Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Το σκάνδαλο με τη συνέντευξη στο BBC
Τρίζει ο βασιλικός θεσμός στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις αποκαλύψεις
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα εξαπατήθηκε για να δώσει την περιβόητη συνέντευξη στο BBC, με το σκάνδαλο να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στον βασιλικό θεσμό.
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη για την περιβόητη συνέντευξη - βόμβα της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC.
Σε δημοσκόπηση στη Βρετανία οι νέοι λένε «όχι» στη μοναρχία, εκφράζοντας τη συμπαράσταση - συμπάθειά τους στον πρίγκιπα Χάρι και στη Μέγκαν Μέγκαν μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ.
Το 1995 η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε δώσει αποκαλυπτική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ, κάνοντας «άνω - κάτω» τη βασιλική οικογένεια και φέρνοντας στο φως αθέατες πλευρές από τον τρόπο που λειτουργούν τα ανάκτορα και την αφόρητη πίεση που δεχόταν. «Σε αυτόν τον γάμο ήμασταν τρεις», ήταν μια από τις ατάκες - φωτιά που προκάλεσαν «σεισμό» εκείνη τη χρονιά, με την Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο να έχουν χωρίσει.
Όπως διαπιστώθηκε μετά από πολυετή έρευνα, ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε πλαστά τραπεζικά έγγραφα, ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας και άλλες «ανήθικες μεθόδους» για να αποσπάσει την πολυσυζητημένη συνέντευξη, η οποία αποτέλεσε και τους τίτλους τέλους στις σχέσεις της «Lady D» με το βασιλικό παλάτι. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Μπασίρ είχε δείξει στον αδελφό της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, πλαστά αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που υποτίθεται έδειχναν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στον βρετανικό παλάτι προκειμένου να κατασκοπεύουν την αδελφή του. Το γεγονός αυτό ώθησε τον Σπένσερ να συστήσει τον δημοσιογράφο στη «Lady D».
Φανερά πληγωμένη από τον χωρισμό και τη συμπεριφορά της βασιλικής οικογένειας απέναντί της, η Νταϊάνα δεν είχε διστάσει να παραδεχτεί σε αυτήν τη συνέντευξη ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Μεταξύ άλλων είχε μιλήσει και για τη μάχη που έδινε με τη βουλιμία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα μπορέσει να γίνει βασιλιάς.
Μπορεί, πάντως, η συνέντευξη της Νταϊάνα στο BBC να είχε αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική κοινωνία και το Μπάκιγχαμ, ωστόσο χάρισε στον Μπασίρ σειρά βραβείων, διεθνή φήμη και εφ’ όρου ζωής αναγνωρισιμότητα στη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, έχοντας προβληθεί στην εκπομπή Panorama, το 1995, σε κοινό 23 εκατομμυρίων τηλεθεατών, η συνέντευξη είχε «εκτοξεύσει» την καριέρα του Μπασίρ, σήμερα ηλικίας 58 ετών.
«Με την παραπλανητική συμπεριφορά του, ο Μπασίρ κατάφερε να οργανώσει τη συνάντηση, που οδήγησε στη συνέντευξη», επισημαίνεται στην έκθεση, που συνέταξε ένας πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Τζον Ντάισον.
Το BBC γνώριζε ότι εξαπατήθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα για να δώσει τη συνέντευξη - Η δημόσια «συγγνώμη»
Όλα αυτά όμως μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (20/5), όταν ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό ψιθύριζαν πολλοί: Ο Μπασίρ εξαπάτησε τον αδελφό της Νταϊάνα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη, με το BBC να γνωρίζει και να καλύπτει τον δημοσιογράφο.
Το πόρισμα της επιτροπής ανέφερε ότι ο Μπασίρ δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας του ΒΒC, με τους διοικούντες το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο να κάνουν τα «στραβά μάτια».
Σε Δελτίο Τύπου, ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι ανακοίνωσε ότι «αποδέχεται τα συμπεράσματα» της έρευνας.
«Αν και η έκθεση δείχνει ότι η Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, ήταν θετικά διακείμενη στην ιδέα μιας συνέντευξης με το BBC, είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία εξασφάλισης της συνέντευξης δεν ανταποκρίθηκε σε όσα το κοινό δικαιωματικά αναμένει. Λυπούμαστε πραγματικά για αυτό» ξεκαθάρισε ο Ντέιβι για λογαριασμό του BBC.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι - Η οργισμένη αντίδραση μετά τις αποκαλύψεις για τη συνέντευξη της μητέρας τους, Νταϊάνα
Η δημοσίευση του πορίσματος προκάλεσε άμεση αντίδραση των παιδιών της Νταϊάνα, Ουίλιαμ και Χάρι, που σε ξεχωριστές (λόγω ψυχρότητας μεταξύ τους) δηλώσεις «κατακεραύνωσαν» το BBC, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες και για άλλους κύκλους που δεν ήθελαν το καλό της μητέρας τους.
Δεν παρέλειψαν μάλιστα να συνδέσουν την τραυματική για την Νταϊάνα εμπειρία αυτής της συνέντευξης και των συνεπειών της με τη μετέπειτα ψυχολογική κατάστασή της που την οδήγησε τελικά σε συμπεριφορές που συνετέλεσαν στον θάνατό της, ακριβώς δύο χρόνια μετά την πρώτη επαφή του Μπασίρ με τον Σπένσερ, τον αδελφό της, στις 31 Αυγούστου 1995.
Μεγάλη Βρετανία - Οι νέοι θέλουν να καταργηθεί η μοναρχία - Πώς η συνέντευξη της Νταϊάνα δημιουργεί ξανά νέα δεδομένα
Την ίδια ώρα οι νέοι στη Μεγάλη Βρετανία δηλώνουν πως θέλουν να καταργηθεί η μοναρχία και ολοένα και περισσότεροι ζητούν ο επικεφαλής του κράτους να εκλέγεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 λίγες ώρες μετά το σκάνδαλο με τη συνέντευξη του BBC.
Στην έρευνα του YouGov, το 41% όσων είναι 18 με 24 ετών δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να έχει εκλεγμένο επικεφαλής της χώρας, έναντι του 31% που επιθυμούν να έχουν βασιλιά ή βασίλισσα. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στη στάση των νέων Βρετανών σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν το 46% είχε δηλώσει ότι προτιμά τη μοναρχία και μόνο το 26% επιθυμούσε την κατάργησή της.
Ωστόσο η δημοσκόπηση αυτή είχε και καλά νέα για την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια, με το 61% του συνόλου των ερωτηθέντων να στηρίζει τη μοναρχία και λίγο λιγότερο από το 25% να επιθυμεί την κατάργησή της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις