Τι αλλάζει στη ζωή της Βρετανίας τώρα που ο Κάρολος έγινε βασιλιάς

Αλλάζουν από το νόμισμα μέχρι και τον Εθνικό Ύμνο

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στη Βρετανία και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, τώρα που ο Κάρολος είναι βασιλιάς.

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και τον Κάρολο Γ’ στον θρόνο, η καθημερινή ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει ελαφρώς. Κυρίως όμως αλλάζει η ζωή της βασιλικής οικογένειας. Ας δούμε τις μικρές και μεγάλες αλλαγές με τις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι πολίτες της Κοινοπολιτείας και το γαλαζοαίματο σόι. 

Η σειρά διαδοχής

Τώρα που ο Κάρολος διαδέχθηκε στον θρόνο την Ελισάβετ, όλοι στη σειρά διαδοχής ανέβηκαν μία θέση. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη μετατόπιση είναι ο Κάρολος, που έγινε ο νέος μονάρχης, φυσικά, και ο γιος του πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είναι πλέον πρώτος στη σειρά για τον θρόνο. Ο συχωρεμένος ο Φίλιππος αποκαλούσε την οικογένεια «Φίρμα» (εταιρεία), όμως στην πραγματικότητα οι μόνοι που επηρεάζονται από την απώλεια της «CEO» και τις ανακατατάξεις στη φίρμα είναι ο βασιλιάς και ο πρωτότοκος γιος του. Οι υπόλοιποι δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο. 

Το νόμισμα

Τα βρετανικά χαρτονομίσματα και κέρματα, που έχουν πάνω τους το πορτρέτο της βασίλισσας, θα αντικατασταθούν από νέες εκδόσεις που θα φέρουν το πορτρέτο του νέου μονάρχη, του βασιλιά Καρόλου. Ωστόσο, η διαδικασία αντικατάστασης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Το ίδιο συνέβη και με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ενώ διαδέχθηκε τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, το 1952, είδε τη φάτσα της σε χαρτονόμισμα μόλις το 1960.

© Colin Watts / Unsplash

Ο Εθνικός Ύμνος

Ενώ για 70 χρόνια οι Βρετανοί τραγουδούσαν «God Save the Queen», τώρα θα άδουν «God Save the King».

Το μήνυμα των Χριστουγέννων

Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' ήταν ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που εκφώνησε για πρώτη φορά λόγο την ημέρα των Χριστουγέννων το 1932, μιλώντας για το πνεύμα των Χριστουγέννων. 20 χρόνια αργότερα η Ελισάβετ επανέλαβε το εγχείρημα και μάλιστα μέσω τηλεόρασης. Η ετήσια τηλεοπτική παράδοση του μηνύματος της βασίλισσας Ελισάβετ έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών για πολλούς ανθρώπους της Κοινοπολιτείας. Μένει να δούμε αν ο Κάρολος θα τηρήσει το έθιμο ή θα προτιμήσει να σιωπήσει.

Τα γενέθλια

Για 70 χρόνια, κάθε Ιούνιο, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γινόταν η παρέλαση Trooping the Color για τον εορτασμό των επίσημων γενεθλίων της Ελισάβετ. Στην πραγματικότητα η βασίλισσα είχε γεννηθεί Απρίλιο, αλλά τον Απρίλιο στην Αγγλία έχει ψοφόκρυο και άντε να κάνεις παρέλαση ή να στηθείς με τις ώρες στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ. Έτσι η βασίλισσα γιόρταζε τα γενέθλιά της δύο φορές, μία ιδιωτικά και μία με όλον τον κόσμο και τον ντουνιά. Με δεδομένο ότι τα γενέθλια του Κάρολο είναι στις 14 Νοεμβρίου, που έχει και πάλι ψόφο στην Αγγλία, το Trooping the Color θα πραγματοποιείται κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο. Κι ο Κάρολος θα παίρνει δύο δώρα γενεθλίων.