Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Οι πιο γνωστές ακτιβιστικές κινήσεις και πράξεις καλοσύνης του ηθοποιού που αποδεικνύουν πως είναι ένας καλός άνθρωπος.
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς / © EPA/VICKIE FLORES
Celebrities

Γιατί ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ένας υπερήρωας της πραγματικής ζωής

Μερικές από τις πράξεις καλοσύνης του ηθοποιού αποδεικνύουν πως είναι ένας σύγχρονος Καλός Σαμαρείτης

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Οι πιο γνωστές ακτιβιστικές κινήσεις και πράξεις καλοσύνης του ηθοποιού που αποδεικνύουν πως είναι ένας καλός άνθρωπος.

Στην τελευταία του κινηματογραφική παρουσία υποδύεται τον Ντόκτορ Στρέιντζ, έναν υπερήρωα. Όμως ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ήρωας και στην πραγματική ζωή. Ο Βρετανός με τη μεγάλη fun base από γυναίκες, που κατά τον Γκρέιαμ Νόρτον του BBC ονομάζονται Cumberbitches, είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς του τώρα. Στα τελευταία Όσκαρ, η Ακαδημία του έδωσε το βραβείο για την ερμηνεία του στο Power of the Dog. Εκτός κάμερας, το συνάφι του δεν φείδεται εκδηλώσεων σεβασμού και αγάπης. Στις συνεντεύξεις τους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του σπεύδουν να εξάρουν την ταπεινοφροσύνη και τη γενναιοδωρία του. Στην κανονική ζωή, ο Μπένεντικτ περιγράφεται ως καλός Σαμαρείτης. Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές και φανερές καλές πράξεις της ζωής του. 

Είναι βαθύτατα ανθρωπιστής
Κάνοντας την καλοσύνη πράξη, βοηθά πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε ως χορηγός είτε ως πρεσβευτής τους. Μερικές από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζει είναι οι Cancer Research UK, The Children's Defense Fund, NSPCC, Save the Children και Small Steps Project. Όταν υποδύθηκε στον Στίβεν Χόκιν στην ταινία The Theory of Everything, έγινε πρεσβευτής του Motor Neurone Disease Association. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά και με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Είναι πρεσβευτής του προγράμματος The Prince's Trust, που δημιουργήθηκε από τον Πρίγκιπα Κάρολο το 1976 για να «παρέχει στους νέους την πρακτική και οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται για να σταθεροποιήσουν τη ζωή τους». Ο ηθοποιός τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2015 για τη συνεισφορά του στην τέχνη και στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ίσως η πιο ευγενική πράξη της ζωής του είναι να ζητά από τους θαυμαστές του, την ημέρα των γενεθλίων του, να μη του στέλνουν δώρα, αλλά να κάνουν δωρεές σε ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Είναι ατρόμητος
Το 2018, ο Κάμπερμπατς φέρεται να πήδηξε από το ταξί για να σώσει έναν εργαζόμενο στο delivery, ο οποίος ήταν κυκλωμένος από τέσσερα άτομα που τον γρονθοκοπούσαν προκειμένου να τον ληστέψουν. Σύμφωνα με τον οδηγό του ταξί, ο Μπένεντικτ βγήκε από το όχημα και φώναξε στους ληστές να αφήσουν ήσυχο το θύμα. Όταν εκείνοι τον αναγνώρισαν απομακρύνθηκαν. «Η κατάσταση ήταν λίγο σουρεαλιστική. Ήταν σαν ο Σέρλοκ Χολμς (τον υποδύθηκε ο Κάμπερμπατς) να τα έβαζε με τέσσερα άτομα στη γωνία της Μπέικερ Στριτ» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. Η εταιρία στην οποία εργαζόταν το θύμα, η Deliveroo, δημοσίευσε ένα tweet που έγραφε: «Σας ευχαριστούμε Benedict Cumberbatch για τις γενναίες ενέργειές σας».

Βοηθά τους πρόσφυγες
Ο Κάμπερμπατς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορούν να μείνουν στο σπίτι του στο Λονδίνο. «Τα κατάφεραν να φύγουν από την Ουκρανία, παρακολουθώ την πορεία τους κάθε μέρα» δήλωσε στο Sky News. «Δυστυχώς, υποβάλλονται σε ιατρικές πράξεις - δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί θα παραβιάσω το απόρρητο και το πότε θα έρθουν σε μένα ή πώς δρομολογείται η μετάβασή τους θα παραβίαζε τα δικά μου προσωπικά δεδομένα. Θέλω ωστόσο να τους δώσω σταθερότητα μετά την αναταραχή που βίωσαν, και αυτό θα γίνει στο σπίτι μου» συμπλήρωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάμπερμπατς παίρνει θέση σε μια κατάσταση προσφυγικής κρίσης. Το 2015 είχε επικρίνει την καθυστερημένη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στην περίπτωση των προσφύγων της Συρίας. Στο τέλος μιας παράστασης του Άμλετ στο West End του Λονδίνου, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τον κοινό για το θέμα και έκανε έκκληση για συνεισφορά στην οργάνωση Save the Children. Φυσικά, οι επικριτές του απάντησαν με το γνωστό ερώτημα: «Γιατί δεν παίρνεις σπίτι σου τους πρόσφυγες;». Τότε το παιδί του ήταν πολύ μικρό, 4-5 μηνών και υπήρχαν πρακτικά προβλήματα, εξήγησε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του στο Big Issue. Πλέον, θα πάρει πρόσφυγες στο σπίτι του δίνοντας το παράδειγμα. 

Υπερασπίζεται σταθερά τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας
Το 2014, ο ηθοποιός υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο Άλαν Τούρινγκ στην ταινία The Imitation Game. Σε συνέντευξή του στον The Guardian είχε δηλώσει πως είναι σημαντικό να υπερπασπιζόμαστε μέχρις εσχάτων τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα στην έκφραση της σεξουαλικότητας. Η συζήτηση επανήλθε όταν αποκαλύφθηκε πρόσφατα πως η Disney αρνήθηκε να κόψει σκηνές στις οποίες πρωταγωνιστούσε μια λεσβία από την ταινία Doctor Strange 2, προκειμένου το φιλμ να παιχτεί στη Σαουδική Αραβία. «Πρέπει να πιέσουμε περισσότερο για συμπερίληψη και ισότητα» είπε ο Κάμπερμπατς, «και χαίρομαι πολύ ως έναν βαθμό, καθώς η Marvel και η Disney το κάνουν αυτό».

Το 2015 είχε επίσης υπογράψει αίτημα ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να αμνηστεύσει 49.000 άνδρες ομοφυλόφιλους που διώχτηκαν με τον νόμο με τον οποίο εξοντώθηκε και ο Άλαν Τούρινγκ. Το 2020 η οικογένεια Κάμπερμπατς έκαναν μια γενναιόδωρη δωρεά στο Opening Doors London τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Έδωσε χρόνο και χρήμα στη μάχη κατά της πανδημίας
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κάμπερμπατς έχει αφιερώσει πολύ χρόνο σε πολυάριθμες εκδηλώσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ένα σημαντικό κεφάλαιο δόθηκε στο Ταμείο Καλλιτεχνών Θεάτρου του Σαμ Μέντες, το οποίο συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει οικονομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες του θεάτρου στην Αγγλία. Πρόσφατα συμπρωταγωνίστησε σε καμπάνια με την Ελίζαμπεθ Όλσεν, προκειμένου να συγκεντρωθεί αίμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Οι δύο σταρ προέτρεψαν τους θαυμαστές τους να γίνουν αιμοδότες, άρα ήρωες της πραγματικής ζωής. Το μήνυμα της καμπάνιας έλεγε: «Μπορείς να γίνεις ήρωας της ιστορίας σου αλλά και ήρωας κάποιου άλλου απλώς δίνοντας αίμα. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες νέοι αιμοδότες χρειάζονται για να βοηθήσουν το ΕΣΥ να ανακάμψει από την πανδημία Covid-19». 

Benedict Cumberbatch and Elizabeth Olsen | NHS Donation

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice