Από τη βασίλισσα Ελισάβετ στη Vivienne Westwood

H φετινή γιορτή της Γυναίκας έρχεται χωρίς την παρουσία αυτών των εμβληματικών γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ποιες εμβληματικές γυναίκες έφυγαν από κοντά μας

Barbara Walters

Η Barbara Walters το 2005. © EPA/Joanna Gleason

Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς έκανε θρύψαλα τη «γυάλινη οροφή» όταν το 1976 το τεράστιο αμερικανικό δίκτυο ABC News τη βάζει μπροστά στην κάμερα καθιστώντας τη την πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια βραδινού δελτίου ειδήσεων. And the rest is history. Η Γουόλτερς θα διαγράψει μια θρυλική καριέρα τουλάχιστον πέντε δεκαετιών ως η κυρίαρχη δύναμη στη βιομηχανία της δημοσιογραφίας και της «είδησης» αποκαθηλώνοντας τον, «αδιαμφισβήτητο» έως τότε,  ανδρικό ανταγωνισμό. Πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου 2022 σε ηλικία 93 ετών.

Olivia Newton-John

Η Olivia Newton-John. © EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Έγινε σύμβολο προσωπικών θριάμβων και ελπίδας όταν μοιράστηκε το επώδυνο ταξίδι της ζωής της και τον προσωπικό - και επί 30 χρόνια - αγώνα της με τον καρκίνο του μαστού που εντέλει, τη νίκησε. Η Ολίβια Νιούτον-Τζον έκανε τις ευαίσθητες καρδιές να λιώνουν με τις ρομαντικές κάντρι-ποπ μελωδίες της στο ξεκίνημα της καριέρας της, αλλά εμείς δεν τη θυμόμαστε να τραγουδάει ούτε το Have You Never Been Mellow, ούτε το If You Love Me, Let Me Know, δεν τη θυμόμαστε για τα 100 εκατομμύρια δίσκους της παγκοσμίως, ούτε για τα 4 Grammy που κέρδισε. Θα τη θυμόμαστε ως το συνεσταλμένο κορίτσι με την καλή ανατροφή που ερωτεύεται το «κακό» αγόρι (Τζον Τραβόλτα) και μεταμορφώνεται στη σέξι «θεά» με το μαύρο γυαλιστερό κολάν και το στράπλες κολλητό τοπ για να τραγουδήσει στο πλάι του, Youre the one that I want, στο μιούζικαλ Grease (1978), το οποίο θεωρείται έως σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές όλων των εποχών.

Πέθανε στις 8 Αυγούστου του 2022. Ήταν 73 ετών.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’

Βασίλισσα Ελισάβετ © EPA / ANDY RAIN

Γεννήθηκε το 1926, παντρεύτηκε το 1947 και στέφτηκε βασίλισσα το 1953. Η συναρπαστική ζωή της «συναντήθηκε» με τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας. Η μακροβιότερη βασίλισσα παγκοσμίως καθόταν στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου για επτά δεκαετίες.  Πραγματοποίησε πάνω από 260 επίσημα ταξίδια, «ξεπροβόδισε» 21 βρετανούς πρωθυπουργούς και 15 αμερικανούς προέδρους και ήταν άπειροι οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας πολιτικής, και όχι μόνο, σκηνής που υποκλίθηκαν στο μεγαλείο της. Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου του 2022 το Μπάκιγχαμ ανακοινώνει επίσημα τον θάνατό της. Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στο αγαπημένο της κάστρο Μπαλμόραλ. Το ίδιο πρωί η Βρετανία θα χάσει ένα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αναντικατάστατο κομμάτι της «ταυτότητάς» της. Το ίδιο και το θεσμός της μοναρχίας εν γένει.    

Angela Lansbury

H Angela Lansbury. © EPA/PETER FOLEY

Η λατρεμένη «Συγγραφέας Ντετέκτιβ» είχε μια λαμπρή καριέρα 8 δεκαετιών στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο αλλά και το θέατρο, στο οποίο επίσης μεγαλουργούσε, και ήταν από τα τελευταία μεγάλα αστέρια της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Πέθανε ήσυχα στον ύπνο της πέντε ημέρες πριν γιορτάσει τα 97α γενέθλιά της, στις 11 Οκτωβρίου του 2022.  

Vivienne Westwood

H Vivienne Westwood. © Marcel Mettelsiefen /EPA

Η Βίβιαν Γουέστγουντ ήταν η σχεδιάστρια που μετέτρεψε την πανκ αισθητική σε υψηλή ραπτική, κάνοντας τη βιομηχανία της μόδας να υποκλίνεται στο προκλητικό και αμφιλεγόμενο ταμπεραμέντο της. Μεσουρανούσε στον χώρο για τουλάχιστον 60 χρόνια, αν και η ίδια θεωρούσε τον εαυτό της περισσότερο ακτιβίστρια παρά σχεδιάστρια μόδας. Ήταν το 2015 όταν εμφανίστηκε μπροστά στην κατοικία του τότε βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με ένα τανκ για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο fracking (τρόπος εξόρυξης αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα), ενώ το 2020 διαμαρτυρόταν μέσα από ένα κλουβί για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία. Έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 σε ηλικία 81 ετών.

Madeleine Albright

H Madeleine Albright. © EPA/RADEK PIETRUSZKA

Η Μαντλίν Ολμπράιτ έφυγε από τη ζωή στις 23 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 87 ετών. Ήταν η 64η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και η πρώτη γυναίκα που υπηρετούσε αυτό το αξίωμα, διακόπτοντας την «ομοιομορφία» στη λίστα των προκατόχων της. Η πανίσχυρη και ευφυής madame Secretary γνώριζε καλά την τέχνη της παγκόσμιας διπλωματίας και υποστήριξε με σθένος τις πολιτικές του προέδρου Μπιλ Κλίντον, υπηρετώντας το αξίωμά της στο πλάι του από το 1997 έως το 2001. Εκτός από την πολιτική της παρακαταθήκη, άφησε πίσω της μια εντυπωσιακή συλλογή από καρφίτσες - αναπόσπαστο κομμάτι της «πολιτικής» της εικόνας - διαλεγμένα αξεσουάρ που μετέφεραν τα μηνύματα της εξωτερικής της πολιτικής πιο καθαρά από τις λέξεις της. Περισσότερες από 200 καρφίτσες βρίσκονται σήμερα στις προθήκες του Μουσείου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.   

Irene Cara

Η «Κόκο Ερνάντες» του αλησμόνητου Fame των ‘80s πέθανε σε ηλικία μόλις 65 ετών, στις 25 Νοεμβρίου του 2022. Η βραβευμένη με Grammy και Oscar τραγουδίστρια και ηθοποιός Αϊρίν Κάρα, ήταν και η φωνή πίσω από τα τραγούδια τις εξίσου αξεπέραστης ταινίας  Flashdance που ξεσηκώνουν ακόμη και σήμερα. «What a feeling», πράγματι.  

Loretta Lynn

Η Loretta Lynn και ο Jack White από τους White Stripes στα 47α ετήσια Grammy Awards. © EPA/MICHELLE THORPE UK AND IRELAND OUT

Η μουσική κάντρι έχασε μια θρυλική φωνή στις 4 Οκτωβρίου του 2022. Η Λορέττα Λιν καθιερώθηκε ως η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της κάντρι διατηρώντας το θρόνο της με τουλάχιστον 60 χρόνια δισκογραφικών «διαμαντιών». Αυτοδίδακτη στην κιθάρα και τη σύνθεση, η Λιν αναδείχθηκε σε μια από τις κορυφαίες παρουσίες στις σκηνές του Νάσβιλ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 τραγουδώντας τα δικά της κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία «αποκάλυπταν» προσωπικές της εμπειρίες ως σύζυγος και μητέρα. Είχε βραβευθεί με 4 Grammy, μεταξύ άλλων βραβείων, είχε πουλήσει 45 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και απέκτησε τη δική της θέση στο Music Hall of Fame της μουσικής κάντρι. Ήταν 90 χρονών όταν έφυγε γαλήνια στον ύπνο της.

Ivana Trump

H Ivana Trump το 2005. © EPA/SVEN HOOGERHUIS

Ο γάμος της Ιβάνα με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο του 1977 ήταν το πιο εξτραβαγκάντ κοσμικό γεγονός στη Νέα Υόρκη, οι δυο τους υπήρξαν ένα από τα πιο διάσημα power couples της αμερικανικής «μητρόπολης» τις δεκαετίες του ’80 και ’90, πριν από το, εξίσου εξτραβαγκάντ, διαζύγιό τους που έδινε τροφή στα διεθνή μίντια για πολύ καιρό μετά το οριστικό τέλος της σχέσης τους. Η εντυπωσιακή αμερικανίδα επιχειρηματίας με την τσέχικη καταγωγή πέθανε στις 14 Ιουλίου του 2022. Ήταν 73 ετών.