Σήμερα ο Κιάνου Ριβς γίνεται 56 χρονών
© Neilson Barnard/Getty Images
Celebrities

Σήμερα ο Κιάνου Ριβς γίνεται 56 χρονών

Βρε, πώς μεγάλωσε!

Αυτή είναι η ζωή του Καναδού ηθοποιού, μουσικού, συγγραφέα, σκηνοθέτη και κομιξά Κιάνου Ριβς, που έχει γενέθλια σήμερα 2 Σεπτεμβρίου.

Επιχειρώντας μια σύντομη ετυμολογική ανάλυση του ονόματός του, Κιάνου Ριβς, αποτελείται από τα λεκτικά μορφήματα Key-ah-nu, που στα χαβανέζικα σημαίνουν «δροσερή αύρα πάνω στο βουνό». Του ταιριάζει γάντι το όνομα· όχι;

Τις χαβανέζικες και κινέζικες ρίζες του τις οφείλει στον μπαμπά του. Από τη μαμά του, εκτός από το βρετανικό φλέγμα και το μπόι, κληρονόμησε και τέσσερις πατριούς. Έχει δύο μικρότερες αδελφές, αρκετές Norton, πολλά ψυχικά και σωματικά τραύματα λόγω γονιών και μηχανών, καναδέζικη υπηκοότητα και αγάπη για τη μόδα.

Στη ζωή του έζησε σε τρεις ηπείρους (Ασία, Αυστραλία, Αμερική), εγκαταστάθηκε σε πέντε πόλεις (Βηρυτός, Νέα Υόρκη, Αυστραλία, Τορόντο, Καλιφόρνια), άλλαξε τέσσερα σχολεία, βρόντηξε τα γράμματα στα δεκαεπτά, αγαπημένο χρώμα το μαύρο, αγαπημένος συγγραφέας ο Σεξπίρος. Ας γράψουμε και ηλικία, μην τρέχετε σε ληξιαρχεία. Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1964, οπότε κάντε την αφαίρεση.

Στην τηλεόραση έχει συμμετοχή σε δεκάδες σειρές και εκπομπές, στο θέατρο έχει ενσαρκώσει, μεταξύ άλλων, τους Μερκούτιο και Άμλετ, ενώ παλιά παλιά, όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι και τα έξοδά του έτρεχαν, αναγκάστηκε να γυρίσει διαφημιστικά κι ένα video clip. 1991, Μ.Τ.V, Πόλα Αμπντούλ, «Rush» κι ένας μυστήριος τύπος με καρέ και βελούδινη φωνή φιλοσοφεί περί έρωτος. Τότε τον αγάπησε η Generation X. Μετά έλιωσαν και όλες οι υπόλοιπες γενιές, μέχρι και την τωρινή Generation Z.

Paula Abdul - Rush, Rush (Official Music Video)

Στον κινηματογράφο πρωτοέπαιξε το 1985. Το έναυσμα για τη λαμπρή του πορεία δόθηκε με το εξαιρετικό River’s Edge, βασισμένο σε αληθινή ιστορία φόνου. Πάντως ο πολύς κόσμος τον μαθαίνει το 1989, όταν ταξιδεύει ως ντουγάνι Ted στον χρόνο και μαζί με ένα άλλο ντουγάνι συναντάνε ιστορικά πρόσωπα. Αναφερόμαστε στην τρελή και πολύ επιτυχημένη εισπρακτικά κωμωδία Bill & Ted’s Excellent Adventure, η οποία το 1990 έγινε τηλεοπτικό καρτούν, το 1991 βρήκε τη συνέχειά της με τίτλο Bill & Ted’s Bogus Journey και φήμες λένε πως έρχεται ριμέικ.

Του αρέσουν οι ρομαντικές ταινίες δράσης (Στην Κόψη του κύματος, Speed, Feeling Minnesota, Αλυσιδωτή Αντίδραση, Τζον Γουίκ), δε λέει όχι στις κοινωνικές (Parenthood, Περπατώντας στα σύννεφα, ο Δικηγόρος του Διαβόλου, Την τελευταία φορά που αυτοκτόνησα), αλλά η καλύτερή του είναι οι φουτουριστικές (Johnny Mnemonic, Μάτριξ). Συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες. Μπερτολούτσι στο Μικρό Βούδα, Φρίαρς στις Επικίνδυνες Σχέσεις, Κάστναν στο Σ’ αγαπώ μέχρι θανάτου, Μπράνα στο Πολύ κακό για το τίποτα, Κόπολα στο Δράκουλα, Γκας Βαν Σαντ στο Δικό μου Αϊντάχο.

Ασχολείται ενεργά με τη μουσική. Έχει και συγκρότημα, τους Dogstar, μια Folk-Punk μπάντα. Είναι αριστερόχειρας, αλλά μπάσο στους Dogstar παίζει με το δεξί (τι λεπτομέρειες γνωρίζω η άτιμη!). Έχει δρόμο με το όνομά του. Η οδός Κιάνου είναι ένα μικρό δρομάκι στη Χαβάη στην περιοχή του Waialae-Kahala. Και φυσικά έχει δικούς του όλους τους δρόμους που οδηγούν στην καρδιά μας.

17609398.jpg
Κιάνου Ριβς / © EPA/ETTORE FERRARI

Στην προσωπική του ζωή υπήρξε άτυχος πολύ. Ένα παιδί του γεννήθηκε νεκρό, ένα από τα κορίτσια του σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η μοναδική σχέση που δημοσιοποίησε είναι με την Αλεξάνδρα Γκραντ το 2019. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι είναι γκέι, αλλά ποια το πιστεύει; Καμία!

Είναι αξιοπρεπέστατος διεκπεραιωτής ρόλων, όπου συνήθως σώζει τον κόσμο, αλλά δεν μας νοιάζει καθόλου αν είναι καλός ηθοποιός ένας τόσο εξωτικά όμορφος και με θανατηφόρο χαμόγελο άνδρας. Όχι, πείτε, μας νοιάζει;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice