Διάσημοι πολιτικοί στις εκλογές του 2023
© NDPPHOTO / NDP PHOTO/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Celebrities

Εκλογές 2023: Ποιους διάσημους υποψήφιους διάλεξαν φέτος τα κόμματα;

Από τη Νόνη Δούνια μέχρι τον Μιθριδάτη και από την Γερασιμίδου μέχρι τον Ψαραντώνη, ο κατάλογος είναι μακρύς

Εθνικές Εκλογές 2023: Οι διάσημοι Έλληνες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, Εθνική Δημιουργία

Καθώς η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών του 2023 είναι η 21η Μαΐου κάποιοι μετρούν ήδη αντίστροφα τις μέρες. Όπως συνηθίζεται κάθε τέτοια εποχή τα κόμματα έχουν στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά τους όχι μόνο με επαγγελματίες πολιτικούς αλλά και με ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές, δημοσιογράφους και γενικότερα γνωστές τηλεοπτικές περσόνες με την ελπίδα να μαζέψουν περισσότερες ψήφους. Δεν είναι πάντα άσχημη ιδέα. Μη ξεχνάμε ότι ο Ρήγκαν ή ο Ζελένσκι έκαναν καριέρες ηθοποιών πριν ασχοληθούν με την πολιτική. Αμφότεροι έγιναν Πρόεδροι των χωρών τους.  

Αν αναρωτιέσαι ακόμα για τις φετινές ελληνικές εκλογές, εάν θα κατέβει τελικά η Σοφία Μπεκατώρου, ο Χρήστος Μάστορας και η Ιωάννα Παλιοσπύρου η απάντηση είναι όχι. Όσο για τον Βασίλειο Κωστέτσο που δήλωνε ότι ετοιμάζεται να ενταχθεί στην πολιτική, δεν έχουμε ιδέα τι μεσολάβησε εν τω μεταξύ και χάθηκε. Ακολουθεί ο κατάλογος των ονομάτων που θα είναι υποψήφιοι σε κάθε κόμμα. Μερικούς από αυτούς, ούτε που τους φανταζόσουν. 

1. Γιούρκας Σεϊταρίδης, υποψήφιος με την ΝΔ

Εκλογές 2023: Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στα Ιωάννινα - Η πορεία του βετεράνου ποδοσφαιριστή και η συμμετοχή του στα κοινά.
Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης είναι αθλητής με σημαντικές διακρίσεις -με κορυφαία, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 με την Εθνική Ελλάδας, όπου και αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της διοργάνωσης. 'Εχει ψηφιστεί ακόμα μέλος της καλύτερης ενδεκάδας όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πρώην ποδοσφαιριστής θα είναι υποψήφιος με την ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων. Ήδη από το 2019 όταν είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τα κοινά, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και είναι εν ενεργεία Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ. Ποιος ξέρει θα βάλει γκολ από τα αποδυτήρια στα έδρανα της Βουλής; 

2. Νόνη Δούνια, υποψήφια με την ΝΔ

Πριν από περίπου έξι μήνες ως multitasking μαμά ανέφερε σε ανάρτησή της ότι ίσως υπερέβαλε λίγο με τις πολλές κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις γι αυτό και λιποθύμησε. Σήμερα το πρώην μοντέλο που είναι ήδη εκλεγμένη βουλευτής στην Α’ Πειραιώς και Νήσων κατεβαίνει ξανά με το κόμμα της ΝΔ και επιστρέφει δυναμικά. «Όπως εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις αυτά τα τέσσερα χρόνια στη Βουλή για τους Πειραιώτες και τα νησιά μας, έτσι σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να κάνω, με την ίδια, αν όχι παραπάνω, αφοσίωση» έγραψε στα social media της.

3. Σταύρος Νικολαΐδης, υποψήφιος με τη ΝΔ

«Πάμε δυνατά με νέα, άφθαρτα και αγαπητά πρόσωπα!!!» έγραψε σε δημοσίευση του στο Instagram ο γνωστός ηθοποιός, που αγαπήθηκε ως «Μιχαλάκης» στη δημοφιλή σειρά των '90s «Εγκλήματα», και ως Φίλιππος στο «Έρωτας με διαφορά», υπενθυμίζοντας στους ακόλουθους του πως κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Η ενασχόληση του με τα κοινά άλλωστε είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν όταν ήταν στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά, την περίοδο που ήταν δήμαρχος Βύρωνα.

4. Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, υποψήφιος με τη ΝΔ

Πριν από 4 χρόνια είχε κάνει μια συνέντευξη που ξεσήκωσε σχολιασμούς για κανένα δίμηνο. «Ελπίζω αυτή τη φορά να προκύψουν λιγότερα "beef" από όσα είπαμε, γιατί έχω και έναν προεκλογικό αγώνα να δώσω (αυτά θα τα πούμε αναλυτικότερα σε λίγες μέρες 😉)» έγραψε μεταξύ άλλων στην δημοσίευση του στα social. O στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός όπως έχει ανακοινώσει τολμά και θα κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών. 

1.  Mιθριδάτης Χατζηχατζόγλου, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μιθριδάτης και Αλέξης Τσίπρας
© Facebook / Alexis Tsipras

Τον έχουμε συνηθίσει να τραγουδάει «γλυκιά ολντ'σκουλιά» αλλά και « μέλος του συγκροτήματος «Ημισκούμπρια», τώρα όμως αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Σαν καλλιτέχνης άλλωστε έχει λόγο ύπαρξης στην πολιτική, όπως δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του. 

2. Μάριος Αθανασίου, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο γνωστός ηθοποιός σε βίντεο που πόσταρε στα social media του, εξήγησε τους λόγους που θα στηρίξει στις φετινές εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα κατεβαίνοντας στον Βόρειο τομέα της Αθήνας. «Με το ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται το όραμα μου για μια κοινωνία όπως την φαντάζομαι. Σέβομαι την πολιτική θέση του καθενός και δεν αντιλαμβάνομαι κανέναν ως αντίπαλο. Θελω να πιστεύω ότι έχουμε κοινό στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όλους, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Στο τέλος θα είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να είμαστε καλύτεροι» είχε γράψει μεταξύ άλλων ο ηθοποιός.

3. Ράνια Θρασκιά, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ράνια Θρασκιά και Αλέξης Τσίπρας
Ράνια Θρασκιά και Αλέξης Τσίπρας © Facebook Alexis Tsipras

Το πρόσωπο που επηρέασε την Ράνια Θρασκιά να αποδεχτεί την τιμητική πρόσκληση και πρόκληση για τις εκλογές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Η δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και παιδαγωγός- οικογενειακός Σύμβουλος MSc θα είναι υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός μέσω των social media του. «Ως ειδικός ψυχικής υγείας, ακούω συνεχώς τη φράση “να τα βγάλουμε πέρα”. Δε φτάνει μόνο να τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι - που ούτως ή άλλως είναι δύσκολο. Χρειάζονται και χαρά. Εγώ αυτό το όραμα έχω. Κι αυτό ακουμπά πάντα σε πολιτικά θέματα», είπε η ίδια στο γραφείο του την μέρα που την καλωσόρισε στο κόμμα. Πρόσφατα η ίδια ανέφερε μάλιστα σε συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι την «γοήτευσε η αλήθεια του, η αληθινή του πρόθεση να προσφέρει, ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα και ιδεολογικά και με την προσωπικότητά του και με το όραμα που έχει για τη χώρα»

4. Άννα Χατζησοφιά, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η γνωστή σεναριογράφος μερικών από τις δημοφιλέστερες σειρές της τηλεόρασης, όπως οι Μεν και Δεν, Κωνσταντίνου και Ελένης, Καφέ της Χαράς, Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο, ηθοποιός και συντονίστρια του τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Άννα Χατζησοφιά θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στον Βόρειο Τομέα. Στα social της δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία με τον εξίσου υποψήφιο Μιθριδάτη που αναγράφει «Δύο Υποψήφιοι από Βορρά και Νότο συναντιούνται στο Κέντρο για καφέ και μιλάνε για Πολιτισμό».

1. Θανάσης Κατερινόπουλος υποψήφιος με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

O 66χρονος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εν αποστρατεία, γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές εκπομπές θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ο Θανάσης Κατερινόπουλος που έχασε το γιο του, (πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 31 ετών) δήλωσε: «Θα είμαι υποψήφιος μετά από πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη και θα είμαι στη Δυτική Αθήνα. Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής. Είχα δουλειά, έχω δουλειά, δεν πάω να πολιτευτώ για να βγάλω τα προς το ζην». 

1. Βαγγέλης Σερίφης, υποψήφιος με το ΚΚΕ

Η Κατερίνα Στικούδη είχε δηλώσει για τη συμμετοχή του συντρόφου της στις εκλογές ότι: «Δεν είναι η πρώτη του φορά που κατεβαίνει στις εκλογές. Εγώ είμαι πάντα δίπλα του, σε ό,τι αποφασίζει, τον στηρίζω σε όλα»Ο DJ Rico γνωστός από το “Family” και τους “Goin’ Through” εκτός από μουσικός παραγωγός και εκπαιδευτικός που είναι, θα κατέβει υποψήφιος με το Κομμουνιστικό Κόμμα στον Δυτικό Τομέα Αθήνας. 

2. Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος με το ΚΚΕ

Ο γνωστός ερμηνευτής και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ που δείχνει μια αξιοζήλευτη κινητικότητα στην πολιτική αρένα, σ' αυτές τις εκλογές θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

3. Παύλος Ορκόπουλος, υποψήφιος με το ΚΚΕ

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Σπύρο Μαρκέτο στους "Παγιδευμένους" θα είναι στις εκλογές υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

4. Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια με το ΚΚΕ

Ελένη Γερασιμίδου
© NDPPHOTO / NDP PHOTO

Η Ελένη Γερασιμίδου είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β’ Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του 2012, καθώς και του 2015. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2019 στην περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής, αλλά παραιτήθηκε από βουλευτής λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά και εξαιτίας της παρουσίας της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Σύμφωνα με το ΚΚΕ η ηθοποιός θα είναι υποψήφια φέτος στην Ανατολική Αττική και καλεί τον λαό να ενισχύσει τη δύναμή του, ψηφίζοντας ΚΚΕ.

5. Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια με το ΚΚΕ 

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη με την μητέρα της Λίλα Καφαντάρη
© NDPPHOTO / NDP PHOTO

Η μητέρα της Ηλιάνας Μαυρομάτη ασχολήθηκε με την ηθοποιΐα από την ηλικία των 17 ετών. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθηνών. Έλαβε μέρος στις περιφερειακές εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις Κυκλάδες αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των αυξημένων καθηκόντων της στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ ενώ τώρα θα την δούμε υποψήφια στην Κορινθία.

1. Αντώνης Ξυλούρης "Ψαραντώνης", υποψήφιος με το ΜέΡΑ 25

Ψαραντώνης
© NDPPHOTO / NDP PHOTO

O Αντώνης Ξυλούρης, αδερφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη και γνωστός στο ευρύ κοινό ως «Ψαραντώνης», κατεβαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜεΡΑ25. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ανακοίνωσε από τον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου Κρήτης, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

1. Σπύρος Μπιμπίλας, υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας

Ο γνωστός ηθοποιός και Πρόεδρος του ΣΕΗ πάει κόντρα στους μεγάλους μονομάχους που δεν είναι πια τόσο μεγάλοι όπως είπε και πλέει ελεύθερα στην νέα Βουλή με την Ζωή Κωνσταντοπουλου που δεν διστάζει να λέει την αλήθεια και να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού (Ήταν και στις προηγούμενες εκλογές, απλά δεν βγήκε το κόμμα). «Φέρτε την Ζωή στην νέα Βουλή» είναι το μότο.

1. Βασίλης Τσιάρτας, υποψήφιος με την Εθνική Δημιουργία

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Σεβίλλης που αγωνίζοταν ως επιθετικός μέσος, υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος στο Euro 2004. Ο Βασίλης Τσιάρτας ανακοίνωσε ότι πολιτεύεται με το κόμμα Εθνική Δημιουργία. Μάλιστα θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου. H μητέρα και η αδελφή του ωστόσο δεν συμφωνούν µε τις απόψεις του, τη συμπεριφορά αλλά ούτε και με τις ιδέες του κόµµατος. Εκείνος πάλι μέσα από τα social media, δεν το βάζει κάτω και εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και σε όλα τα στελέχη του κόμματος. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice