Ξεκίνησε δικαστική έρευνα για διαφθορά σε βάρος του
Πριγκίπισσα Λέονορ: Θα κάνει αυτό που πρέπει, όχι αυτό που θέλει
Το μέλλον της διαδόχου του ισπανικού θρόνου φαντάζει προδιαγεγραμμένο και σκληρό
Η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας με μια δήλωσή της προειδοποιεί την κόρη της Λέονορ και διάδοχο του θρόνου για το μέλλον και καθησυχάζει τον ισπανικό λαό.
Η πριγκίπισσα Λέονορ είναι 14 χρονών και καλείται να σώσει την τιμή του ισπανικού θρόνου. Η μητέρα της μόλις προχθές την προειδοποίησε για το τι την περιμένει στο μέλλον, καθησυχάζοντας την ίδια στιγμή τον ισπανικό λαό.
Τι συνέβη όμως και η βασίλισσα Λετίθια έκανε την κυνική δήλωση; Σε πρόσφατο ταξίδι της βασιλικής οικογένειας στη Μαγιόρκα ένας συνομήλικος της Λέονορ τη ρώτησε τι θα ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει. Η Λετίθια δεν περίμενε να δώσει απάντηση η κόρη της και πετάχτηκε, δίνοντας ένα σχεδόν «προειδοποιητικό» μήνυμα στην κόρη της και μια υπόσχεση στον ισπανικό λαό: «Θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, όχι αυτό που θέλει να κάνει».
Με τον Χουάν Κάρλος να είναι εξαφανισμένος υπό το βάρος οικονομικών και ροζ σκανδάλων, η μοναρχία στην Ισπανία μοιάζει να κλυδωνίζεται όσο ποτέ άλλοτε και η δημοτικότητά της να βρίσκεται στα τάρταρα. Στα τέλη Ιουλίου εκατοντάδες οργισμένων Ισπανών διαδήλωσαν στη Μαδρίτη ζητώντας το τέλος της μοναρχίας.
Δεν ήταν μόνο τα σκάνδαλου του λαοφιλούς κάποτε τέως βασιλιά που προκάλεσαν τη μήνιν του λαού του· ήταν και η έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά του, όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης των Ισπανών εκείνος ξόδευε αλόγιστα τα χρήματα των φορολογούμενων. Οι Ισπανοί δύσκολα θα ξεχάσουν τη σπατάλη 10.000 ευρώ που άφησε σε μία μόνο μέρα στην Μποτσουάνα όπου μετέβη για σαφάρι.
Τα μάτια όλων στρέφονται πλέον στη συμπεριφορά και τις «διορθωτικές» κινήσεις του νυν βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’, που ανέλαβε το 2014 μετά από παραχώρηση του θρόνου από τον πατέρα του, αλλά και στο μέλλον του θεσμού.
Η πριγκίπισσα Λέονορ, Ελεονώρα ελληνιστί, προηγείται στην κούρσα διαδοχής καθώς είναι το πρώτο παιδί του βασιλιά Φίλιππου και της βασίλισσας Λετίθια. Με το που ενθρονίστηκε ο πατέρας της, η Λέονορ απέκτησε ένα σωρό τίτλους δίπλα σε εκείνον που πήρε στη βάφτισή της, de Todos los Santos (των Αγίων Πάντων), που είναι παράδοση των Βουρβόνων. Πλέον είναι: Πριγκίπισσα των Αστουριών, Πριγκίπισσα της Χερόνας, Πριγκίπισσα της Βιάνας, Δούκισσα του Μοντμνπλάνκ, Κοντέσα της Σερβέρας και Λαίδη του Μπαλαγέρ.
Γεννημένη στις 31 Οκτωβρίου του 2005, η Λέονορ είναι μια 14χρονη σκορπίνα, με νονούς τους παππούδες της Χουάν Κάρλος και Σοφία. Το νερό της κολυμπήθρας ήταν από τον Ιορδάνη ποταμό, κάτι που συνέβη και με τον Φελίπε, αφού αυτό προβλέπει το έθιμο (γούρι;).
Ο ομφάλιος λώρος της φυλάσσεται σε εργαστήριο της Αριζόνα. Πηγαίνει στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο με τον πατέρα της, όπως και η κατά έναν χρόνο μικρότερη αδελφή της Ινφάντα Σοφία, που την ακολουθεί στη γραμμή της διαδοχής. Μιλά Ισπανικά, Καταλανικά, Αγγλικά, μαθαίνει Κινέζικα, γενικώς παίρνει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.
Αν τελικά ανέβει στον θρόνο, θα είναι η πρώτη γυναίκα μετά την Ισαβέλλα ΙΙ, που βασίλεψε από το 1833 μέχρι το 1868. Και αν τελικά ανέβει στον θρόνο, θα πρέπει να παραμερήσει τις όποιες επιθυμίες της για να «κάνει αυτό που πρέπει». Θα καθίσει όμως στον θρόνο;
Η ισπανική μοναρχία προτιμά να ενθρονίζει βασιλείς τα πρωτότοκα αγόρια. Που σημαίνει πως η Λέονορ θα χάσει το δικαίωμα να γίνει βασίλισσα και θα υποβιβαστεί σε ινφάντα, σε περίπτωση που ο πατέρας της αποκτήσει αγόρι όσο ακόμα θα είναι βασιλιάς. Πριν τη γέννηση των δύο κοριτσιών του Φελίπε είχαν γίνει συζητήσεις για να αλλάξει ο νόμος και να κληρονομεί το βασίλειο το πρώτο παιδί του βασιλιά ανεξαρτήτως φύλου. Ωστόσο ανάλογος νόμος δεν ψηφίστηκε ακόμα, κάτι που συνέβη για τους τίτλους ευγενών το 2009. Άραγε, μετά τη δήλωση της μητέρας της τι να προτιμά η Λέονορ;