Cara Delevigne, Janelle Monae, Kim Kardashian, Shai Gilgeous-Alexander ©EPA/ JUSTIN LANE
Cara Delevigne, Janelle Monae, Kim Kardashian, Shai Gilgeous-Alexander ©EPA/ JUSTIN LANE
Celebrities

MET Gala 2023: Eπιτυχόντες και μετεξεταστέοι στο κόκκινο χαλί

Το θέμα, οι καλεσμένοι, τα ατοπήματα και τα χρυσά πατήματα στο σπουδαίο fashion event

Met Gala 2023: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το fashion event της χρονιάς.

«Πολλοί με προσκάλεσαν στο κόκκινο χαλί του #METGALA2023 για να τιμήσω τη μνήμη του μπαμπάκα αλλά προτιμήσαμε να μείνω στην ηρεμία του σπιτιού μου», έγραψε στον λογαριασμό της στο instagram η Choupette, η αγαπημένη γάτα Βιρμανίας του Καρλ Λάγκερφελντ. Το βράδυ της Δευτέρας, όπως κάθε πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, η μόδα και η σόου μπιζ στριμώχτηκε στα σκαλιά του Metropolitan Museum of Arts για το ετήσιο Met Gala, τα εγκαίνια της έκθεσης, στο οποίο συγκεντρώνονται χρήματα για τη λειτουργία του Costume Institute. Εφέτος, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο εκλιπών Καρλ Λάγκερφελντ. Ο υπερβολικός, ταλαντούχος, αιρετικός Καρλ. Ο μόδιστρος των οίκων Patou, Balmain, Chloé, Fendi και βεβαίως Chanel. Μπορεί η γάτα του να μην ταξίδεψε από το Παρίσι, είδαμε όμως τον Jared Leto και τη Doja Cat με Oscar de la Renta ως γάτες στο κόκκινο χαλί που είχε βαφτεί λευκό για την περίσταση.

Από τα περισσότερα από 10000 ρούχα του αρχείου του, ο Andrew Bolton, επιμελητής της έκθεσης, κατέληξε σε 200. «Η έκθεση αυτή δεν είναι βιογραφία του Καρλ Λάγκερφελντ, υπάρχουν βιβλία για αυτό. Εδώ παρουσιάζουμε το έργο του», θα πει στο CBS η ψυχή του MET Gala, Άννα Γουίντουρ. «Ο Καρλ ήταν ένας περίπλοκος άνθρωπος». Πράγματι. Η Washington Post, σε κείμενο της Rachel Tashjian, το πρωί του μεγάλου γκαλά υπογράμμισε το προβληματικό θέμα υπενθυμίζοντάς μας ότι ο Καρλ εκτός από αυτοκράτορας της μόδας ήταν, θύμιζε λίγο και τον παππού που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα κι αποφεύγουμε στα οικογενειακά τραπέζια. Η παχουλή Αντέλ, οι κυρίες που τρώνε τσιπς μπροστά στον καναπέ και βρίσκουν άσχημα τα μοντέλα, το #metoo που τόσο είχε βαρεθεί, η όμορφη αλλά χαζή Νταϊάνα. Κηλιδώνουν την παρακαταθήκη του τέτοιες δηλώσεις; Μεγάλη συζήτηση για το αν η προσωπικότητα του καλλιτέχνη επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το έργο του. Ο ίδιος όμως δεν αισθανόταν καλλιτέχνης αλλά ένας εκπρόσωπος της εργατικής τάξης, όπως συνήθιζε να λέει.

Σκληρά εργαζόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Καρλ άφησε σπουδαία παρακαταθήκη και θα περίμενε κάποιος ότι αυτό το red carpet θα ήταν λίγο πιο ευφάνταστο και πώς οι καλεσμένοι δεν θα κατέφευγαν στην ευκολία της πέρλας, του λευκού και του μαύρου. Πως θα βλέπαμε όλα τα top models που αγάπησε, τις ηθοποιούς που αποθέωσε, την έμπνευσή του που ανέστησε οίκους κι επηρέασε γενιές σχεδιαστών. Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, το προεδρείο της βραδιάς κατέφθασε περιχαρές με την Πενέλοπε Κρουζ να επιλέγει αιθέρια δημιουργία Chanel από την πρώτη συλλογή του Καρλ για το καλοκαίρι του 1988. Η Dua Lipa φόρεμα με μπούστο από τη συλλογή του 1992, με το οποίο έκλεισε το σόου τότε η Κλόντια Σίφερ. Τα διαμάντια στο κορμί της ήταν Tiffany's και πάνω από 200 καράτια. Η Michaela Coel εμπιστεύτηκε τον Daniel Roseberry και τον οίκο Schiaparelli για ένα ολοκέντητο χρυσό ρούχο με πέρλες και λάμψεις. Η Anna Wintour εμφανίστηκε βεβαίως με Chanel κι έχοντας αγκαζέ τον Bill Nighy.

Η Michaela Coel στο Met Gala 2023 με δημιουργία Schiaparelli Haute Couture
Michaela Coel © Courtesy of Schiaparelli Haute Couture

Συνεχίζουμε με δημιουργίες από το αρχείο. Ασφαλείς και κούκλες: η Naomi Campbell με ροζ δημιουργία με ντραπάρισματα από τη συλλογή Chanel 2010, η Gisele με καταπληκτικό λευκό φόρεμα με λωρίδες από πούλιες και διαφάνειες και κάπα από φτερά από τη συλλογή για το καλοκαίρι του 2010 και η Nicole Kidman με το ρούχο που φόρεσε στη διαφήμιση για το άρωμα Chanel No5 το 2004 και τελείως λάθος παπούτσια. Γλυκιά εκδίκηση για τη ρατσιστική χονδροφοβία του σχωρεμένου η Lizzo με vintage Chanel ενώ ο Alton Mason, το πρώτο μαύρο μοντέλο της Chanel με νυφικό jumpsuit ήταν από τις αξιομνημόνευτες εμφανίσεις της βραδιάς. H Kristen Stewart με ανδρόγυνο Chanel, η Marion Cotillard με το ρούχο που είχε φορέσει στα Bafta του 2008 και η Kate Moss με Fendi τίμησαν και με το παραπάνω τον εκλιπόντα.

Έχουμε νικήτριες. Η Rihanna φόρεσε λευκό Gucci που πατάει στη συλλογιστική και το όραμα του Καρλ και της Chanel που αγάπησε: το μαντό από καμέλιες που κάλυπτε το κεφάλι της έγινε ένα couture σάλι στους ώμους της. Η Anne Hathaway, επίσης νικήτρια, φόρεσε Atelier Versace από μπουκλέ tweed ύφασμα και cut outs, τα οποία έκλειναν με πέρλες και παραμάνες (για να τιμήσει και την παρακαταθήκη Gianni Versace) ενώ στους ώμους είχε ένα τύπου perfecto από το ίδιο ύφασμα. Η Camila Morrone με Rodarte ήταν θεσπέσια, η Cara Delevigne, μούσα και φίλη του καθώς και η Michelle Yeoh επέλεξαν Karl Lagerfeld. Η Glenn Glose με Erdem, η Elle Fanning με δραματικό Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood και η Emily Blunt με Michael Kors απέδωσαν περίφημα την παρακαταθήκη Karl, όπως την αποτυπώνουν άλλοι σχεδιαστές.

Η βαρετή Κιμ Καρντάσιαν άναψε φωτιές στα social καθώς το φόρεμα Schiaparelli από πέρλες θύμισε σε πολλούς τη φωτογράφησή της στο Playboy το 2007 και δεν κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όπως άλλες χρονιές. Μερικές ημέρες πριν είχε ταξιδέψει στο Παρίσι κι έχει ποζάρει δίπλα στην ορφανή Choupette αφήνοντας την εντύπωση ότι θα φορέσει Chanel. H Τζένιφερ Λόπεζ με Ralph Laurent ήταν πιο όμορφη από ποτέ αλλά μάλλον από άλλο έργο. Όπως και η Viola Davis με φούξια Valentino. Τέλος, Yung Miami και Cardi B κατάφεραν να αποδώσουν τη ματιά του Λάγκερφελντ με τον πιο «φτηνιάρικο» τρόπο.

Ο σχεδιαστής που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ο Thom Browne που δημιούργησε τα πιο ενδιαφέροντα looks. Η Janelle Monáe με υπερμεγέθες puffer tuxedo jacket και τσαντάκι Choupette, η Teyana Taylor, η Olivia Rodrigo, η Bella Ramsey και η Jenna Ortega ήταν με διαφορά η ομάδα που έκλεψε τη βραδιά κι έκανε τον Karl να ανοίξει μια ακόμη Coca Cola light ικανοποιημένος. Ο Shai Gilgeous-Alexander, επίσης δια χειρός προέδρου Council of Fashion Designers of America, Thom Browne, ήταν με διαφορά η καλύτερη εμφάνιση. Αυτό ήταν, μάλιστα, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βραδιάς: οι εμφανίσεις των αντρών ήταν συνολικα καλύτερες. Ο Conan Gray και ο Jeremy Pope με Balmain, ο Eddie Redmayne, ο Pedro Pascal με Valentino, o Russell Westbrook με Bode, ο Bad Bunny με Jacquemus και ο Brian Tyree Henry τόλμησαν κι απέδειξαν ότι το κόκκινο χαλί αντέχει πολλά περισσότερα από ένα σμόκιν.


Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice