκαρ, το 2017 ©Getty Images/Christopher Polk
Στην 89η Απονομή Όσκαρ, το 2017 ©Getty Images/Christopher Polk

Χαλάρωση «Έχουμε περιόδους στο σπίτι που δεν ανοίγουμε την τηλεόραση και αποτοξινωνόμαστε από όλα για να χαλαρώσουμε. Το συνιστώ σε όλους. Όπως όλοι ανησυχώ για το θυμό που υπάρχει τριγύρω, τι μπορείς να κάνεις; Στην περίπτωσή μας έχουμε γη και ζώα και έναν κανόνα για το παιχνίδι στο δεντρόσπιτο: δεν φέρνουμε ηλεκτρονικές συσκευές, παίξε μέχρι τελικής πτώσης έξω από το σπίτι».

Ψυχολογία «Μέρος του να είσαι ηθοποιός είναι να σου αρέσει να ζεις τις ζωές κάποιων άλλων κα να εξερευνείς την ψυχολογία και τα συναισθήματά τους».

Ωκεανός «Θέλω να κολυμπήσω με καρχαρίες. Αγαπώ πολύ τα ζώα και τον ωκεανό και θέλω να ζήσω την εμπειρία του να βρεθώ κοντά τους παρόλο που τρομοκρατήθηκα όταν είδα την ταινία Open Water. Φώναξα τόσο δυνατά που οι άνθρωποι στο σινεμά άρχισαν να γελάνε».

Η Nicole Kidman στην 69η Τελετή Απονομής Χρυσών Σφαιρών, 2012. ©Getty Images/ Jason Merritt
Στην 69η Τελετή Απονομής Χρυσών Σφαιρών, 2012. ©Getty Images/ Jason Merritt

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice