Πώς αποκτάς αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ;
Το πιο πρόσφατο αστέρι στη διάσημη λεωφόρο του Λος Άντζελες απέκτησε ο βετεράνος Αμερικανός ηθοποιός κινεζικής καταγωγής Τζέιμς Χονγκ
Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλιγουντ (Walk of Fame): Οι διάσημοι που έχουν το δικό τους αστέρι και τα κριτήρια επιλογής.
Το Walk of Fame είναι ένα κομμάτι πεζοδρομίων μήκους 2,1 χλμ ανατολικά προς τα δυτικά στη λεωφόρο Χόλιγουντ, όπου διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και διασκεδαστές απαθανατίζονται με ένα αστέρι. Επειδή δεν υπάρχει πια χώρος, το Walk of Fame εκτείνεται και 0,64 χλμ βόρεια προς την οδό Βάιν μεταξύ της οδού Γιούκα και λεωφόρου της Δύσης: πρόκειται για ένα από τα αξιοθέατα του Λος Άντζελες που προσελκύει πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Μέχρι σήμερα σ’ αυτά τα πεζοδρόμια έχουν χαραχτεί πάνω 2.723 αστέρια από ορείχαλκο που φέρουν το όνομα του τιμώμενου προσώπου και ένα σύμβολο που υποδηλώνει τον ιδιαίτερο χώρο του στη βιομηχανία του θεάματος: κινηματογράφο, τηλεόραση, μουσική, ραδιόφωνο, θέατρο. Το 47% των αστεριών προέρχονται από τον κινηματογράφο, το 24% από την τηλεόραση, το 17% από τη μουσική, το 10% από το ραδιόφωνο και λιγότερο από το 2% από το θέατρο ή το ζωντανό θέαμα γενικότερα. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ, κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 20 νέα αστέρια: το 2021 ήρθε η σειρά του Ντάνιελ Κρεγκ, της Σάλμα Χάγιεκ, της Missy Elliott, του Ράιν Ο’Νιλ και της Άλι ΜακΓκρό και του μουσικού Ντον Μακ Λιν (γνωστού από το «American Pie»). Κριτήριο της επιλογής είναι τα βραβεία και οι μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως, λόγου χάρη, οι πλατινένιοι δίσκοι.
H τοποθέτηση των μεμονωμένων αστεριών στα πεζοδρόμια δεν είναι εντελώς αυθαίρετη. Αστέρια ιδιαίτερα γνωστών διασημοτήτων βρίσκονται μπροστά στο κινέζικο θέατρο TCL (πρώην Grauman’s), ενώ τα αστέρια των βραβευμένων με Όσκαρ τοποθετούνται συνήθως κοντά στο θέατρο Dolby όπου γίνονται οι ετήσιες τελετές απονομής των Όσκαρ. Μερικές φορές, αστέρια που έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους −όπως ο Ρότζερ Μουρ και ο Ντάνιελ Κρεγκ οι οποίοι έχουν υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ− τοποθετούνται πλάι-πλάι. Οι τιμώμενοι μπορούν να ζητήσουν ένα συγκεκριμένο σημείο για το αστέρι τους, αλλά την τελική απόφαση την παίρνει το Επιμελητήριο. Ο τηλεπαρουσιαστής Jay Leno, για παράδειγμα, ζήτησε θέση κοντά στη γωνία της λεωφόρου Χόλιγουντ και της λεωφόρου Χάιλαντ επειδή εκεί, λίγο μετά την άφιξή του από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ, τον είχε συλλάβει δύο φορές η αστυνομία για «αλητεία»∙ ο Τζορτζ Κάρλιν επέλεξε ένα σημείο κοντά στη γωνία της Σάνσετ και Βάιν, όπου βρίσκεται ο ραδιοφωνικός σταθμός KDAY με τον οποίο κέρδισε φήμη σε ολόκληρη την επικράτεια∙ η κωμικός Κάρολ Μπερνέτ εξήγησε την επιλογή της στη γωνία Χόλιγουντ και Γουίλκοξ, μπροστά από το θέατρο, στα απομνημονεύματά της το 1986: το 1951 ενώ εργαζόταν στο ταμείο της ιστορικής αίθουσας Warner Brothers Theater (τώρα Hollywood Pacific Theater) κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Strangers on a Train» συμβούλεψε ένα ζευγάρι που έφτασε στα τελευταία λεπτά της προβολής να περιμένει την επόμενη, για να μη δει τι γίνεται στο τέλος. Όμως ο διευθυντής της αίθουσας την απέλυσε για «ανυπακοή» και μάλιστα την ταπείνωσε αφαιρώντας τις επωμίδες από τη στολή της στο φουαγέ. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, κατόπιν αιτήματός της, το αστέρι της Μπερνέτ τοποθετήθηκε σ’ εκείνο το σημείο.
Το Walk of Fame αποφασίστηκε το 1955 και πραγματοποιήθηκε από την άνοιξη του 1956 μέχρι το φθινόπωρο του 1957, τιμώντας αρχικά 1.558 ηθοποιούς και διασκεδαστές: ανάμεσα στα πρώτα ονόματα ήταν μεγάλοι κινηματογραφικοί παραγωγοί και σκηνοθέτες όπως ο Σέσιλ Μπ. Ντεμίλ και ο Στάνλεϊ Κρέιμερ. Υπήρξαν όμως πολλά προβλήματα με τον δήμο του Λος Άντζελες, πολλές καθυστερήσεις και καβγάδες. Μια από τις πρώτες ηθοποιούς που τιμήθηκαν ήταν η Τζόαν Γούντγουορντ, η πρώτη που φωτογραφήθηκε με το αστέρι, αν και, τότε, το 1958, τα αρχικά αστέρια −μεταξύ των οποίων ήταν ο Μπερτ Λανκάστερ− εγκαταστάθηκαν όλα μαζί, χωρίς μεμονωμένες τελετές.
Αν και το Walk of Fame σχεδιάστηκε αρχικά για να ενθαρρύνει την ανάπλαση της λεωφόρου Χόλιγουντ, οι δεκαετίες του 1960 και του 1970 ήταν περίοδος παρατεταμένης αστικής παρακμής: ολόκληρη η συνοικία υποβαθμίστηκε και οι κάτοικοι μετακόμισαν σε κοντινά προάστια. Αν και έγιναν πολλές προσπάθειες να ξαναβρεί το παλιό glamour, η περιοχή του Χόλιγουντ έχει ξεπέσει οριστικά, παρότι σήμερα δεν είναι δρόμος πορνείας και σεξομάγαζων όπως πριν από τρεις δεκαετίες. Πάντως, μετά την αρχική εγκατάσταση περίπου 1.500 αστεριών το 1960 και το 1961, πέρασαν οκτώ χρόνια χωρίς την προσθήκη νέου αστεριού. Το 1962, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες όρισε το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ «σύμβουλο της πόλης» σχετικά με την προσθήκη ονομάτων στο Walk, και τα επόμενα έξι χρόνια το Επιμελητήριο επινόησε νέους κανόνες, διαδικασίες και μεθόδους χρηματοδότησης. Έτσι, από το 1968 ξαναπήρε μπρος η υπόθεση με τον καινούργιο όρο για τον κάθε τιμώμενο να καταβάλλονται 2.500 δολάρια στον δήμο με σκοπό τη συντήρηση του πεζοδρομίου: σήμερα αυτή η εισφορά φτάνει τα 55.000 δολάρια. Την αμοιβή συνήθως επιβαρύνεται ο οργανισμός που έχει προτείνει το αστέρι, ο οποίος μπορεί να είναι ένα κλαμπ θαυμαστών, ένα κινηματογραφικό στούντιο, μια δισκογραφική εταιρεία, ραδιοτηλεοπτικός φορέας ή άλλος χορηγός που εμπλέκεται με τον υποψήφιο τιμώμενο. Το 1995 αφού επεκτάθηκε το Walk of Fame, τα αστέρια αυξήθηκαν με τη Σοφία Λόρεν να σηματοδοτεί το αστέρι με αριθμό 2.000. Όσο για τις επιδιορθώσεις που άρχισαν να απαιτούνται, το 2008, πενήντα αστέρια διασημοτήτων υπέστησαν εργασίες για μικρές αισθητικές ατέλειες μέχρι τρύπες και ρωγμές που αποτελούσαν κίνδυνο για τους περαστικούς. Στη συνέχεια, έγιναν σχέδια για την επισκευή ή την αντικατάσταση τουλάχιστον 778 αστεριών με εκτιμώμενο κόστος πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια. Για να ενθαρρυνθεί η συμπληρωματική χρηματοδότηση για το έργο από εταιρικούς χορηγούς, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Friends of Walk of Fame» που όχι μόνο δίνει χρήματα, αλλά πιέζει, με τον τρόπο του, ώστε να γίνουν δεκτές κάποιες υποψηφιότητες και να απορριφθούν άλλες. Για πολλά χρόνια απορρίπτονταν μαύροι και αριστεροί, ενώ σήμερα ασκούνται πιέσεις για να αφαιρεθούν αστέρια που έχουν συνδεθεί με ανάρμοστη συμπεριφορά όπως εκείνη του Κέβιν Σπέισι. Η απόφαση του Επιμελητηρίου και του δήμου του Λος Άντζελες είναι ότι δεν θα γίνουν αφαιρέσεις κι ότι το Walk of Fame είναι ένα μνημείο της λαϊκής κουλτούρας, όχι της πολιτικής.
Κάθε χρόνο υποβάλλονται κατά μέσο όρο 200 υποψηφιότητες στην επιτροπή επιλογής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Χόλιγουντ για το Walk of Fame. Οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των θαυμαστών, μπορεί να προτείνει οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχαγωγίας, εφόσον ο υποψήφιος ή ο ατζέντης του εγκρίνει την υποψηφιότητα. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία στην κατηγορία για την οποία έχουν προταθεί και ιστορικό «φιλανθρωπικών συνεισφορών». Οι εκλιπόντες υποψήφιοι πρέπει να έχουν πεθάνει τουλάχιστον πριν από πέντε χρόνια. Σε μια συνάντηση κάθε Ιούνιο, η επιτροπή επιλέγει περίπου 20 έως 24 διασημότητες εκ των οποίων μία τιμάται μετά θάνατον. Μεγάλες διασημότητες δεν έχουν (ακόμη) αστέρι: ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Πρινς, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Σερ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Ζολί, ο Κλιντ Ίστγουντ, η Μπιγιονσέ, η Γουίτνι Χιούστον, ο Ντένζελ Γουάσινγκτον, ο Τζορτζ Κλούνι, ο Τζορτζ Λούκας, ο Αλ Πατσίνο, η Τζούντι Ντεντς, ο Κρίστοφερ Γουόκεν, η Μαντόνα, η Μεγκ Ράιαν, η Ριάνα, ο Ρίτσαντ Γκιρ. Μερικοί σταρ θεωρούν ελαφρώς γελοία τη γιορτή στην οποία πρέπει να παραστούν, ενώ άλλοι δεν ενδιαφέρονται καν για το χολιγουντιανό πεζοδρόμιο. Kάποιοι ίσως είναι υπερβολικά νέοι για να αποκτήσουν αστέρι και μπορούν να περιμένουν.
Τριάντα τρεις τιμώμενοι, μεταξύ των οποίων ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ντιν Μάρτιν, έχουν αστέρια σε τρεις κατηγορίες, ενώ άλλοι, όπως ο Μάικλ Τζάκσον, η Νταιάνα Ρος και τα μέλη των Μπιτλς, έχουν δύο αστέρια στην ίδια κατηγορία για ξεχωριστά επιτεύγματα. Μερικοί αποδέκτες αστεριών που έκαναν σταδιοδρομία στο θέαμα πέρασαν στη συνέχεια στην πολιτική: ο Ρόναλντ Ρέιγκαν (40ός Πρόεδρος) και ο Ντόναλντ Τραμπ (45ος Πρόεδρος) έχουν αστέρια στο Walk. Επίσης, στο Walk τιμώνται φανταστικοί χαρακτήρες όπως ο Μίκυ Μάους, η Λάσι και τα Μάπετς.
Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί βανδαλισμοί και κλοπές. Τα αστέρια του Τζέιμς Στιούαρτ και του Κερκ Ντάγκλας εξαφανίστηκαν κοντά στη διασταύρωση Χόλιγουντ και Βάιν, όπου είχαν τοποθετηθεί προσωρινά για ένα κατασκευαστικό έργο. Το 2005 κλέφτες χρησιμοποίησαν ένα πριόνι σκυροδέματος για να αφαιρέσουν το αστέρι του Γκρέγκορι Πεκ από τη λεωφόρο Hollywood στη διασταύρωση της λεωφόρου North El Centro, κοντά στο North Gower. Το αστέρι του Τραμπ βανδαλίστηκε πολλές φορές: παραμορφώθηκε με σβάστικες και άλλα γκράφιτι με μόνιμο μαρκαδόρο.
Ο 93χρονος Τζέιμς Χογκ που τιμήθηκε με αστέρι πριν από λίγες μέρες, γεννήθηκε στη Μινεσότα και έχει εμφανιστεί στο «Τσαϊνατάουν«, στο «Blade Runner», στο «Χαμός στην Τσαϊντάουν», στην εμβληματική σειρά «Seinfeld», εκπροσωπώντας επί 60 χρόνια τους Αμερικανο-ασιάτες στο Χόλιγουντ. O Χογκ έχει συμμετάσχει σε 130 ταινίες τόσο ως ηθοποιός όσο και ως voice actor.