Mark Zuckerberg: Η τεράστια περιουσία του, τα ακίνητα σε Χαβάη και Καλιφόρνια, τα αυτοκίνητα και το τεράστια κόστος της προστασίας του.
EPA/META
Celebrities

Mark Zuckerberg: Έχει περιουσία 72,5 δισεκατομμυρίων και ατελείωτο Ε9

Αυτά είναι τα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη του Facebook

Mark Zuckerberg: Η τεράστια περιουσία του, τα ακίνητα σε Χαβάη και Καλιφόρνια, τα αυτοκίνητα και το τεράστια κόστος της προστασίας του.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία 72,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Βλέποντάς τον με τα μονόχρωμα γκρι μπλουζάκια και τα τζινάκια του, λες «τι τσιπλάκης είναι αυτός». Τσιπλάκης ίσον ο φτωχός, ο κακομοίρης, ο φουκαράς στα τουρκικά. Ωστόσο, ο Μαρκ δεν ζει φουκαριάρικα και μετρημένα. Αντιθέτως διάγει τον κλασικό βίο του δισεκατομμυριούχου κι ας μη φοράει πανάκριβα ρολόγια και ντιζαϊνάτα ρούχα. 

Ας δούμε μερικά από τα πιο πολύτιμα αγαθά του ιδιοκτήτη του Facebook, πλέον Meta, του Instagram και του WhatsApp. Καταρχάς, τα ακίνητα που διαθέτει αξίζουν γύρω στα 320 εκατομμύρια δολάρια. Το 2014, αγόρασε 707 στρέμματα γης στο νησί Καουάι στη Χαβάη για 116 εκατομμύρια δολάρια, και πάλι σύμφωνα με το Forbes. Η γη περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας Pila'a και της φυτείας Kahu’aina. Δέχτηκε έντονη κριτική για τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς λέγεται πως προσπάθησε να αποικίσει το νησί χωρίς να σεβαστεί την ιστορία του.

Το νησί Καουάι στη Χαβάη
Το νησί Καουάι στη Χαβάη / © Karsten Winegeart / Unsplash

Απτόητος ο Μαρκ, βάλθηκε να καταλάβει όλο το νησί. Τον Μάρτιο του 2021 αγόρασε άλλα 600 στρέμματα στο βόρειο τμήμα του Καουάι για 53 εκατομμύρια δολάρια. Στην έκταση που πλέον του ανήκει, περιλαμβάνεται μια δημόσια παραλία και ένα ράντσο με βοοειδή, το οποίο ενσωμάτωσε στο ήδη υπάρχον δικό του ράντσο με βόδια με το όνομα Ko’olau. Έξι μήνες αργότερα απέκτησε 110 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης για 17 εκατομμύρια δολάρια. Στον χώρο υπάρχει και μια λίμνη, η οποία τροφοδοτείται από ένα φράγμα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Εκπρόσωπος της οικογένειας Τσαν-Ζάκερμπεργκ υπερασπίστηκε τις κινήσεις της στη Χαβάη: «Ο Μαρκ και η Πρισίλα φτιάχνουν το σπίτι τους στο ράντσο Ko’olau. Έχουν συνεργαστεί στενά με αρκετούς κοινοτικούς εταίρους για τη λειτουργία ενός αγροκτήματος που θα προσφέρει εργασία, θα προωθεί τη βιώσιμη παραγωγή και την προστασία της άγριας ζωής. Ανυπομονούν να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους και στην καινούργια ιδιοκτησία».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Παρά τις πυρετώδεις εξαγορές και εργασίες στη Χαβάη, η οικογένεια του Μαρκ ζει σε ένα πολυτελές σπίτι στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. Το απέκτησε το 2011 για 7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν του έφτανε, οπότε αφενός το ανακαίνισε, αφετέρου αγόρασε άλλα τέσσερα γειτονικά σπίτια για να υπάρχει άπλα και να μπορεί να φιλοξενήσει κάναν φίλο. Η έπαυλη έχει πέντε υπνοδωμάτια, μεγάλο κήπο, πισίνα με θαλασσινό νερό, χώρο για μπάρμπεκιου, τζάκια, τζακούζια, της Παναγιάς τα μάτια. Το κλου είναι το ρομποτάκι μπάτλερ το οποίο μιλά με τη φωνή του ηθοποιού Μόργκαν Φρίμαν, ανοιγοκλείνει τα ερκοντίσιον και ψήνει τοστ. Ίσως κάνει και καφέ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Eichler (@eichlerphoto)

Και πάμε στα εξοχικά. Ο Ζάκερμπεργκ έχει δύο παραθαλάσσια ακίνητα στη λίμνη Tahoe της Καλιφόρνιας. Το κτήμα Carousel των οκτώ υπνοδωματίων χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, έχει μέτωπο 60 μέτρων επί της λίμνης, προβλήτα για βόλτες και μαρίνα που έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει ένα μεγάλο γιοτ. Το κτήμα Brushwood των έξι υπνοδωματίων χτίστηκε τη δεκαετία του 1960, έχει 120 μέτρα πρόσωπο στη λίμνη, ιδιωτική προβλήτα, αίθρια, ξενώνα και γκαράζ.

Το εξοχικό του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη λίμνη Τahoe
Το εξοχικό του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη λίμνη Τahoe / © Από το σάιτ thisis50.com

Εκτός από τα ακίνητα, υπάρχουν και τα κινούμενα περιουσιακά στοιχεία. Ο Ζάκερμπεργκ έχει ένα γιοτ, το Ulysses (Οδυσσέας), το οποίο αγόρασε έναντι 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτοκίνητα, οδηγεί συνήθως τα ταπεινά Honda Fit και Acura TSX, αλλά έχει και μια αμαξάρα για να βγάζει γούστα. Το Pagani Huayra είναι ένα υπερ-αποκλειστικό διθέσιο που, όταν ανοίγουν οι πόρτες τους (προς τα πάνω), μοιάζει με πεταλούδα. Οι επιδόσεις του κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις Lamborghini και τις Ferrari. Είναι ένα θηρίο 800 ίππων που κοστίζει 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμα τεράστιο ποσό, 15 εκατομμυρίων δολαρίων, που ο Μαρκ δίνει για την ασφάλειά του. Ο σεκιουριτάς του είναι πάντα δίπλα του, είτε βρίσκεται στο σπίτι είτε στο γραφείο είτε σε ταξίδι. Εκτός από τον μισθό, ο CEO της Meta τού παρέχει άλλα 10 εκατομμύρια για να πληρώσει την εφορία του, συν 1,6 εκατομμύρια για να χρησιμοποιεί ιδιωτικό αεροπλάνο. Like!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice