Φωτογραφία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς σε πρόσφατη εμφάνιση.
© Vickie Flores / EPA
Celebrities

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Φιλοξενεί σπίτι του οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία

Ένας σούπερ ήρωας και στην πραγματική ζωή

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Ο διάσημος αστέρας του Χόλιγουντ φιλοξενεί μαζί με τη σύζυγό του του μία οικογένεια Ουκρανών προσφύγων.

Την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους άμαχους Ουκρανούς πολίτες ή πρόσφυγες, που αναζητούν νέα στέγη και μία καλύτερη τύχη εξαιτίας του πολέμου. Έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές πλατφόρμες, που δίνουν την ευκαιρία σε όποιον θέλει, να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του ή σε κάποιον διαθέσιμο χώρο. Ένας από εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, είναι ο διάσημος αστέρας του κινηματογράφου Μπένεντικτ  Κάμπερμπατς. Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ μαζί με τη σύζυγό του, Σόφι Χάντερ, θα στεγάσουν οι ίδιοι μια οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία. 

Φωτογραφία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και της Σόφι Χάντερ σε πρόσφατη εμφάνιση.
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς μαζί με τη σύζυγό του Σόφι Χάντερ. © Neil Hall / EPA

Ο 45χρονος ηθοποιός βρίσκεται σε τουρ προώθησης της νέας ταινίας «Dr Strange and the Multiverse of Madness», στην οποία πρωταγωνιστεί και από εκεί έκανε γνωστό το γεγονός στο ευρύ κοινό. Η αποκάλυψη έγινε στο δίκτυο Sky News και η οικογένεια προσφύγων αναμένεται στο σπίτι του από μέρα σε μέρα. 

«Παρακολουθώ την πορεία τους από την ημέρα που άφησαν την Ουκρανία. Είχαν κάποια θέματα υγείας αλλά ευτυχώς είναι όλα καλά. Δεν θα μιλήσω περισσότερα γι΄αυτό, καθώς θα ήταν εισβολή στην ιδιωτικότητα τους και το να πεις υπερβολικά πολλά για το πότε θα έρθουν και πως διαχειρίζεται αυτό, θα ήταν εισβολή στη δικη μου ιδιωτικότητα. Θέλω στο σπίτι μου να νιώσουν ασφάλεια και να ξεχάσουν τις δυσκολίες, που έζησαν μέχρι τώρα» ανέφερε ο κινηματογραφικός Dr. Strange. 

Αυτή δεν είναι η μοναδική ενέργεια βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Κάμπερμπατς, ο οποίος χρηματοδοτεί και άλλες πολλές ανάλογες για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στη Μεγάλη Βρετανία. «Προσπαθώ να βοηθήσω οικογένειες με ρίζες από τη Βρετανία οικονομικά, ώστε να επαναπατριστούν. Όπως γνωρίζετε ήδη αυτό απαιτεί μεγάλο κόστος» συμπλήρωσε ο ηθοποιός. 

Εκτός από την υλική βοήθεια παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη για τους πρόσφυγες με τον διάσημο αστέρα του Χόλιγουντ να αναφέρει ότι «Οι οικοδεσπότες του προγράμματος είναι πάντα ζεστοί, φιλικοί και εξυπηρετικοί, όμως δεν διαθέτουν τις γνώσεις ενός ειδικού στο θέμα της υποστήριξης ψυχολογικά. Εκεί χρειάζονται έμπειροι γιατροί ψυχικής υγείας, που είναι σε θέση να αναλάβουν ανάλογα ζητήματα». 

Το θετικό του να βγαίνουν στο προσκήνιο για τόσο καλούς σκοπούς μεγάλοι σταρ, είναι πως μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους πολίτες παγκοσμίως για να πράξουν με ανιδιοτέλεια. Αυτό είναι κάτι που τόνισε και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στην εμφάνισή του στα 75α Βραβεία Βρετανικού Κινηματογράφου. «Οι άνθρωποι του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κάνουν παραπάνω πράγματα και όχι μόνα να φοράνε απλά την ουκρανική σημαία σαν κονκάρδα. Πρέπει να βοηθήσουμε οικονομικά και να πιέσουμε τους πολιτικούς, να φτιάξουν δομές υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα. Όλοι είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα πράγματα. Ο αριθμός ανθρώπων, που θέλησε να φιλοξενήσει πρόσφυγες σπίτι του, αποτελεί ρεκόρ και αυτό με κάνει χαρούμενο» εξέφρασε ο Κάμπερμπατς.

Καθημερινά γεννιούνται και νέες πλατφόρμες φιλοξενίας από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν, όπως η σελίδα «Ukraine Take Shelter» από δύο νεαρούς φοιτητές του Χάρβαρντ. Ο Βρετανός ηθοποιός είναι ο δεύτερος μεγάλος σταρ που βγαίνει τόσο μπροστά στη ρωσο - ουκρανική εισβολή. Ο Σον Πεν βρέθηκε αυτοπροσώπως στην Ουκρανία για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τη Vice Studios για τον πόλεμο αλλά αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα μετά από ένα διάστημα λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου. 

Το ότι μεγάλοι αστέρες του κινηματογράφου και των τεχνών δεν μένουν ασυγκίνητοι από τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία είναι θετικό και δίνει την ελπίδα, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα κληθούν να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice