Κάρολος και Νταϊάνα: Γιατί δεν στέριωσε ο γάμος τους;
12 "λεπτομέρειες" από εκείνη την ημέρα (29/7/81) που ίσως έδειξαν το άδοξο τέλος του.
Πριγκίπισσα Νταϊάνα και πρίγκιπας Κάρολος: 12 «σημάδια» που έδειχναν ότι ο γάμος τους δεν θα είχε μακρύ μέλλον.
Στον παραμυθένιο γάμο της «Σταχτοπούτας» με τον πρίγκιπα της καρδιάς της δεν ήταν, τελικά, όλα «παραμυθένια». Παρακάτω 12 «λεπτομέρειες» από τον γάμο της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο, κάποιες από τις οποίες οι παλιότερες γενιές μπορεί να έβλεπαν ως σημάδια πως αυτός ο γάμος, πράγματι, δεν έμελλε να στεριώσει…
Ο λεκές στο νυφικό
Λίγη μόλις ώρα πριν περπατήσει τον μακρύ διάδρομο του καθεδρικού του Αγ. Παύλου, η Νταϊάνα έχυσε, κατά λάθος, το άρωμά της πάνω στο νυφικό της. Όπως αποκάλυψε η make up artist Μπάρμπαρα Ντέιλι, η τότε 20χρονη Νταϊάνα, θέλοντας να βάλει λίγο ακόμα από το αγαπημένο της «Quelques Fleursher» άρωμα στους καρπούς της, της έπεσαν μερικές (πολλές) σταγόνες πάνω στο νυφικό, δημιουργώντας έναν κιτρινωπό λεκέ. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί το «κακό» ήταν απλά να κρύψει τον λεκέ με το χέρι της. Πολλοί θα νόμιζαν ότι τη βόλευε στο περπάτημα να κρατά λίγο σηκωμένο το νυφικό της, όμως αυτό που πραγματικά επιδίωκε, ήταν να καλύπτει με το χέρι της το σημείο που είχε λερωθεί με το άρωμά της.
Εσείς ποιος είστε, είπαμε;
Κι εσύ έχεις μπερδέψει τα λόγια σου αμέτρητες φορές, ειδικά εάν είσαι αγχωμένη ή σε κάποια κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, πόσο μάλλον αν ήσουν η Νταϊάνα και παντρευόσουν τον πρίγκιπα Κάρολο μέσα σε έναν ασφυκτικά γεμάτο από ευγενείς, αριστοκράτες, και τη βασίλισσα, καθεδρικό ναό. Επαναλαμβάνοντας τους όρκους του Μυστηρίου, η Νταϊάνα μπέρδεψε το κύριο με το μεσαίο όνομα του συζύγου της. Αντί να πει «Κάρολος Φίλιππος», είπε «Φίλιππος Κάρολος».
Το πρωί το έχτιζαν…
Χρειάστηκαν 15 πρόβες και άλλες τόσες τροποποιήσεις στο νυφικό της Νταϊάνα πριν τη μεγάλη μέρα. Η ταχύτητα με την οποία έχανε βάρος είχε φέρει τους σχεδιαστές του εντυπωσιακού φορέματος, Elizabeth και David Emanuel, στα όρια της απελπισίας και… των αντοχών τους ταυτόχρονα, εξ ου και το γλαφυρό τους σχόλιο κάποτε, πως, η μόνη λύση στο τέλος, θα ήταν να ράψουν το φόρεμα πάνω στη σάρκα της για να είναι σίγουροι πως όταν θα σταθεί δίπλα στον γαμπρό, αυτό θα έχει την τέλεια εφαρμογή. «Κάθε φορά που ερχόταν για πρόβα, βλέπαμε πως είχε χάσει μερικά κιλά ακόμα. Αυτό μας δυσκόλευε υπερβολικά, νόμιζες πως δεν θα τελειώσει ποτέ. Έπρεπε να αλλάζουμε τα μέτρα και να προσαρμόζουμε το σχέδιο μετά από κάθε πρόβα».
Κάτι «παλιό»
Η δαντέλα στο νυφικό της Νταϊάνα δεν ήταν απλά παλιά, ήταν «αρχαία». Είχε αγοραστεί σε δημοπρασία από τους σχεδιαστές, ενώ οι ειδικοί αναγνώρισαν στο μοτίβο της μια «Carrickmacross» που η ηλικία της χανόταν στην εποχή της Βασίλισσας Μαίρης του Τεκ. Οι φημισμένες ιρλανδικές δαντέλες Carrickmacross έχουν τη ρίζα τους στα 1820 όταν και πρωτοεμφανίστηκαν. Η δύσκολη τεχνική τους προϋποθέτει τρία διαφορετικά στρώματα, το πρώτο είναι το μοτίβο, το οποίο καλύπτεται από πάνω με ένα λεπτό δίκτυ και από πάνω πέφτει μια ντελικάτη μουσελίνα. Η λεπτομέρεια βρίσκεται στις χοντρές κλωστές που ράβονται με μαεστρία περιμετρικά των σχεδίων του μοτίβου, αναδεικνύοντάς το και ενώνοντας «αόρατα» και τα τρία στρώματα σε ένα.
Το κρυφό μήνυμα
Μια ρομαντική, αλλά μυστική χειρονομία κρυβόταν κάτω από τις σόλες των χειροποίητων, κεντητών νυφικών παπουτσιών της Νταϊάνα. Αφού το πάνω μέρος τους ήταν μια περίτεχνη καρδιά που δεν θα μπορούσες να «χαλάσεις», οι σόλες των παπουτσιών ήταν το καταλληλότερο σημείο να ζωγραφίσει ο σχεδιαστής Clive Shilton τα αρχικά «C» και «D». Όπως είπε ο ίδιος «κανείς δεν είδε ποτέ τις σόλες των παπουτσιών, αλλά για μας το σημαντικότερο ήταν πως ακόμα κι αυτές ήταν υπέροχες. Θα το βλέπατε κι εσείς, εάν εκείνη σκόνταφτε και έπεφτε!».
Το νυφικό «τσαλακώθηκε» νωρίς
Η εντυπωσιακή ουρά των σχεδόν 8 μέτρων του νυφικού της Νταϊάνα αποδείχτηκε τεράστια πρόκληση για τους σχεδιαστές. Πως θα ανέβαινε και θα κατέβαινε από άμαξες και αυτοκίνητα η μελλοντική πριγκίπισσα, χωρίς να γίνει… κουρέλι; Παρόλο που έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να βεβαιωθούν πως το ύφασμα θα διπλωνόταν και θα ξεδιπλωνόταν με τον σωστό και ιδανικότερο τρόπο, στο τέλος ο πλούσιος ταφτάς δεν μπορούσε παρά να ζαρώσει και να σέρνεται τσαλακωμένος.
Ας κόψουμε τις τούρτες
Όχι μια, όχι δυο αλλά 27 γαμήλιες τούρτες είχαν φτιαχτεί για τους νεόνυμφους Κάρολο και Νταϊάνα, αλλά ήταν η ενάμιση μέτρου τούρτα των ενόπλων Δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού που έκοψε ο Κάρολος με ένα τελετουργικό σπαθί. Πέρα από τo κλασσικό λευκό γλάσο, στην τούρτα διακρίνονταν τα παράσημα του Καρόλου, το οικόσημο των Σπένσερ, τα αρχικά C και D, ενώ στην κορυφή της υπήρχε ένας «κήπος» από τριαντάφυλλα, κρινάκια και ορχιδέες.
Η «συνοδεία» της νύφης
Οι παράνυφες απείχαν πολύ από τα λαμπερά, χαρούμενα και κάπως πονηρά πρόσωπα των «κολλητών» φιλενάδων που συνήθως συνοδεύουν μια νύφη. Εκείνες που πλαισίωναν τη Νταϊάνα ήταν η δισέγγονη του Γουίνστον Τσόρτσιλ, η βαφτισιμιά του Κάρολου, Ίντια Χικς, η κόρη του εκπαιδευτή του αλόγου του Κάρολου και η κόρη ενός καλού φίλου του Κάρολου. Η fashion editor Σούζι Μένκεζ θα περιγράψει την ομήγυρη, «σαν να ξεπετάχτηκε από παιδικό λεύκωμα της βικτωριανής εποχής», με τα κορίτσια να κρατούν καλάθια με κίτρινα τριαντάφυλλα και λουλούδια του αγρού που ταίριαζαν με τις κίτρινες υφασμάτινες ζώνες των φουστανιών τους.
Σπάζοντας τις παραδόσεις
Όταν η Νταϊάνα δεν επανέλαβε την εντολή «υπακούω» στους γαμήλιους όρκους, εκείνη και ο Κάρολος έγιναν το πρώτο βασιλικό ζευγάρι που γύριζε την πλάτη στην απαρχαιωμένη οδηγία. Βέβαια, δεν παρέκλινε τόσο από την παράδοση, αφού υποσχέθηκε, κατά τα άλλα, «να αγαπά, να παρηγορεί, να τιμά και να στέκεται δίπλα στον σύζυγό της, στην αρρώστια και την υγεία».
Με «κοινή» καταγωγή
Έως και τον γάμο του Κάρολου με την Νταϊάνα το 1981, οι βρετανοί (και άτιτλοι) πολίτες δεν είχαν δικαίωμα να παντρευτούν μέλος της βασιλικής οικογένειας, πόσο μάλλον τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 1660, όταν ο βασιλιάς Ιάκωβος β’ της Αγγλίας παντρεύτηκε την πρώην κυρία των τιμών Άννα Χάιντ, η οποία τύγχανε ήδη επτά μηνών έγκυος στο παιδί του. Δυστυχώς η Άννα δεν έγινε ποτέ βασίλισσα, αφού πέθανε μόλις στα 30 της. Η Νταϊάνα θα ήταν η πρώτη, μετά την Άννα, αλλά όχι η τελευταία. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παντρευτεί την αγαπημένη του, σήμερα δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, η οποία δεν είχε ούτε εκείνη βασιλικό αίμα. Το ίδιο θα κάνει και ο αδερφός του Χάρι, που το 2018 θα παντρευτεί την ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.
Το φιλί που δεν δόθηκε
Το απαιτεί το εθιμοτυπικό και η παράδοση. Απαγγέλεις τους γαμήλιους όρκους και σφραγίζεις την αγάπη σου με ένα φιλί. Προβλέποντας ίσως τα μελλοντικά σύννεφα στη σχέση των νιόπαντρων, το History.com θα θυμηθεί πως ένας αφηρημένος μάλλον πρίγκιπας Κάρολος «ξεχνάει» να δώσει το βαρυσήμαντο φιλί στη νέα του σύζυγο στην εκκλησία. Για να επανορθώσει, θα φιλήσει πεταχτά τη Νταϊάνα στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ όπου θα εμφανιστούν αμέσως μετά την τέλεση του μυστηρίου, ξεκινώντας έτσι και μια καινούργια «μόδα» που υιοθέτησαν αργότερα και ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ στον δικό τους γάμο.
Το διάσημο δακτυλίδι ήταν απ' το «ράφι»
Το θρυλικό δακτυλίδι από λευκόχρυσο που φόρεσε η Νταϊάνα στον αρραβώνα της, με το λαμπερό ζαφείρι και τα διαμάντια, το ίδιο που σήμερα στολίζει τα δάκτυλα της δούκισσας του Κέιμπριτζ, δεν ήταν, ως όφειλε και κατά παράδοση της βασιλικής οικογένειας, ειδική παραγγελία, ούτε τα πετράδια, αν και ανεκτίμητης αξίας, έκρυβαν μια ιστορία αιώνων. Το δακτυλίδι επέλεξε η Νταϊάνα μέσα από τον κατάλογο με τις συλλογές του οίκου κοσμημάτων Garrard.