Η ηθοποιός Mj Rodriguez.
Η ηθοποιός Mj Rodriguez. © Amy Sussman/ Ideal Images/ Getty Images
Celebrities

Mj Rodriguez, η πρώτη τρανς ηθοποιός που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα

«Στα μικρά ΛΟΑΤΚΙ μωρά μου λέω πως είμαστε εδώ. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή τώρα για να φτάσετε στα αστέρια!».

Mj Rodriguez: Η 31χρονη ηθοποιός, που πρωταγωνιστεί στη σειρά Pose, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και έγινε η πρώτη τρανς ηθοποιός που κατακτά αυτό το βραβείο.

Η 31χρονη ηθοποιός Michaela Jay Rodriguez, η πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς «Pose», έγραψε ιστορία ως η πρώτη τρανς ηθοποιός που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα. Μάλιστα, η Rοdriguez έγινε η πρώτη τρανς που έλαβε υποψηφιότητα για τα βραβεία Emmy το καλοκαίρι που μας πέρασε, χωρίς τελικά να κερδίσει το εν λόγω βραβείο.

«Σας ευχαριστώ! Αυτή είναι μια πόρτα που θα ανοίξει για πολλά ακόμη νέα ταλαντούχα άτομα», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Instagram, μόλις έμαθε για τη νίκη της. «Στα μικρά ΛΟΑΤΚΙ μωρά μου λέω πως είμαστε εδώ. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή τώρα για να φτάσετε στα αστέρια!».

Η Χρυσή Σφαίρα είναι η πρώτη και για τη δημοφιλή σειρά «Pose», που προβάλλεται στο Netflix. Το καστ της σειράς αποτελείται από πολλά τρανς άτομα, με τους  πρωταγωνιστές να έχουν καταγγείλει την πλήρη απουσία βραβεύσεων, παρά τα θετικά σχόλια και τις επιδοκιμασίες που έχουν δεχθεί.

Ποια είναι η Mj Rodriguez

Η Mj Rodriguez γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1991 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι, με αφρικανική καταγωγή από τη μαμά της και πορτορικανή από τον μπαμπά της. Ήταν 7 ετών όταν ένιωσε και κατάλαβε ότι το φύλο της δεν την εκφράζει και στα 14 της αποφάσισε να κάνει coming out στους γονείς της.

Το θεατρικο έργο Rent του Τζόναθαν Λάρσον, που παρακολούθησε για πρώτη φορά το 2005, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη ζωή της. Ένιωσε πως ήθελε να βρεθεί στη σκηνή και μέσα από αυτή να βρει συνοδοιπόρους στο ταξίδι της μετάβασής της. Οι γονείς της την υποστήριξαν και δείχνοντάς της κατανόηση. Τελείωσε τις σπουδές της στη μουσική στο κολέγιο του Berklee, ενώ στη συνέχεια έκανε οντισιόν για τον ρόλο της Angel, στο Rent, το 2011. Η ερμηνεία της αποθεώθηκε, με την ίδια να νιώθει να χάνει ένα κομμάτι της όταν έφευγε από τη σκηνή.

Το 2012 ήταν η χρονιά που άρχισε να παίρνει ορμόνες για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης σε γυναικείο σώμα. Ο πρώτος της ρόλος ως τρανς γυναίκα ήταν σε παραγωγή του Hamilton στη Φιλαδέλφεια. Το 2018 της ανατέθηκε ο ρόλος της στο «Pose», μια αμερικανική δραματική τηλεοπτική σειρά, η οποία αναφέρεται στην ballroom κουλτούρα της αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής ΛΟΑΤ και gender-nonconforming κοινότητας της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980 και του 1990.

H Rodriguez εμφανίζεται στον ρόλο της Μπλάνκα, μητέρας πολλών εγκαταλελειμμένων νέων έγχρωμων queer. Η σειρά συνέβαλε σημαντικά στην αλλαγή της αντίληψης του κοινού σε όλο τον κόσμο για την τρανς κοινότητα. Η σειρά προβάλλει και θίγει τις δυσκολίες της εποχής, κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με την έξαρση του AIDS, αλλά και τις υπόλοιπες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα μέλος της queer κοινότητας, όπως ομοφοβία, τρανσφοβία, απόρριψη από το οικογενειακό περιβάλλον, ξυλοδαρμός και άγνοια.

Το καλλιτεχνικό της όνομα το έχει εμπνευστεί από την ηρωίδα της Marvel, τη Mary Jane Watson, το κορίτσι του Spiderman. Είναι μόλις η τρίτη εκπρόσωπος της τρανς κοινότητας σε κατηγορία acting, αλλά είναι η πρώτη με υποψηφιότητα σε μια από τις μεγάλες κατηγορίες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice