Πρίγκιπας Φίλιππος
Πρίγκιπας Φίλιππος © EPA / JOERG CARSTENSEN
Celebrities

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η γέννηση στην Κέρκυρα- Η σχέση με την Ελλάδα

Δείτε τη σπάνια φωτογραφία όπου ποζάρει ντυμένος τσολιάς

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η σχέση του με την Ελλάδα και η σπάνια φωτογραφία που ποζάρει ντυμένος τσολιάς.

Το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε σήμερα Παρασκευή (9/4) από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Ποια ήταν, όμως, η σχέση που είχε με την Ελλάδα και «φωτίστηκε» καλύτερα, μέσα από την πρόσφατη επίσκεψη του γιου του, πρίγκιπα Κάρολου στη χώρα μας, για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Ήταν απόγονος του οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ.

Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο παππούς του, πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάτενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λουδοβίκος Μαουντμπάτεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάτεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Η  οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, πριγκίπισσα Μαρία. Επειδή έφυγε από την Ελλάδα σε μικρή ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ντυμένος τσολιάς

Ενόψει της επετείου της 25ης Μαρτίου, ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν, μοιράστηκε μια σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρα του Καρόλου. 

Στη φωτογραφία ο πρίγκιπας Φίλιππος ποζάρει ντυμένος τσολιάς σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice