Ηλιάνα Μαυρομάτη: Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Αυτή η νύχτα μένει» είναι παιδί της μέρας

Η σειρά, το θέατρο, η δημοσιότητα, η οικογένεια, η καθημερινότητα. Η ηθοποιός μιλάει για όλα

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη που πρωταγωνιστεί στο «Αυτή η νύχτα μένει», μιλά στo LOOKmag

Η Zέτα, κυνηγημένη από το σκοτεινό της παρελθόν στην Αθήνα και μετά από ένα περιπετειώδες road trip, φτάνει στο Αγρίνιο και πιάνει εκεί δουλειά ως τραγουδίστρια στο μπουζουξίδικο «Όνειρο». Τον χαρακτήρα της στη σειρά του Alpha «Αυτή η νύχτα μένει», βασισμένη στο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, ενσαρκώνει η Ηλιάνα Μαυρομάτη. Κόρη των γνωστών ηθοποιών, Λίλας Καφαντάρη και Βασίλη Μαυρομάτη, η Ηλιάνα έχει διαγράψει τη δική της πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο για πάνω από 10 χρόνια. Τη γνωρίσαμε στη σειρά «Λίτσα.com» ή από τις συμμετοχές της σε επεισόδια της «Δέκατης Εντολής» και του «Ου Φονεύσεις» – δικαίως θεωρούνταν τότε από τις πιο αξιόλογες ανερχόμενες ηθοποιούς. Σήμερα διανύει μία από τις πιο δραστήριες περιόδους της ζωής της με διπλή παρουσία τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο (πρωταγωνιστεί στον «Ζορμπά» του Γιάννη Κακλέα, στο «Ελληνικός Κόσμος»). Τη συναντήσαμε στη γειτονιά της, τα Εξάρχεια, στα στενά και τα καφενεδάκια που κάνει βόλτες στον ελεύθερο χρόνο της.

© Άλεξ Αλεξανδρής

H υποκριτική
Η πρώτη μου δουλειά ήταν τηλεοπτική και είχα φοβερή αγωνία για το πώς και αν θα καταφέρω να ανταποκριθώ. Έκτοτε, έκανα κυρίως θέατρο και μέσα από αυτό ένιωσα ότι εκπαιδεύτηκα και διαμόρφωσα μια βάση που τώρα πια με κάνει να νιώθω ασφαλής και στην τηλεόραση. Mε ενδιαφέρει μεγαλώνοντας το υλικό που έχω στα χέρια μου να μου προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης, έρευνας και καλλιτεχνικής ευθύνης, όμως όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα εάν το πλαίσιο της δουλειάς, δηλαδή οι συνεργάτες, δεν έχουν κοινό όραμα και αγωνία. Είναι ευχής έργον να συναντάς καλλιτεχνικούς συνεργάτες που με αφορμή ένα έργο κι έναν ρόλο σε βοηθούν να εξελιχθείς. Σίγουρα το θέατρο είναι προτεραιότητά μου. Με μαγεύει η επαφή με το κοινό και η επικοινωνία με τους συμπρωταγωνιστές μου σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, λατρεύω τις πρόβες και τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου. Ο “Ζορμπάς” είναι μια εξαιρετική παράσταση. Ήδη φαίνεται ότι αναγνωρίζεται από το κοινό, που ανταποκρίνεται με πολύ ωραίο τρόπο στη δουλειά μας. Έχω κάνει δύσκολες συνεργασίες μια δυο φορές και δεν τις θυμάμαι ευχάριστα. Όμως έχω την ελπίδα ότι μέσα από τα κινήματα που το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν, ίσως μπουν πιο ξεκάθαρα όρια σε όσους καλούνται να διαχειριστούν θέσεις εξουσίας στη δουλειά μας, και σε οποιαδήποτε δουλειά. Αν δεν γινόμουν ηθοποιός δεν έχω ιδέα τι θα έκανα, δεν μπορώ καθόλου να φανταστώ... ίσως επέλεγα κάτι αμιγώς πρακτικό, χειρονακτικό.

© Άλεξ Αλεξανδρής

Η Ζέτα στο «Αυτή η νύχτα μένει»
Είναι μια νέα γυναίκα που προέρχεται από αστική οικογένεια, από την οποία πολύ νωρίς δραπέτευσε για να πατήσει στα πόδια της και να διεκδικήσει το όνειρό της: το τραγούδι. Έχει βαθιά αγάπη για τη μουσική, όχι τόσο τη μουσική που έχει καταλήξει να τραγουδά στα μπουζούκια της επαρχίας, αλλά είναι ο τρόπος της να συνδέεται με την πραγματικότητα και να την ερμηνεύει. Τα βιώματά της στη νύχτα την έχουν σκληρύνει αλλά διατηρεί με έναν δικό της τρόπο την ευαισθησία και την αγάπη της για τους ανθρώπους. Είναι ένα αγρίμι εξ ανάγκης… Στον χαρακτήρα βρίσκω πολύ συχνά τον εαυτό μου, ευτυχώς γιατί διαφορετικά θα μου ήταν πιο δύσκολο να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της. Ο δυναμισμός, η ευαισθησία, η καλλιτεχνική ανησυχία, η επαναστατικότητα, είναι βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία συνδέομαι. Στη σειρά περισσότερο με ενδιαφέρει το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και πώς καθόρισε τη συνείδηση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ιδιαίτερα στην επαρχία και στα λαϊκά μαγαζιά που ο κόσμος πήγαινε για να διασκεδάσει και να εκφραστεί.

© Άλεξ Αλεξανδρής

H οικογένεια
Σίγουρα εμπνεύστηκα από τους γονείς μου, κυρίως μέσα από την αγάπη και τη χαρά που ένιωθαν για τη δουλειά τους. Έλεγαν ότι πάνε για δουλειά εννοώντας ότι πάνε να «παίξουν» κι αυτό ήταν φοβερό για ένα παιδί. Συμβουλές σπάνια μου έχουν δώσει, με εμπιστεύτηκαν από πολύ νωρίς. Το βασικό πράγμα που μου έχουν εμφυσήσει είναι να απολαμβάνω αυτό που κάνω, να μη βασανίζομαι άσκοπα γιατί χάνει την αξία του και δεν μεταδίδεται στον κόσμο καθαρά.

H δημοσιότητα
Δεν με αγχώνει γιατί ξέρω ότι είναι κάτι παροδικό. Συμβαίνει τώρα με αυτήν την ένταση λόγω της επιτυχίας της σειράς μας και αυτό μόνο με ευχαριστεί. Ό,τι σχόλια δέχομαι είναι θετικά ευτυχώς κι έτσι δεν έρχομαι σε δύσκολη θέση. Είμαι πια αρκετά χρόνια σε αυτή τη δουλειά, οπότε είναι στέρεα τοποθετημένα τα πράγματα μέσα μου – ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτό όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στη συγκεκριμένη τηλεοπτική παραγωγή.

Ελεύθερος χρόνος
Τον αφιερώνω για να μπορέσω να δω τους ανθρώπους μου, να βγω από τη δύνη της δουλειάς, να ισορροπήσω. Να περπατήσω με τον σκύλο μου, να δω φίλους και να ακούσω ιστορίες που δεν έχουν να κάνουν με γυρίσματα και θέατρα. Στα μπουζούκια έχω βρεθεί κάμποσες φορές, και παρ’ όλο που δεν είναι ο τρόπος διασκέδασης που αναζητώ, έχω περάσει καταπληκτικά με κατάλληλη παρέα και διάθεση. Βλέπω ταινίες και σειρές, τελευταία είδα το “Blondie” και σοκαρίστηκα από την ωμότητα και τη σκληρότητα της κινηματογράφησης και της αφήγησης – ακόμα δεν μπορώ να πω αν μου άρεσε τελικά ή όχι. Νιώθω πλήρης μετά από έναν γεμάτο, χορταστικό ύπνο, ξύπνημα σχετικά νωρίς για να μη χάσω τη μέρα, παραγωγική δουλειά, γυμναστική, διάβασμα, μουσική, η συντροφιά των αγαπημένων μου προσώπων κι ένα κρασί το βράδυ.