Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας: Το φιάσκο του ταξιδιού του Γουίλιαμ και της Κέιτ στην Καραϊβική και τα τέσσερα μεγαλύτερα προβλήματα του οίκου των Ουίνδσορ.
EPA/NEIL HALL
Celebrities

Οι τέσσερις εφιάλτες της βασίλισσας Ελισάβετ

Γιατί η δημοφιλία της βασιλικής οικογένειας πέφτει όλο και περισσότερο στα τάρταρα;

Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας: Το φιάσκο του ταξιδιού του Γουίλιαμ και της Κέιτ στην Καραϊβική και τα τέσσερα μεγαλύτερα αγκάθια του οίκου των Ουίνδσορ.

Όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον έφτασαν στην Καραϊβική στα τέλη του περασμένου μήνα για να γιορτάσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ με τους υπηκόους τους εκεί, άλλα περίμεναν, άλλα είχαν προγραμματίσει και άλλα δυσάρεστα τους προέκυψαν στην πορεία.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ επρόκειτο να επισκεφθούν την Τζαμάικα και την Μπελίζ. Ωστόσο, σε κάθε στάση τους ήρθαν αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες και διαδηλωτές που διεκδικούσαν αποζημιώσεις, συγγνώμες και ανεξαρτησία. Οι προγραμματισμένες εμφανίσεις του βασιλικού ζεύγους τελικά ματαιώθηκαν εν μέσω κατακραυγής, ενώ σε μια ιδιαίτερα άβολη στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Andrew Holness τους είπε κατάμουτρα πως η χώρα του «προχωρά μπροστά» σε σχέση την Κοινοπολιτεία. Κοινώς, η χώρα του «την κάνει», κάτι που έκαναν ήδη τα Μπαρμπέιντος το 2021 ανοίγοντας την όρεξη σε πολλούς.

Η παταγώδης αποτυχία του ταξιδιού του Γουίλιαμ και της Κέιτ είναι απλώς το τελευταίο δείγμα της φθίνουσας δημοφιλίας της βρετανικής μοναρχίας. Αντιμέτωπος με δημόσιες οικογενειακές διαμάχες, σκάνδαλα αλλά και την απόσυρση της βασίλισσας Ελισάβετ από το προσκήνιο λόγω ηλικίας και κλονισμένης υγείας, ο οίκος των Ουίνδσορ βρίσκεται στα τάρταρα όσον αφορά τη συμπάθεια του κόσμου. Θα επιβιώσουν ή κοντοζυγώνει το τέλος για την κάποτε πιο λαοφιλή βασιλική οικογένεια του κόσμου;

Η «εξαφάνιση» της Ελισάβετ από τη δημοσιότητα μοιάζει μη αναστρέψιμη. Στα 95 της χρόνια, θλιμμένη χήρα και μόνη, προσβλήθηκε τον Φεβρουάριο από covid, τον οποίο βέβαια τον μάσησε, αλλά πλέον φέρεται να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Όλο και περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις της ακυρώνονται, όλο και περισσότερες σημαντικές συναντήσεις της αναβάλλονται, σε βαθμό που όλο και περισσότεροι να αναρωτιούνται αν πλέον μπορεί να ανταποκριθεί στα βασιλικά της καθήκοντα, όποια κι αν είναι αυτά. Με δεδομένο ότι συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 72% στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόσυρσή της θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η Λίλιμπετ είναι πιο αγαπητή σε σχέση με τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας· είναι σχεδόν άκακη, εμφανίζει τη λιγότερο προβληματική συμπεριφορά. Το μεγαλύτερο αγκάθι για την ώρα είναι ο δευτερότοκος γιος Άντριου. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρίγκιπας ενεπλάκη στην υπόθεση των σεξουαλικών σκανδάλων του Τζέφρι Έπσταϊν, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε μια 17χρονη. Το θέμα λύθηκε με οικονομικό διακανονισμό, μια πρακτική που έχει ξελασπώσει πολλές φορές τη βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε 12 εκατομμύρια λίρες για να σώσει την τιμή, την αξιοπρέπεια και το ποινικό μητρώο του γιου της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by uk.monarchy (@uk.monarchy)

Από την άλλη, και ο πρωτότοκος των Γουίνδσορ και μέλλον βασιλιάς, ο πρίγκιπας Κάρολος, έγινε πρόσφατα πρωταγωνιστής του σκανδάλου «cash-for-honours». Το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Prince's Foundation, το οποίο ίδρυσε και στο οποίο προΐσταται, κατηγορήθηκε ότι προσέφερε σε έναν Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο τη βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του ιππότη με αντάλλαγμα δωρεές πολλών μηδενικών. Η αποκάλυψη του σκανδάλου είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση τριών υψηλόβαθμων στελεχών του ιδρύματος, ωστόσο ο πολύς κόσμος υποπτεύεται πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας είχε γνώση, αν όχι συμμετοχή, στη φάμπρικα της απόδοσης τίτλων με χρηματικό αντίτιμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal UK (@theroyaluk)

Μεγάλα ντέρτια έφερε στη βασιλική οικογένεια και η αποχώρηση του ζεύγους των Σάσεξ. Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ παραιτήθηκαν από τον πριγκιπικό τους ρόλο και πλέον ζουν στην Αμερική διατηρώντας τυπικές ή και καθόλου σχέσεις με τους συγγενείς τους στη Βρετανία. Η συνέντευξη στην Όπρα, η καταγγελία ότι κάποιοι εντός παλατιού ανησυχούσαν για το χρώμα του δέρματος του Άρτσι, καθώς και οι ισχυρισμοί της Μέγκαν ότι υπέστη μπούλινγκ ισχυροποίησαν την αίσθηση της κοινής γνώμης ότι ο εσμός των Ουίνδσορ είναι προβληματικός, ένα λείψανο που περιφέρει την ημιθανή μεγαλειότητά του στις σελίδες των ταμπλόιντ. Κάποτε τους ανάστησε η Νταϊάνα. Τώρα ποιος;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice