Ο Χάρι και ο Ουίλιαμ.
© Jane Barlow - WPA Pool / Getty Images
Celebrities

Πρίγκιπας Χάρι: Οι οδυνηρές επιπτώσεις και οι αντιδράσεις από το βιβλίο του «Spare»

Η αυτοβιογραφία που ξεπουλάει παντού και η βόμβα μεγατόνων που έριξε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Spare», το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι: Οι αντιδράσεις στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και οι κουτσομπολίστικες ιστορίες που περιλαμβάνει και είναι ήδη sold out.

Η «εκκωφαντική σιωπή» όπως τη χαρακτηρίζει ο Πρίγκιπας Χάρι στο βιβλίο του που κρατάει η Βασιλική Οικογένεια, είναι μία κλασική και δοκιμασμένη συνταγή του παλατιού του Μπάκιγχαμ για να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις: κάνοντας ότι δεν τις βλέπει.

Η Βρετανία στο μεταξύ επιδίδεται με μανία σε αυτό που λατρεύει να κάνει: κουτσομπολιό και ουρές. Από το προηγούμενο βράδυ, της Δευτέρας, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ουρές Βρετανών που περίμεναν να πάει μεσάνυχτα για να αποκτήσουν το βιβλίο το οποίο ξεπούλησε μέσα σε μία μέρα. Πολλά βιβλιοπωλεία, με βιτριολικό χιούμορ, αφιερώνουν τις βιτρίνες τους στο Spare του Πρίγκιπα Χάρι και στο μαύρο, χιουμοριστικό μυθιστόρημα Πώς να σκοτώσετε την οικογένειά σας, της Bella Mackie.

Το βιβλίο Spare του Πρίγκιπα Χάρi.

Κι ενώ η διάθεση του κοινού είναι σαφώς ειρωνική και γλυκά εκδικητική προς το αγαπημένο τους χάντικαπ σαν χώρα, τη Βασιλεία, το παλάτι συνεχίζει να αρνείται να σχολιάσει δηλώνοντας ότι ο βασιλιάς είναι ακόμα διακοπές στο Άμπερντινσάιαρ και ότι επιστρέφει την Πέμπτη – σαν να πρόκειται για μία απλή γραφειοκρατική υπόθεση.

Ο Χάρι, μέσα σε 407 σελίδες, γράφει για το πόσο ακατάλληλος ήταν ο πατέρας του για «μόνος πατέρας», για το πώς δεν μπόρεσε ποτέ πραγματικά να θρηνήσει τον θάνατο της μητέρας του, για το πώς αυτός και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απομακρύνθηκαν σε χωριστούς δρόμους από τότε που πέθανε η Νταϊάνα και για την ανοιχτή και ολομέτωπη ρήξη με τον αδερφό του. Όλα αυτά με αποσπάσματα από ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του ίδιου, του αδελφού του Ουίλιαμ και του πατέρα τους Βασιλιά Καρόλου.

Πρίγκιπας Χάρι: Οι οδυνηρές επιπτώσεις και οι αντιδράσεις από το βιβλίο του “Spare”.
© Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images

Οι καβγάδες περιγράφονται με λεπτομέρειες, ειδικά ανάμεσα στα δύο αδέρφια και εκεί ο Χάρι εξηγεί ότι ο διάδοχος του θρόνου δεν μπορούσε να καταλάβει την απόφαση του Χάρι να εγκαταλείψει τη βασιλική οικογένεια. Αφηγείται επίσης τη διαβόητη πλέον διαμάχη μεταξύ της Μέγκαν και της πριγκίπισσας Κέιτ για το φόρεμα της πριγκίπισσας Σάρλοτ που ήταν ένα από τα παρανυφάκια στην τελετή του γάμου Μέγκαν-Χάρι. Πολλά sms ανταλλάχθηκαν αναμεταξύ τους, μέσα στη γενικότερη ένταση των προετοιμασιών του γάμου, στα οποία η Κέιτ έγραφε «Το φόρεμα της Σαρλότ είναι πολύ μεγάλο, πολύ μακρύ, πολύ φαρδύ», θυμάται ο Χάρι, ενώ τα φορέματα είχαν ραφτεί μετά από μετρήσεις. Όμως «Η Σάρλοτ έβαλε τα κλάματα όταν το δοκίμασε στο σπίτι». Σε αυτό, η Μέγκαν της απάντησε: «Ωραία. Και σου είπα ότι ο ράφτης βρίσκεται από τις 8 το πρωί εδώ. Στο παλάτι. Θα μπορούσες να πας με τη Σαρλότ σε αυτόν να το αλλάξετε, όπως κάνουν οι άλλες μαμάδες». Η Κέιτ, αντί να κάνει αυτό, απαίτησε όλα τα φορέματα των παράνυφων να ξαναγίνουν και γενικά είχε μεγάλο πρόβλημα στο πώς σχεδιαζόταν αυτή η τελετή. Ο καυγάς έληξε με ένα ψυχρό «Fine» από την Κέιτ. Ο Χάρι λέει ότι γύρισε σπίτι και βρήκε τη Μέγκαν «στο πάτωμα να κλαίει».

Σύμφωνα με πηγές, ο Ουίλιαμ είναι έξαλλος με τον Χάρι επειδή έβαλε την Κέιτ στο στόχαστρο, με την οποία κάποτε ήταν πολύ φίλοι, και επειδή αποκάλυψε ότι η μικρή πριγκίπισσα Σαρλότ έκλαιγε για το φόρεμα του γάμου – λες και τα ίδια δεν συμβαίνουν σε όλες τις οικογένειες και σε όλους τους γάμους.

Πρίγκιπας Χάρι: Οι οδυνηρές επιπτώσεις και οι αντιδράσεις από το βιβλίο του “Spare”.
© Mark Cuthbert / UK Press via Getty Images

Ο Χάρι, στο βιβλίο, αναφέρεται ακόμα και στο «περιστατικό» με το λίπγκλος ανάμεσα στις δύο συννυφάδες. Όταν, σε μία δημόσια εκδήλωση, η Μέγκαν ζήτησε να δανειστεί λίγο από το λίπγκλος της Κέιτ, «κάτι πολύ Αμερικάνικο» προσθέτει ο Χάρι, η Κέιτ πήρε μία έκφραση δυσαρέσκειας, της έδωσε το λίπγκλος, η Μέγκαν πήρε λίγη ποσότητα με το δάχτυλό της και επέστρεψε το σωληνάριο στην Κέιτ (η οποία μάλλον θα χάρισε, μετά, σε κάποια από τις παρατρεχάμενες της αυλής της). Για την ιστορία, το συγκεκριμένο λίπγκλος, όπως φαίνεται από φωτογραφίες εκείνης της εκδήλωσης, ήταν το Clarins Natural Lip Perfector (28 δολαρίων).

Προς το παρόν ο Ουίλιαμ είναι τόσο θυμωμένος που αρνείται ακόμα και να μιλήσει στον αδερφό του ενώ ο μπαμπάς Κάρολος είναι «βαθιά πληγωμένος», λένε οι φιλικές πηγές. Την ίδια ώρα, η Καμίλα η οποία υφίσταται τα περισσότερα χτυπήματα στο βιβλίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι «έκπληκτη» για τους ισχυρισμούς ότι η ίδια  διέρρεε ιστορίες στον Τύπο οι οποίες εξωράιζαν τη δική της εικόνα και δημιουργούσαν αρνητική διάθεση για τον ίδιο και τη Μέγκαν. 

Ο Χάρι γράφει ότι ενώ αγαπάει την Καμίλα και ένιωσε ανακούφιση όταν αποδείχθηκε ότι «δεν ήταν η κακιά μητριά» υπήρξε μία στιγμή που κατάλαβε ότι «πατούσε επί πτωμάτων» για να φτάσει στον Κάρολο και στον θρόνο. Σε αυτή την ιστορία, είπε, η Καμίλα είναι «ο κακός». 

Αν και ο Χάρι ισχυρίζεται ότι τώρα είναι «σε ειρήνη με τον εαυτό του» είναι αξιοσημείωτο να βλέπει κανείς πόσο έτοιμος για πόλεμο είναι, σε όλα τα μέτωπα. Το βιβλίο, το οποίο μπήκε στον πάγο για λίγο καιρό εξαιτίας του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, κατόπιν αιτήματος του Χάρι προς τους εκδότες, τώρα ο ίδιος το προωθεί με κάθε τρόπο και μέσο. 

 

Tο βιβλίο Spare του πρίγκιπα Χάρι.

ΙΝFO
Η ΡΕΖΕΡΒΑ, η αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο στις 10 Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για ταυτόχρονη έκδοση σε 16 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής, Χρήστος Μπαρουξής, Βαγγέλης Γιαννίσης. Σελίδες: 480. Σκληρό εξώφυλλο, Τιμή: 29,90 €

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice