Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Αμφισβητείται η εγκυρότητα της διαθήκης της - Γιατί οι θάνατοι διασήμων οδηγούν σε δικαστικά δράματα - Οι πολύκροτες περιπτώσεις.
Χάρπερ Βίβιαν Αν Λόκγουντ, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, Πρισίλα Πρίσλεϊ Ράιλι Κέου και Φίνλεϊ Άαρον Λοβ Λόκγουντ: Τρεις γενιές Πρίσλεϊ φωτογραφίζονται μαζί στο Χόλιγουντ, τον Ιούνιο του 2022 © Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images
Celebrities

Οι αδυσώπητοι πόλεμοι για την κληρονομιά των σελέμπριτις

Τι συμβαίνει πάνω από μια διαθήκη όταν πεθαίνει ένας «πλούσιος και διάσημος»

62224-137655.jpg
Newsroom |

Γιατί οι θάνατοι διασήμων οδηγούν σε δικαστικά δράματα - Οι πολύκροτες περιπτώσεις και το παρασκήνιο της διαθήκης της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

Από εκτός γάμου παιδιά μέχρι αγαπημένα κατοικίδια, όταν πεθαίνει μια διασημότητα, όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας.

Σε πολλές περιπτώσεις, το δικαστικό δράμα που ακολουθεί γίνεται μέρος της «κληρονομιάς» μιας διασημότητας, σημαντικό όσο οτιδήποτε έκανε ενόσω ήταν ζωντανός-η.

Ο θάνατος της Λίζα Μαρί, κόρης του βασιλιά του ροκ εν ρολ Έλβις Πρίσλεϊ, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Η μητέρα της εκλιπούσας, Πρισίλα Πρίσλεϊ, υπέβαλε νομική προσφυγή για την εγκυρότητα της διαθήκης της μοναχοκόρης του Έλβις, η οποία υπέστη καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 54 ετών στις 12 Ιανουαρίου.

Η Πρισίλα Πρίσλεϋ αμφισβητεί τον όρο που την αντικατέστησε ως διαχειρίστρια και έδωσε τον έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων στην κόρη της Λίζα Μαρί.

Η υπόθεση οδεύει προς τα δικαστήρια, όντας το πιο πρόσφατο παράδειγμα του είδους της οικογενειακής διαμάχης που μπορεί να ξεσπάσει όταν κάποιος πεθαίνει υπό τα φώτα της δημοσιότητας.

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Αμφισβητείται η εγκυρότητα της διαθήκης της - Γιατί οι θάνατοι διασήμων οδηγούν σε δικαστικά δράματα - Οι πολύκροτες περιπτώσεις.
Πένθος στη Γκρέισλαντ του Μέμφις στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ © EPA/Τannen Maury

Αμύθητες κληρονομιές και δημόσιοι θάνατοι

Όταν ο υπέργηρος δισεκατομμυριούχος σύζυγος του μοντέλου Αν Νικόλ Σμιθ πέθανε 13 μήνες μετά τον γάμο τους, εκείνη πάλεψε με τον γιο του για ένα μερίδιο της περιουσίας, φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Όταν ο Σόνι Μπόνο, επιτυχημένος συνθέτης, τραγουδοποιός και παραγωγός της δεκαετίας του '70 πέθανε χωρίς διαθήκη, η πρώην σύζυγός του Cher μήνυσε για χρήματα που είπε ότι της οφείλονταν από το διαζύγιό τους, ενώ ένας άνδρας που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο νόθος γιος του Μπόνο διεκδίκησε επίσης δικαστικά μερίδιο της κληρονομιάς, πριν τελικά παραιτηθεί από τις αξιώσεις του.

Η κοσμική σελέμπριτι του Μαϊάμι, Γκέιλ Πόσνερ, άφησε καταπίστευμα 3 εκατομμυρίων δολαρίων στα τσιουάουα της, εξωθώντας τον γιο της να κυνηγήσει τους σκύλους στο δικαστήριο.

«Σε αυτή τη χώρα, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», είπε ο Άνταμ Στρέιζαντ, κορυφαίος δικηγόρος του Χόλιγουντ, ο οποίος έχει βρεθεί στο δικαστήριο για μερικές από τις μεγαλύτερες διαμάχες διασημοτήτων μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιβάλλουν τις κληρονομιές του Μάικλ Τζάκσον και του Χιου Χέφνερ.

Με τις κληρονομιές των διασημοτήτων να ανέρχονται συχνά σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, διακυβεύονται πολλά χρήματα.

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Αμφισβητείται η εγκυρότητα της διαθήκης της - Γιατί οι θάνατοι διασήμων οδηγούν σε δικαστικά δράματα - Οι πολύκροτες περιπτώσεις.
Μέλη του κοινού αποτίνουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα επισκεπτόμενοι τη Γκρέισλαντ, λίγο πριν την ταφή της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ © EPA/Τannen Maury

Κληρονομιές διασήμων: Μια υπόθεση που αφορά χρήματα όσο και συναισθήματα

Αλλά ο Στρέιζαντ είπε ότι πολλές φορές διαφωνίες αφορούν τόσο τα συναισθήματα όσο και τα χρήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όχι μόνο διασημότητες, έχουν τουλάχιστον μια πικρή οικογενειακή ιστορία για έναν συγγενή που έμεινε εκτός διαθήκης. Στη ρίζα πολλών από αυτές τις διαφωνίες μπορεί να βρίσκονται παράπονα δεκαετιών.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι παλεύουν για να διεκδικήσουν μια κληρονομιά επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν μια στενή σχέση που δεν είχαν ποτέ με αυτό το άτομο όσο ζούσαν, είπε.

Ως μακρινός συγγενής της Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ο δικηγόρος δηλώνει ότι κατανοεί γιατί οι άνθρωποι μερικές φορές φαντάζονται συνδέσεις που δεν υπάρχουν.

Μεγαλώνοντας, είπε ότι οι άνθρωποι θα τον ρωτούσαν πάντα για την τραγουδίστρια του «The Way We Were», πράγμα που σήμαινε ότι παρόλο που δεν είχε σχέση μαζί της, ήταν, κατά κάποιο τρόπο, μέρος της ταυτότητάς του.

«Φανταστείτε αν είστε παιδί ενός ροκ σταρ ή ενός αστέρα του κινηματογράφου», είπε.«Όταν το συγγενικό πρόσωπο πεθαίνει, εντείνεται η ικανότητα να προσπαθείς να δημιουργήσεις μια σύνδεση που δεν μπορούσες να δημιουργήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Το πρόσθετο «κεντρί» των οικογενειακών αντεγκλήσεων μπορεί να μετατρέψει τη διευθέτηση μιας κληρονομιάς σε ιδιαίτερα μοχθηρή διαδικασία.

See Lisa Marie Presley's speech days before her death that took fans aback

«Τα χρήματα που εμπλέκονται είναι σχεδόν δευτερεύοντα», είπε. «Οι άνθρωποι τσακώνονται για μικρότερα ποσά. Και τσακώνονται για τις πιο γελοίες ανοησίες, όπως κατσαρόλες και τηγάνια».

Προσθέστε σε αυτό το πρόβλημα τα υψηλά διακυβεύματα μιας προσωπικότητας υψηλού προφίλ, και θα προκύψει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συγγενικών αντιμαχιών.

Η περιουσία της Λίζα Μαρί περιλαμβάνει την ιδιοκτησία της Γκρέισλαντ, της πρώην έπαυλης του Έλβις στο Τενεσί, η οποία είναι πλέον ανοιχτή στο κοινό.

Αυτό σημαίνει ότι, ως ένα βαθμό, όποιος ελέγχει την περιουσία της θα έχει και τον έλεγχο της κληρονομιάς ενός αμερικάνικου συμβόλου.

Ο Τζόναθαν Φόστερ, δικηγόρος ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων στο Γουέινστοκ Μάνσιον, είπε ότι όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο, προκύπτουν πολλές διαφωνίες επειδή ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ότι δικαιούνται έναν πλούτο και μια κληρονομιά που δεν ήταν ποτέ δική τους.

«Αισθάνονται ότι επειδή σχετίζονται με τη διασημότητα, θα έπρεπε να δικαιούνται κάτι, είτε το λέει αυτό είτε όχι κάποιο έγγραφο», είπε.

Lisa Marie Presley, Elvis Presley's daughter, dies at 54

Μια άλλη πρόκληση με τις διαθήκες διασημοτήτων είναι ότι με μεγάλες περιουσίες, ο αποθανών μπορεί να είχε πολλούς διαφορετικούς συμβούλους και μερικές φορές πολλές εκδοχές μιας διαθήκης.

Άλλοι, όπως η Αρίθα Φράνκλιν και ο Πρινς δεν άφησαν καθόλου διαθήκη.

Όταν ο Πρινς πέθανε το 2016 χωρίς διαθήκη, άφησε περισσότερα από 156 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Η κληρονομιά του δεν τακτοποιήθηκε μέχρι φέτος.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τρόποι για να αμφισβητηθεί μια διαθήκη είναι να υποστηριχθεί ότι ένα άτομο δεν είχε ικανότητα να κάνει αλλαγές στην περιουσία του, όπως εάν έπασχε από άνοια, ή εάν υποβλήθηκε σε αδικαιολόγητη επιρροή, όπως εάν ένας φροντιστής το πίεζε να υπογράψει ένα έγγραφο.

Αλλά η απόδειξη αυτών των ισχυρισμών δεν είναι φθηνή ή εύκολη.

Η αμφισβήτηση μιας διαθήκης στο δικαστήριο μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές δικηγόρων, αν και αρκετοί νομικοί θα εργαστούν βάσει ενός ποσοστού του διακανονισμού.

Σε μεγάλες περιουσίες, μερικές φορές οι δικηγόροι θα προσφερθούν να υποβάλουν μήνυση, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει νόμιμη αξίωση, απλώς για να πιέσουν μια γρήγορη διευθέτηση και να εξασφαλίσουν ένα μέρος της συμφωνίας.

«Είναι κάπως σαν δωρεάν χρήματα», είπε ο κύριος Φόρστερ. «Ένα πράγμα λέω στους πελάτες μου όλη την ώρα: Μπορείτε πραγματικά να κάνετε μήνυση για οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα».

(Με πληροφορίες του BBC News)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice