Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ © Kevin Mazur/Getty Images for Global Citizen
Celebrities

To διαδικτυακό μίσος εναντίον του Χάρι και της Μέγκαν

187.631 followers τροφοδοτούν τα κοινωνικά δίκτυα με σχόλια μίσους εναντίον του πριγκιπικού ζεύγους του Σάσσεξ

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Το Twitter παίρνει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τα tweets μίσους και συκοφάντησης του πριγκιπικού ζεύγους

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την τοξικότητα των social media και για το πώς αυτή η κατάστασή συνέβαλε στην απόφασή τους να απομακρυνθούν από τη ζωή του παλατιού. Τώρα η ανάλυση 114,000 tweets γύρω από το ζεύγος αποκαλύπτει συντονισμένη εκστρατεία εναντίον της Μέγκαν στο Twitter: 83 λογαριασμοί είναι υπεύθυνοι για σχεδόν το 70% του αρνητικού περιεχομένου στο οποίο περιλαμβάνονται ψέματα και απειλές για τη ζωή της.

Η υπηρεσία ανάλυσης του Twitter «Bot Sentinel» δημοσίευσε σχετική αναφορά σύμφωνα με την οποία 187.631 followers τροφοδοτούν τα κοινωνικά δίκτυα με σχόλια μίσους εναντίον του πριγκιπικού ζεύγους του Σάσσεξ. Την περασμένη Τρίτη εκπρόσωπος του Twitter είπε στο BuzzFeed News ότι θα ερευνηθούν περαιτέρω αυτές οι πληροφορίες και θα ληφθούν μέτρα για τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του Twitter. Το ζεύγος δεν έχει παρουσία στα social media όπως δεν έχει και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα «Archewell», που είναι επίσης εταιρεία οπτικοακουστικής παραγωγής.

Η Μέγκαν είχε πει στο περιοδικό Fortune τον Οκτώβριο του 2020 ότι κρατάει απόσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «για να προστατευτεί», ενώ ο Χάρι πρόσθεσε σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Μέγκαν θα επιστρέψει στα social media «όταν και αν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ο ιστότοπος Bot Sentinel ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να εντοπίζει τις παραβιάσεις των όρων χρήσης του Twitter, καθώς και τους λογαριασμούς ρομπότ και τα τρολ που στοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Προηγούμενες αναλύσεις του Bot Sentinel έφεραν στο φως ακροδεξιές διαδικτυακές εκστρατείες γύρω από τις αμερικανικές εκλογές του 2020, εκστρατείες παραπληροφόρησης για τον COVID-19 και συστηματική παρενόχληση Βρετανών ποδοσφαιριστών μετά την ήττα τους στο Euro 2020.

Πάντως, ο Christopher Bouzy, διευθυντής του Bot Sentinel είπε στο BuzzFeed News ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι σαν την οργανωμένη επίθεση στη Μέγκαν. Παρότι κι άλλες διασημότητες είναι αντικείμενο μίσους –για παράδειγμα, η πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ, Άμπερ Χερντ– ο Bouzy απορεί μπροστά στην ένταση με την οποία παρενοχλούν τη Μέγκαν online και αναρωτιέται αν πρόκειται για ρατσισμό ή για κάποιου είδους διεστραμμένη σεξουαλική έλξη. Το Twitter απαγορεύει την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και τον εξευτελισμό προσώπων, καθώς και τον συντονισμό λογαριασμών με σκοπό το λεγόμενο διαδικτυακό «dogpiling» – τη συσσώρευση κατηγοριών και αρνητικών χαρακτηρισμών.

Την εκστρατεία εναντίον της Μέγκαν πραγματοποιούν άνθρωποι που ξέρουν να διαχειρίζονται αλγορίθμους και να πλοηγούνται στα social media παρακάμπτοντας τους κανόνες. Αυτή η πονηρή χρήση του Twitter καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επισήμανση των παραβατών οι οποίοι φαίνεται πως φτάνουν σε πάνω από 17 εκατομμύρια χρήστες του Twitter. Σε 55 λογαριασμούς το Βot Sentinel ανίχνευσε απροκάλυπτα ρατσιστικά σχόλια και εκκλήσεις για τον θάνατο της Μέγκαν, αναρτήσεις που έγραφαν ότι οι εγκυμοσύνες της ήταν ψεύτικες κι ότι απέκτησε τα δύο παιδιά της μέσω παρένθετης μητέρας. Ένας από τους αντι-Μέγκαν λογαριασμούς, ο @duchofnarsussex, που φαίνεται ότι στρατολογεί άτομα σε μια επιχείρηση «εξόντωσης των Σάσσεξ και του Μοντεσίνο» (όπου διαμένει το ζεύγος), έχει ανασταλεί από την περασμένη Τρίτη. Προς το παρόν, μόνο 4 από τους 83 λογαριασμούς ανεστάλησαν από τη διεύθυνση του Twitter.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice