Buckingham Palace: Το ενδυματολογικό πρωτόκολλο των ανακτόρων

Όχι κόκκινα νύχια, όχι μαλλιά στον άνεμο, όχι πλατφόρμες, όχι μαύρα ρούχα, ναι στα καπέλα... Η Βασίλισσα περνά από χίλια κύμματα τους στενούς συγγενείς

Μπάκιγχαμ: Ποιους κανόνες και πρωτόκολλα ακολουθεί η βασίλισσα Ελισάβετ και η υπόλοιπη βρετανική βασιλική οικογένεια στο παλάτι;

Οι δημόσιες εμφανίσεις των μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, δεν είναι κινηματογραφικό «κόκκινο χαλί». Άλλο πράγμα είναι οι πλούσιοι και διάσημοι της μεγάλης οθόνης στην άκρως ανταγωνιστική, ως προς την πιο avant-garde εμφάνιση, πασαρέλα των Όσκαρ (και μια ευκαιρία για τους μεγάλους σχεδιαστές να ξεπεράσουν κάθε όριο της σχεδιαστικής τους φαντασίας) και άλλο πράγμα το... μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Αίσθηση του όμορφου και καλαίσθητου, διακριτική κομψότητα, αναγνώριση των δυνατών και αδύνατων σημείων σου, αλλά προπάντων αξιοπρέπεια και σεβασμό, στον εαυτό σου πρώτα και φυσικά στον «θεσμό». Αυτά χρειάζεσαι για να μην σε στραβοκοιτάξει η Ελισάβετ. Και ίσως να ακολουθήσεις και μερικούς από τους κανόνες της, γιατί όσο να πεις, η βασίλισσα, έχει άποψη. Και μετράει. Πολύ…

Το «ενδυματολογικό» πρωτόκολλο των Ανακτόρων

Τσάντα στο αριστερό

Οι κυρίες της βασιλικής οικογένειας σπάνια εμφανίζονται χωρίς μια τσαντούλα ή ένα clutch, και αν αναζητάς τη λεπτομέρεια που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός, θα προσέξεις πως αυτή η τσαντούλα (ασχέτου σχήματος ή όγκου) βρίσκεται πάντα στο αριστερό χέρι. Κρατώντας την τσάντα στο αριστερό, μένει ελεύθερο το δεξί για να χαιρετούν το πλήθος ή να κάνουν μια τυπική χειραψία. Στην αντίθετη περίπτωση, που θέλουν δηλαδή να αποφύγουν μια χειραψία, η τσάντα λειτουργεί ως ασπίδα που τις βγάζει από τη δύσκολη θέση. Θα καταλάβεις τις διαθέσεις, γιατί τότε την κρατούν και με τα δυο τους χέρια, μπροστά τους.

Στο «κατανυκτικό» Μπάγκιχαμ επιβάλλεται η φούστα

Στα (περισσότερο από) 65 χρόνια δημόσιου «βίου» και ανατρέχοντας κανείς φωτογραφικά αυτές τις δεκαετίες, ζήτημα να βρει δέκα φωτογραφίες της βασίλισσας με παντελόνι, και αυτές που θα βρει αποτυπώνουν χαλαρές, οικογενειακές στιγμές στο Σάνγκριχαμ ή το Μπαλμόραλ, εκεί όπου απομονώνεται, ξεκουράζεται, που θα κάνει βόλτες με τα σκυλιά της ή θα ιππεύσει τα αγαπημένα της άλογα. Γιατί κατά τα άλλα, η βασίλισσα Ελισάβετ προτιμά τα φορέματα και τις φούστες, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για όλες τις κυρίες της βασιλικής οικογένειας. Αυτά δε, πρέπει να είναι και στο ιδανικό μήκος, έως ή λίγο πιο κάτω από το γόνατο.

Φυσικά, η Μέγκαν Μαρκλ είχε σπάσει το «πρωτόκολλο» αρκετές φορές και είχε εμφανιστεί με παντελόνι κατά τη διάρκεια επίσημων βασιλικών «καθηκόντων», όπως το μαύρο ταγιέρ, παντελόνι, μπλέιζερ, του οίκου Givenchy που φόρεσε στην επίσκεψή της στην Ιρλανδία τον Ιούλιο του ‘18. Την ίδια «ανυπακοή» στον κανόνα είχε επιδείξει και η Νταϊάνα, επίσης αρκετές φορές.

Για τζιν, ούτε λόγος…

Αυτά θα τα επιτρέψει μόνο για πιο καθημερινές δραστηριότητες, μια βόλτα με τα παιδιά, μια βόλτα με τον σκύλο ή σε ψυχαγωγικά δρώμενα, τα οποία ναι μεν οι κυρίες του Οίκου καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους, αλλά προϋποθέτουν μια ελευθερία κινήσεων και πιο χαλαρή διάθεση. Τότε θα μπορούσαν να συνδυάσουν, για παράδειγμα, ένα τζιν με ένα κομψό τζάκετ. Ιδανικά πάντως για την Ελισάβετ, τα τζιν είναι για μέσα στο σπίτι.

Χρώμα στα νύχια

Ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ, ούτε η Κέιτ Μίντλετον (θα έχεις προσέξει) βάφουν με κάποιο χρώμα τα νύχια τους κατά την εκτέλεση των βασιλικών τους καθηκόντων. Τα νύχια βάφονται πάντα με ουδέτερους, φυσικούς τόνους, αν όχι καθόλου. Ένα ελαφρύ ροζ ή κρεμ ή ένα διάφανο βερνίκι, είναι ιδανικά και αποδεκτά από το Παλάτι. Η βασίλισσα χρησιμοποιεί την ίδια απόχρωση - Ballet Slippers της Essie - για περισσότερα από 30 χρόνια. Περιττό δε, πως το χρώμα των νυχιών δεν αναιρεί την περιποίηση. Μπορεί να μην είναι βαμμένα, αλλά είναι πάντα περιποιημένα με προσεγμένο σχήμα και μήκος.

 

Οι ανύπαντρες και τα παιδιά δεν φορούν ποτέ τιάρες

Διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια σε στέμματα-μινιατούρες που προσθέτουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στο κεφάλι που τα φοράει. Όμως οι τιάρες είναι αξεσουάρ αποκλειστικά για παντρεμένες. «Η τιάρα συμβολίζει τον θρίαμβο της αγάπης και την απώλεια της αθωότητας που φέρνουν οι γαμήλιοι όρκοι», λέει χαρακτηριστικά ο Τζόφρυ Μαν, βρετανός ειδικός κοσμημάτων, τηλεοπτικός παρουσιαστής και συγγραφέας του βιβλίου «Tiaras: A history of Splendour». Επίσης, οι τιάρες φοριούνται μόνο σε πολύ επίσημες περιστάσεις, ενώ συμπληρώνουν πάντα ένα «νυφικό». Η βασίλισσα δάνεισε την διαμαντένια Cartier τιάρα της στη Δούκισσα του Κέμπριτζ την ημέρα του γάμου της με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ το 2011. Αυτή η τιάρα ήταν δώρο στη βασίλισσα από τη μητέρα της για τα 18α γενέθλιά της.

Αποκαλυπτικό ντεκολτέ…

Μπορεί αιώνες πριν να ήταν μόδα στην Αυλή το εκτεθειμένο, κατάλευκο, πουδραρισμένο και χυμώδες μπούστο που ξεχείλιζε μέσα από ασφυκτικούς κορσέδες, αλλά σήμερα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Το αποκαλυπτικό μπούστο δεν ταιριάζει σε μια ευυπόληπτη κυρία, σε μια δούκισσα, πόσο μάλλον σε μια βασίλισσα. Δεν αρέσει καθόλου στην Ελισάβετ. Και εδώ έρχονται ξανά τα μικρά, ευέλικτα τσαντάκια να σώσουν την κατάσταση, καθώς χρησιμοποιούνται έξυπνα από τις κυρίες που καλύπτουν το μπούστο τους με αυτά όταν σκύβουν, βγαίνοντας, για παράδειγμα, από ένα αυτοκίνητο. Η υπέροχα εύθραυστη, ψηλή σιλουέτα της πριγκίπισσας Νταϊάνα είχε πολλές φορές αναδειχθεί μέσα από εντυπωσιακές, στενές τουαλέτες που άφηναν τους ώμους και το μπούστο ακάλυπτα και όταν συνέβαινε αυτό, υπήρχε πάντα ένα clutch που κρατούσε σφικτά μπροστά της, ως ένδειξη επιβεβλημένης «σεμνότητας». Η Άνια Χίντμαρτς, σχεδιάστρια αξεσουάρ μόδας, ονόμαζε χαριτολογώντας τα clutches που σχεδίαζε (και προτιμούσε η Νταϊάνα) «τσάντες στήθους» επειδή τα χρησιμοποιούσε ακριβώς για να κρύψει το, συχνά «βαθύ», ντεκολτέ της.

Καπέλα

Σχεδόν κάθε εμφάνιση της βασίλισσας συμπληρώνει το ανάλογο καπελάκι, στο ίδιο φωτεινό - πάντα - χρώμα των ρούχων της. Τα καπέλα είναι κομμάτι μιας πολύ παλιάς βρετανικής παράδοσης που ήθελε τις γυναίκες να έχουν πάντα καλυμμένα τα μαλλιά τους. Πράγματι, μέχρι και τη δεκαετία του ’50, οι γυναίκες σπάνια κυκλοφορούσαν χωρίς καπέλο, καθώς δεν ήταν πρέπον να δείχνουν τα μαλλιά τους. Όταν η βασίλισσα δεν φοράει καπέλο, σίγουρα θα έχει με κάποιον άλλο τρόπο καλυμμένη την κώμη, με ένα μαντήλι ίσως. Σε άλλες περιπτώσεις, μια τιάρα ή το στέμμα, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον (ποιος θα κοιτάξει το μαλλί). Η βασίλισσα, λοιπόν, επιμένει. Οι κυρίες της οικογενείας πρέπει να φορούν καπέλα οπωσδήποτε σε επίσημες ή σημαντικές για την παράδοση εμφανίσεις τους, όπως ένας γάμος, μια βάπτιση, οι περίφημες ιπποδρομίες του Άσκοτ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ίδια την ιστορία μέσα από αναρίθμητες φωτογραφίες ευφάνταστων καπέλων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και η Κέιτ Μίντλετον © Getty Images/ Oli Scarff

Αν δεν είναι «δέρμα» μην το φορέσεις

Κατά πως φαίνεται, οι εσπαντρίγιες, οι σχοινένιες πλατφόρμες ή ο φελλός δεν είναι καθόλου του γούστου της βασίλισσας, όταν πρόκειται για παπούτσια. Μπορεί η Κέιτ να έπαιξε βόλεϊ φορώντας πλατφόρμες από φελλό στην πρώτη της εμφάνιση μετά τη γέννηση του πρίγκιπα Γεώργιου το 2013 - σε επίσκεψή της στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου με σκοπό την ενίσχυση του έργου του φιλανθρωπικού οργανισμού SportsAid που βοηθάει μικρούς αθλητές να εξελιχθούν στο άθλημα που αγαπούν - αλλά ήταν και μια «εκ του ασφαλούς» επιλογή, καθώς η βασίλισσα δεν ήταν παρούσα. «Πραγματικά απεχθάνεται τις πλατφόρμες και το γνωρίζουν όλες οι γυναίκες της οικογένειας», λέει πηγή του παλατιού στο Vanity Fair.

Τα καλσόν

Αν και δεν είναι επίσημος κανόνας, σίγουρα είναι κάτι που υποστηρίζεται με σθένος από την Ελισάβετ, να φορούν δηλαδή οι γυναίκες πάντα καλσόν, και πάντα στο αόρατο χρώμα του δέρματος. Η δούκισσα του Κέιμπριτζ φοράει πάντα σε τόνους τόσο απόλυτους με το δέρμα της που φαίνεται σαν να μην φοράει καθόλου. Από την άλλη, η Μέγκαν είχε εμφανιστεί και με εντελώς γυμνά τα πόδια της, όπως την ημέρα του αρραβώνα της με τον πρίγκιπα Χάρι.

Κι αν ο καιρός είναι «γλυκός»…

Το παλτό δεν βγαίνει ποτέ. Κανόνας απαραβίαστος και βασισμένος στην πεποίθηση πως δεν είναι «αξιοπρεπές» για μια κυρία να βγάζει το παλτό της. Η δούκισσα του Κέιμπριτζ έλυσε έξυπνα το ζήτημα, φορώντας συχνά φουστάνια που μοιάζουν με κουμπωμένα παλτά.

Οι γούνες ανήκουν στο… ένδοξο παρελθόν

Το 2019 ανακοινώθηκε επίσημα πως η βασίλισσα δεν θα φορούσε ποτέ ξανά κάτι που είχε ή ήταν φτιαγμένο από αληθινή γούνα. Η απαγόρευση, φυσικά, ίσχυε για όλα τα μέλη της οικογένειας και έπρεπε να εφαρμοστεί με άμεσο και ρητό τρόπο. Αφού δεν φοράει η βασίλισσα, δεν φοράει κανείς. Αντ’ αυτού, και στην περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτούν, οι επιλογές περιορίζονται στις συνθετικές γούνες. Και είναι μια εντυπωσιακή «ενδυματολογική» στροφή, αν σκεφτεί κανείς πως μια αιώνια αξία για το Ηνωμένο Βασίλειο, η μοναρχία του, καθρεφτίζεται στις ερμίνες που στολίζουν τις πορφυρές κάπες ευγενών και εστεμμένων.

Μαλλιά στο άνεμο

Το σήμα κατατεθέν της Μέγκαν Μαρκλ, μια επιμελώς ατημέλητη αλογοουρά, με τσουλούφια να δραπετεύουν δεξιά κι αριστερά, μπορεί ήταν βολικό όμως δεν έπαυε να έρχεται ενάντια στο πρωτόκολλο (γιατί δεν μας εκπλήσσει;). Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας οφείλουν - και επιβάλλεται - να έχουν φροντισμένη εικόνα από την κορυφή ως τα νύχια. Γι’ αυτό χτενίσου, μαλλιά που ανεμίζουν, μόνο κομψότητα και αξιοπρέπεια δεν προσδίδουν. Η Κέιτ Μίντλετον χρησιμοποιεί συχνά αόρατα «φιλέ» που κρατούν τα μαλλιά της χτενισμένα και ακίνητα στο ελαφρύ – και μόνιμο - λονδρέζικο αεράκι.

«Διακριτικό» μέικ απ

Δεν είναι μόνο τα μαλλιά που πρέπει να μην τραβούν την προσοχή, αλλά και το μακιγιάζ που για τις κυρίες της βασιλικής οικογένειες αυτό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους φυσικούς τόνους του προσώπου της ενδιαφερόμενης, κάτι που εξηγεί γιατί δεν βλέπεις, σχεδόν ποτέ, τολμηρά κόκκινα χείλη ή smoky eyes.

Τσαλακωμένα υφάσματα, «τσαλακωμένη» εικόνα

Θα τη σιδερώσεις τη φουστίτσα σου πριν βγεις, το πουκάμισο ή το καλό σου φόρεμα, εσύ, η ταπεινή, πόσο μάλλον αν ήσουν δούκισσα. Γνωρίζοντας, επίσης, πως θα φωτογραφηθούν, οι κυρίες της βασιλικής οικογένειας προτιμούν υφάσματα που δεν τσαλακώνονται εύκολα, ώστε να δείχνουν όσο πιο επιμελημένες γίνεται. Με λίγα λόγια, το λινό και το μετάξι έρχονται τελευταία στη λίστα επιλογών. Προτιμώνται τα «βαριά», ανθεκτικά υφάσματα.

Τα μαύρα είναι για τις κηδείες

Σύμφωνα με την παράδοση, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούν μαύρα μόνο σε κηδείες ή περιστάσεις που συνδέονται με κάποιο παραδοσιακό τελετουργικό. Για παράδειγμα, στην Ημέρα Μνήμης, κατά την οποία τιμώνται κάθε χρόνο οι ήρωες που «έπεσαν» στον Μεγάλο Πόλεμο. Επίσης, μαύρα υπάρχουν πάντα στις αποσκευές τους όταν ταξιδεύουν, για την περίπτωση που θα χτυπήσει μια τραγωδία. Κανόνας απαρέγκλιτος που επέβαλε η βασίλισσα Ελισάβετ, όταν εκείνη βρέθηκε χωρίς τα κατάλληλα ρούχα επιστρέφοντας εσπευσμένα από την Κένυα, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της.

… και αν τελικά συναντήσεις τη βασίλισσα, καλό είναι, επίσης, να θυμάσαι:

-εάν δεν είσαι μόνη σου όταν τη συναντήσεις, αλλά με μια μικρή ομάδα, στέκεστε σε ένα μικρό ημικύκλιο μπροστά της

-τα χέρια σου πρέπει να είναι «ελεύθερα» και άδεια, μην κρατάς κάτι όταν την πλησιάσεις

-αφήνεις τη βασίλισσα να κάνει το «πρώτο» βήμα

-χαμογελάς πάντα

-δεν την αποκαλείς «Βασίλισσα», αλλά «Μεγαλειοτάτη» ή Κυρία (Ma’am).

-δεν είναι απαραίτητο να υποκλιθείς, δεν το ορίζει κάποιο πρωτόκολλο, ωστόσο είναι ένδειξη σεβασμού και ευγένειας, να κάνεις μια ελαφριά υπόκλιση, ένα ανεπαίσθητο λύγισμα του γόνατου. Για τους άντρες αρκεί να κατεβάσουν ελαφρώς το κεφάλι μπροστά της.

-η υπόκλιση μπορεί να συνοδεύεται από χειραψία, όμως ποτέ δεν προσφέρεις εσύ πρώτα το χέρι. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει αποκλειστικά στη βασίλισσα. Και αν συμβεί αυτό, η χειραψία είναι «ήρεμη», απαλή και διαρκεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Μην της σφίξεις το χέρι, προσπάθησε να κρύψεις τον ενθουσιασμό σου.

-δεν αγγίζεις ποτέ τη βασίλισσα και σε καμία περίπτωση, ούτε κατά λάθος. Η μόνη φυσική επαφή με τη βασίλισσα θα είναι αν σε προτρέψει σε μια χειραψία. Πάντα περπατάς λίγο πιο πίσω από εκείνη και προσαρμόζεις την κουβέντα, εάν προκύψει, στον δικό της ρυθμό.

-ναι, ποτέ δεν αρχίζεις μια κουβέντα με τη βασίλισσα με δική σου βούληση. Και ποτέ δεν αλλάζεις θέμα συζήτησης στην περίπτωση που συνομιλήσεις μαζί της, παρά μόνο αν το κάνει εκείνη.

απαγορεύεται (διά ροπάλου):

-να γυρίσεις την πλάτη σου στη Βασίλισσα

-να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω της όταν τη χαιρετήσεις ή μιλήσεις μαζί της ή στέκεσαι απέναντί της

-να τραβήξεις σέλφις

-να ζητήσεις αυτόγραφο

-να φύγεις πριν τη βασίλισσα

-να κάνεις προσωπικές ή πολιτικής φύσεως ερωτήσεις