«Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναβιώσει αντίστοιχη σκηνή στη ζωή μου στη μέση του Λονδίνου»
Πόσο πλούσια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ - Αυτή είναι η περιουσία που αφήνει πίσω της
Εκτάσεις γης, ακίνητα, αιολικά πάρκα και φορολογικοί παράδεισοι
Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αρκετά πλούσια. Με τον θάνατό της αφήνει πίσω της σημαντική ιδιωτική περιουσία.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε συγκεντρώσει στη διάρκεια των 70 χρόνων που παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο μια προσωπική περιουσία, ύψους 370 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «Sunday Times».
Το Νο2 στη λίστα με τους μακροβιότερους μονάρχες παγκοσμίως στην ιστορία του βασιλικού θεσμού άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών. Η ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ ότι πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ σκόρπισε θλίψη.
Η μητέρα του νέου βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου Γ', είχε μια τεράστια ιδιωτική περιουσία, η οποία της πρόσφερε μεγάλα έσοδα, χωρίς όμως να είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για τη ροή του χρήματος που κατέληγαν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και η βασιλική χορηγία που μεγάλωνε την περιουσία της
Οι δαπάνες, που συνδέονται με τις επίσημες δραστηριότητες εκπροσώπησης της βασίλισσας ή μελών της οικογένειάς της, καλύπτονται από μια ετήσια χορηγία («sovereign grant») του Υπουργείου Οικονομικών, που για το 2021-2022 έφθασε τα 86 εκατ. λίρες (99 εκατ. ευρώ).
Περιλαμβάνει, επίσης, ένα ποσό που χορηγήθηκε για 10 χρόνια για την ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ (34 εκατ. στερλίνες).
Χωρίς να υπολογιστεί το επιπλέον ποσό, η χορηγία αυτή αντιστοιχεί στο 15% των εσόδων από την περιουσία του βρετανικού στέμματος («The crown estate»), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτάσεις γης, άλλα ακίνητα, άδειες για αιολικά πάρκα, και της οποίας τα έσοδα αποδίδονται στο Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ενός νόμου του 1760.
Η βασιλική χορηγία χρησιμεύει κυρίως για να αμείβονται οι πάνω από 500 εργαζόμενοι των Ουίνδσορ, του βασιλικού οίκου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ποια είναι και από πού προέρχονται τα ιδιωτικά έσοδα της βασίλισσας Ελισάβετ
Το ιδιωτικό πορτοφόλι («privy purse») της βασίλισσας Ελισάβετ γέμιζε με ιδιωτικά έσοδα. Πρόκειται για εισπράξεις, ύψους περίπου 650 εκατ. λιρών, από ενεργητικά (εκτάσεις γης, χρηματοοικονομικοί τίτλοι…) τού Δουκάτου του Λάνκαστερ, το οποίο από το Μεσαίωνα αποτελεί ιδιοκτησία του βασιλικού οίκου. Περιλαμβάνει περίπου 315 πολυτελή ακίνητα, κατοικίες και εμπορικές ιδιοκτησίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.
Τα έσοδα από αυτήν την κολοσσιαία περιουσία ανήλθαν το τελευταίο οικονομικό έτος σε περίπου 24 εκατ. στερλίνες, ποσό που η βασίλισσα μοιράζει εν μέρει στους συγγενείς της. Αυτά τα ιδιωτικά έσοδα φορολογούνται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για επίσημα καθήκοντα.
«Η βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τα έξοδα συντήρησης των ιδιοκτησιών της, του Μπαλμόραλ και του Σάντριγχαμ, δύο πολύ δαπανηρών ιδιωτικών κατοικιών», των οποίων είναι όμως ιδιοκτήτρια, λέει ο Ντέιβιντ Μακλιούρ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τα οικονομικά του Στέμματος («The Queen's True worth»).
«Χρησιμοποιεί επίσης τα χρήματα αυτά για να επιδοτήσει άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία δεν λαμβάνουν δημόσιο χρήμα» συνεχίζει, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μολονότι ένα μέρος των χρημάτων αναδιανέμεται στα παιδιά της, ο Άντριου, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια εξαιτίας των σχέσεών του με τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα και παιδεραστία, δεν πρόκειται να λαμβάνει πλέον από τα χρήματα αυτά, καθώς έχει αποκλειστεί από τη μοναρχία.
Το κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, τα κοσμήματα και τα άλογα της βασίλισσας Ελισάβετ
Ο πύργος Μπαλμόραλ εκτιμάται στα 100.000.000 λίρες περίπου και η εξοχική έπαυλή της στο Σάντριγχαμ στα 50.000.000. Ορισμένα στοιχεία της βασιλικής συλλογής ανήκουν επίσης ιδιωτικά στη βασίλισσα, όπως μια συλλογή γραμματοσήμων, την οποία είχε αρχίσει ο βασιλιάς Γεώργιος Ε'.
Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επίσης ένα γνωστό πάθος για τα άλογα και ο προσωπικός της σταύλος τής έχει αποφέρει στη διάρκεια των ετών περισσότερες από επτά εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με τον ιππικό ιστότοπο myracing.com.
Τα περίφημα κοσμήματα του Στέμματος, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. λίρες, ανήκουν συμβολικά στη βασίλισσα, αλλά μεταβιβάζονται αυτομάτως στον επόμενο μονάρχη.
Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ενεπλάκη στο σκάνδαλο των Paradise Papers
Η περιουσία της βασίλισσας «αμαυρώθηκε» από το σκάνδαλο των Paradise Papers -της έρευνας για τις πρακτικές φοροαποφυγής σε μεγάλη κλίμακα εκ μέρους ισχυρών επιχειρηματιών, πολιτικών προσώπων και διασημοτήτων.
Σύμφωνα με αυτές τις αποκαλύψεις, που έγιναν το 2017 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η βασίλισσα Ελισάβετ Β' διέθετε, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, γύρω στις 10.000.000 στερλίνες σε ταμεία στα Νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι.
Ποιοι έχουν μεγαλύτερη περιουσία από τη βασίλισσα Ελισάβετ
Με 370 εκατ. στερλίνες, η Ελισάβετ Β' δεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις μεγάλες περιουσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το «Rich List» των Times, κυρίαρχοι είναι οι αδελφοί Σρι και Γκόπι Ιντούτζα (28 δισ. βρετανικές στερλίνες). Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι επίσης λιγότερο πλούσια από:
- Τον βασιλιά της Ταϊλάνδης, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια,
- τον σουλτάνο του Μπρουνέι (20 δισεκατομμύρια) και
- τον βασιλιά μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας (5 δισ. δολάρια).
Σημειώνεται ότι τα βρετανικά ΜΜΕ δεν σταματούν τα αφιερώματα για την 96χρονη Βρετανίδα μονάρχη που παρέμεινε για 70 χρόνια στον θρόνο. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από το Skynews με τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ σε 17 λεπτά.