Ιρίνα Καραμάνος: Ελληνίδα η σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής

Ακτιβίστρια, φεμινίστρια και αντισυμβατική η νέα Πρώτη Κυρία της Χιλής

Ιρίνα Καραμάνος: Η σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς είναι Ελληνίδα και κόρη του δασκάλου Τζορτ Καραμάνος.

Η «Πρώτη κυρία» της Χιλής είναι Ελληνίδα, είναι 32 χρονών, είναι χαμηλών τόνων, όμως αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων του συντρόφου τους Γκαμπριέλ Μπόριτς. Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, στα 35 του χρόνια, είναι ο νεότερος πρόεδρος της Χιλής, είναι αριστεριστής και ευαγγελίζεται με ενθουσιασμό την αλλαγή.

Η Ιρίνα Καραμάνος είναι κόρη του Τζορτζ Καραμάνος, δάσκαλου σε δημοτικό σχολείο και προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο στα 80s. Στην προσπάθεια να  ανασυνθέσουμε την εικόνα της Ιρίνα, δεν μπορούμε παρά να στηριχτούμε στις ελάχιστες πληροφορίες που δίνει η ίδια (σταγόνα σταγόνα) μέσα από το τουίτερ - το instagram της είναι «κλειστό» για το κοινό.

Αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινίστρια, είναι ενεργή ακτιβίστρια στα σόσιαλ μίντια, πιστεύει σε ένα μέλλον με μεταρρυθμίσεις και άλματα προόδου. Η σχέση της με τον Μπόριτς μετρά περίπου τρία χρόνια, αλλά οι εμφανίσεις της στο πλευρό του είναι πολύ περιορισμένες. Η πρώτη της παρουσία έγινε σε προεκλογική ομιλία του Μπόριτς όταν είχε σιγουρέψει την παρουσία του στον δεύτερο εκλογικό γύρο. Σπουδασμένη στη Γερμανία, έχει πτυχία ανθρωπιστικών σπουδών και επικοινωνίας. Μιλά τέσσερις γλώσσες, Ισπανικά, Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ το στιλ της είναι μάλλον αντισυμβατικό για κυρία Προέδρου.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη το ζευγάρι μίλησε για τη «μαγεία» της σχέσης τους, που περιλαμβάνει «πολλά φώτα και χρώματα». Σε αντίθεση με την κρυψίνοια της Ιρίνα, ο Γκαμπριέλ δεν κρύβει τον έρωτά του. Ανέφερε πως στις ιδιωτικές τους στιγμές, χρησιμοποιούν ο ένας για τον άλλον υποκοριστικά και γλυκουλιές και αποκαλούνται Chofo και Chofa, δηλαδή «Αγκιναρούλης» και «Αγκιναρούλα», επειδή λατρεύουν και οι δυο τις αγκινάρες. Νέα ήθη για προεδρικό ζεύγος. Και δεν είναι μόνο η ηλικία ή το casual που τους διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Λέγεται ότι η Ιρίνα προειδοποίησε τον σύντροφό της πως έχει ενστάσεις απέναντι στον όρο «Πρώτη Κυρία» καθώς οι «καιροί έχουν αλλάξει».

Σε ανάρτηση που ανέβασε στις 20 Δεκεμβρίου ο Μπόριτς αγκαλιάζει την Ιρίνα και γράφει κάτι μάλλον αλληγορικό που αφορά τον λαό και το κόμμα του: «Είμαστε η ενότητα. Είμαστε η ελπίδα. Είμαστε περισσότεροι όταν είμαστε μαζί».