Βασίλισσα Ελισάβετ - πρίγκιπας Φίλιππος
Βασίλισσα Ελισάβετ - πρίγκιπας Φίλιππος / 1947 © Keystone/Getty Images / ideal image
Celebrities

Πρίγκιπας Φίλιππος: Συλλυπητήρια από ηγέτες και προσωπικότητες

Εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατό του

62224-137655.jpg
Newsroom |

Βρετανία: Ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο απευθύνουν συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ και ηγετική φυσιογνωμία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επί σχεδόν επτά δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 99 ετώνΝωρίτερα, η αναγγελία θανάτου από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Είναι με βαθιά θλίψη που η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Υψηλότητος Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Υψηλότης απεβίωσε ησύχως το πρωί στο Κάστρο του Γουίνδσορ».

 

 

Προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος με τα παιδιά τους το 1951
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος με τα παιδιά τους το 1951 © Keystone/Hulton Archive/Getty Images / ideal image

Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

«Διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αμέτρητων νέων ανθρώπων. Τον θυμόμαστε για τη σταθερή στήριξή του στη βασίλισσα. Ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε σύζυγος για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία, ένας από τους τελευταίους επιζώντες σε αυτή τη χώρα που υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε επιδέξιος καθοδηγητής της βασιλικής οικογένειας και της μοναρχίας έτσι ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αδιαμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για την ισορροπία και την ευτυχία του έθνους. Ήταν οικολόγος και πρωταθλητής του φυσικού περιβάλλοντος πολύ πριν αυτό γίνει της μόδας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον.

Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

«Φυσικά θα αναγνωριστεί ως ένα αξιοσημείωτο και ακλόνητο στήριγμα προς τη βασίλισσα για τόσα πολλά χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να κανείς να τον θυμάται και να τον τιμά κανείς ως έναν άνθρωπο με προοπτική, αποφασιστικότητα και κουράγιο».

Τζάστιν Γουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι

«Ενώνομαι με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία στο πένθος για την απώλεια της Βασιλικής Υψηλότητας του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου και ευχαριστώ τον Θεό για την εξέχουσα, πιστών υπηρεσιών, ζωή του».

«Όταν είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω, πάντα με εντυπωσίαζε η προφανής χαρά της ζωής, το ερευνητικό του πνεύμα και η ικανότητά του να επικοινωνεί με ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης και πορείας ζωής. Ήταν αυθεντία στο να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και ξεχωριστοί».

Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε έναν ξεχωριστό δημόσιο λειτουργό στο πρόσωπο του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο πρίγκιπας Φίλιππος αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα μας -- από τη διακεκριμένη καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις δεκαετίες προσφοράς ως Δούκας του Εδιμβούργου».

«Ωστόσο, θα μείνει περισσότερο από όλα στη μνήμη για την ξεχωριστή του αφοσίωση προς τη Βασίλισσα».

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας

«Είμαι θλιμμένη από την είδηση του θανάτου του Δούκα του Εδιμβούργου. Απευθύνω τα προσωπικά, βαθιά μου, συλλυπητήρια και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του λαού της Σκωτίας στη Μεγαλειότητά της τη Βασίλισσα και την οικογένειά της».

Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός Ινδίας

«Είχε μια διαπρεπή καριέρα στον στρατό και ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών πρωτοβουλιών κοινωφελούς εργασίας. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Μίχολ Μάρτιν, πρωθυπουργός Ιρλανδίας

«Θλίβομαι με την είδηση του θανάτου της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή».

Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, ηγέτης του SINN FEIN

«Ειλικρινή συλλυπητήρια στη βασίλισσα Ελισάβετ και την οικογένεια για τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε αυτούς που έχουν βρετανική ταυτότητα στο νησί μας, για τους οποίους ο θάνατός του θα είναι μεγάλη απώλεια».

Τζορτζ Ο. Μπους, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Καθ’ όλη τη μακρά και αξιοσημείωτη ζωή του, αφιερώθηκε σε αξιόλογους σκοπούς και στους άλλους. Εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αξιοπρέπεια και έφερε απεριόριστη δύναμη και υποστήριξη στη βασίλισσα… Η Λόρα και εγώ είμαστε τυχεροί που απολαύσαμε τη γοητεία και το πνεύμα της συντροφιάς του και γνωρίζουμε πόσο πολύ θα λείψει».

Τζαστίν Τριντό, πρωθυπουργός Καναδά

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ένας άνθρωπος με υψηλούς στόχους και πεποιθήσεις, ο οποίος είχε ως κίνητρο την αίσθηση του καθήκοντος προς τους άλλους».

Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας

«Τον πρίγκιπα Φίλιππο θα τον θυμόμαστε για την ενθάρρυνση που έδωσε σε τόσους πολλούς νεαρούς Νεοζηλανδούς μέσω του Βραβείου Χίλαρι του Δούκα του Εδιμβούργου. Στα πάνω από 50 χρόνια του Βραβείου στη Νέα Ζηλανδία, χιλιάδες νέοι άνθρωποι ολοκλήρωσαν μέσω του προγράμματος προκλήσεις που αλλάζουν τη ζωή».

Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός Δανίας

«Οι σκέψεις μας και η συμπαράστασή μας είναι με τη βρετανική βασιλική οικογένεια και τον βρετανικό λαό αυτή τη στιγμή του πένθους».

Βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας

«Οι σκέψεις μας είναι με τη βασίλισσα Ελισάβετ και την υπόλοιπη οικογένειά της. Υποβάλλουμε επίσης τα συλλυπητήριά μας στον βρετανικό λαό».

Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος της Σουηδίας

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε εξαιρετικός φίλος της οικογένειάς μας για πολλά χρόνια, μια σχέση την οποία εκτιμούσαμε βαθιά. Οι υπηρεσίες του στη χώρα του παραμένουν έμπνευση για όλους εμάς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice