Σε δημοπρασία το εμβληματικό πουλόβερ «black sheep» της Πριγκίπισσας Νταϊάνα
© Tim Graham / Getty Images
Celebrities

Σε δημοπρασία το εμβληματικό πουλόβερ «black sheep» της Πριγκίπισσας Νταϊάνα

Από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σε δημοπρασία το εμβληματικό κόκκινο πουλόβερ «black sheep» από τον οίκο Sotheby’s 

Δεν ήταν τα δυναμικά ταγιέρ, δεν ήταν τα πουκάμισα με τα γκυπούρ δαντελωτά γιακαδάκια, δεν ήταν τα ποδηλατικά κολάν και τα σνίκερς, ούτε τα κοσμήματα με τα αμύθητης αξίας πετράδια που ενίοτε εκτελούσαν χρέη αυτοσχέδιων αξεσουάρ, δεν ήταν καν το εμβληματικό σέξι, μαύρο «revenge dress». Εάν υπήρχε κάτι στη γκαρνταρόμπα της Νταϊάνα που χαρακτήριζε το αφοπλιστικά ιδιοφυές στυλ της, ήταν τα πλεκτά με τα παιδικά μοτίβα, εκείνα που με τον δικό της αμίμητο τρόπο ενσωμάτωνε μοναδικά στο αυστηρό ενδυματολογικό πρωτόκολλο του Παλατιού. Το διασημότερο από εκείνα τα πλεκτά και αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως είχε χαθεί, πρόκειται να δημοπρατηθεί, μεταξύ άλλων «Fashion Icons», όπως υποδηλώνει ο τίτλος της δημοπρασίας, αυτόν τον Σεπτέμβρη από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης.

Το κόκκινο πουλόβερ με το «μαύρο πρόβατο» της Πριγκίπισσας Νταϊάνα

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε με αυτό ήταν το 1981 σε έναν αγώνα πόλο του βασιλιά, σήμερα, Καρόλου.  Ήταν 19 χρονών κορίτσι και μόλις έναν μήνα πριν τον γάμο τους. Οι σχεδιάστριες του πλεκτού, Σάλι Μιούιρ και Τζοάννα Όσμπορν, της μικρής και σχεδόν άσημης βιοτεχνίας Warm & Wonderful ένοιωσαν την ίδια έκπληξη με την υπόλοιπη Βρετανία βλέποντας τις φωτογραφίες από τον αγώνα που δημοσίευσε η Sunday Times. Έως εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν πως η νεαρή πριγκίπισσα είχε επιλέξει και φορούσε ένα δικό τους πλεκτό. Φυσικά και η δημοτικότητα της επιχείρησης Warm & Wonderful εκτοξεύτηκε στο άπειρο «σε μια «νύχτα». 

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
© Getty Images

Το «ξηλωμένο» μανίκι

Το 1983, οι δύο σχεδιάστριες έλαβαν μια επιστολή από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ που εξηγούσε ότι το πουλόβερ της Νταϊάνα είχε χαλάσει σε κάποιο σημείο και ζητούσε ευγενικά την επιδιόρθωση ή αντικατάστασή του. Η βιοτεχνία επέλεξε βεβαίως  να στείλει ένα ολοκαίνουργιο πλεκτό και ο προσωπικός γραμματέας της Νταϊάνα, Όλιβερ Έβερετ, φρόντισε να στείλει στις Μιούιρ και Όσμπορν ένα θερμό ευχαριστήριο σημείωμα. Λίγο καιρό αργότερα, η Νταϊάνα φοράει ξανά το «καινούργιο» κόκκινο πουλόβερ της, πάλι σε αγώνα πόλο, αυτή τη φορά συνδυασμένο με λευκό τζιν παντελόνι και ένα πουκάμισο με μεγάλο λευκό γιακά που γύρω του έδενε μια μαύρη κορδέλα-φιόγκος.

«Η γκαρνταρόμπα της πριγκίπισσας Νταϊάνα συχνά υπερέβαινε τις νόρμες της αριστοκρατίας και η ίδια είχε και έναν μοναδικό τρόπο να επανασυστήνει τον εαυτό της στον κόσμο ως γυναίκα και αυτόφωτη προσωπικότητα», θα πει η υπεύθυνη του Διεθνούς τομέα Fashion & Accessories του Sotheby’s, Σύνθια Χόλτον. 

Η βιοτεχνία σταμάτησε την παραγωγή του συγκεκριμένου σχεδίου το 1994, ωστόσο, θα το επαναλσάρει το 2020 σε συνεργασία αυτή τη φορά με το αμερικανικό μπραντ Rowing Blazers. Ένα τέτοιο «αντίγραφο» θα φορέσει την ίδια χρονιά η Έμμα Κόριν ως Νταϊάνα στην τέταρτη σεζόν του The Crown.

Ένα αδιέξοδο πλεγμένο με μαύρο νήμα

Αν η πρώτη φορά που η Νταϊάνα φόρεσε το κόκκινο πουλόβερ με το «μαύρο πρόβατο» ήταν απλά μια ανεπιτήδευτη στυλιστική της επιλογή ή έστω μια σύμπτωση, η δεύτερη, όντας ήδη δυο χρόνια παντρεμένη με τον Κάρολο, σίγουρα δεν θεωρήθηκε ως τέτοια. Το ανέμελο, παιδικό μοτίβο, ένα πλεκτό που θα φορούσε άνετα ένα κορίτσι στο σχολείο, θα θεωρηθεί ακλόνητο προμήνυμα των όσων θα ακολουθούσαν μεταξύ της πριγκίπισσας και της βασιλικής οικογένειας και γίνεται η αφορμή για μια θύελλα σχολίων και ψιθύρων για το κρυφό νόημα που ήθελε να περάσει η Νταϊάνα. Το «μαύρο πρόβατο» του Παλατιού.

«Ως μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες γυναίκες όλων των εποχών, η επιλογή να φορέσει αυτό το σχέδιο όχι μια, αλλά δυο φορές σε δημόσια εμφάνισή της, ήταν συνειδητή και μελετημένη, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς πως αυτό ήταν ένα από τα πιο προσωπικά κομμάτια στην γκαρνταρόμπα της «πριγκίπισσας του λαού», θα πει η Χόλτον. Κανείς δεν ήξερε που μπορεί να βρισκόταν το αυθεντικό πουλόβερ, εκείνο που φόρεσε η Νταϊάνα το 1981, με την «τρυπούλα» στο μανίκι, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο που βρέθηκε κατά τύχη, κρυμμένο σε ένα ξεχασμένο κουτί στη σοφίτα των πρώτων σχεδιαστριών. Η αρχική εκτίμηση του Οίκου δημοπρασιών αγγίζει τα 50,000 με 80,000 δολάρια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice