Η Τζέιν Φόντα στη σειρά «Grace & Frankie» του Netflix
Η Τζέιν Φόντα στη σειρά «Grace & Frankie» του Netflix
Celebrities

Η Τζέιν Φόντα μπορεί να παίζει ακόμα

Η θρυλική σταρ του κινηματογράφου είναι και μια επιτυχημένη blogger

Το blog της Τζέιν Φόντα είναι ένα ημερολόγιο σκέψεων, φωτογραφιών, πολιτικών θέσεων, εκκλήσεων για δράση και ενημέρωσης για τις νέες της δουλειές ως ηθοποιός.

Η Τζέιν Φόντα έζησε πολλές ζωές: θρυλική σταρ του κινηματογράφου, ακτιβίστρια, συγγραφέας και γκουρού της αεροβικής: τα βίντεο που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του 1980 πούλησαν 17 εκατομμύρια αντίτυπα. Στη συνέχεια έγινε μοντέλο καλλυντικών που απευθύνονται σε ώριμες γυναίκες και τα τελευταία δώδεκα χρόνια έστρεψε ως ηθοποιός στην τηλεόραση και έγινε επιτυχημένη blogger.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2009 ανακοίνωσε το σχέδιο να ξεκινήσει blog στον ιστότοπό της janefonda.com, ακολουθώντας, όπως είπε, το παράδειγμα της Rosie O’Donnell και της Lily Tomlin. «Απέκτησα τον πρώτο μου ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ηλικία 58 ετών, όταν ήμουν παντρεμένη με τον Τεντ Τέρνερ και είχα αποσυρθεί από τον κινηματογράφο» έγραφε. «Αλλά δεν ήταν όσο αργά ακούγεται: μιλάμε για το 1995…» Το blog άρχισε την εποχή που η Φόντα θα έμενε επί πέντε μήνες στη Νέα Υόρκη –τη γενέθλια πόλη της που είχε εγκαταλείψει το 1963– για να πρωταγωνιστήσει στο θεατρικό έργο «33 Παραλλαγές» του Μόιζ Κάουφμαν: ήταν η πρώτη φορά που θα εμφανιζόταν στο Μπρόντγουεϊ μετά από 45 χρόνια. Το 1963, σε ηλικία 26 ετών, αφού είχε παίξει τον ρόλο της Μάντελιν Άρνολντ στο έργο «Παράξενο ιντερμέντζο» του Ευγένιου Ο’Νιλ: δεν έφυγε μόνο από τη Νέα Υόρκη, έφυγε από τις ΗΠΑ· ακολούθησε τον Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ σε γαλλικές ταινίες και περιπέτειες τις οποίες περιέγραψε αργότερα στην αυτοβιογραφία της (που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2009).

Το blog γνώρισε τεράστια επιτυχία ως ημερολόγιο εκείνης της θεατρικής εμπειρίας που η Φόντα μοιράστηκε με τον Ζακ Γκρενιέ (παλαίμαχο ηθοποιό που ωστόσο είναι γνωστός στην Ευρώπη από την τηλεοπτική σειρά «The Good Fight») αποσπώντας μια υποψηφιότητα για Tony. Δεν βραβεύτηκε τελικά –το 2009, τo Tony κέρδισε η Μάρσα Γκέι Χάρντεν για τον «Θεό της σφαγής»– αλλά η Φόντα έγραψε στο blog της «Μπορώ να παίζω ακόμα!» Στη συνέχεια, το blog εξελίχθηκε σε ένα γενικότερο ημερολόγιο σκέψεων, φωτογραφιών, πολιτικών θέσεων και εκκλήσεων για δράση. Αυτές τις μέρες τα κεντρικά θέματα είναι τα γυρίσματα της σειράς «Grace & Frankie» του Netflix που συνεχίζεται για έβδομη σεζόν, η κλιματική αλλαγή –ο καινούργιους αγώνας στον οποίον έχει στρατευτεί η Φόντα γράφοντας σχετικό βιβλίο– και διάφορες συμβουλές μακροζωίας. Από το blog δεν λείπει η woke culture: η Αμερικανίδα ηθοποιός σχολιάζει τα «προνόμια των λευκών» και την πατριαρχία, καθώς και το πώς η πανδημία έπληξε περισσότερο τους μη λευκούς και τις γυναίκες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice