Η Celine Dion
Ποια τα νεότερα για την κατάσταση υγείας της Celine Dion © EPA / JUSTIN LANE
Celebrities

Η αδελφή της Σελίν Ντιόν διαψεύδει ότι η τραγουδίστρια βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο

Ποια τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της

62224-137655.jpg
Newsroom |

Celine Dion: Η κατάσταση της υγείας της σύμφωνα με την αδελφή της - Η τραγουδίστρια πάσχει από το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου

Η Celine Dion (Σελίν Ντιόν) παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς παλεύει με μία σπάνια αυτοάνοση διαταραχή της κίνησης που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου.

Από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωση τον Δεκέμβριο του 2022, μοιράστηκε μόνο μερικές στιγμές με τους θαυμαστές της, αλλά η αδερφή της Claudette Dion μίλησε στον καναδικό ιστότοπο showbizz.net για την κατάσταση της υγείας της διαψεύδοντας ότι είναι σε αναπηρικό καροτσάκι ή ότι έχει καρκίνο. «Ξέρω ότι πήγε στο Ντένβερ μερικές φορές επειδή υπάρχουν σπουδαίοι ερευνητές εκεί και κάνουμε το σταυρό μας. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Να της πω ότι την αγαπάμε πολύ και της ευχόμαστε τα καλύτερα», είπε η μεγαλύτερη αδελφή της Σελίν. Επίσης αποκάλυψε ότι η σταρ είναι αισιόδοξη και μάλιστα έχει παραδεχθεί πως «θα το ξεπεράσουμε, ακούω όλα όσα μου λένε και τα κάνω με θρησκευτική ευλάβεια, γιατί θέλω να επιστρέψω, αυτό είναι σίγουρο».

Οι θαυμαστές της όλο αυτό το διάστημα της στέλνουν τις ευχές τους κάτι που εκτιμά τόσο η Celine Dion όσο και η οικογένειά της. «Έχουμε πάρει μερικά όμορφα μηνύματα αγάπης και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να τα λαμβάνει. Επειδή ξέρω ότι ηθικά, ψυχικά, είναι δυνατή. Δεν έχει κατάθλιψη, το αντίθετο μάλιστα, είναι γεμάτη με τη χαρά της ζωής», συμπλήρωσε.

Η τραγουδίστρια μένει στην έπαυλή της στο Λας Βέγκας, με τους τρεις γιους της, ενώ η άλλη αδερφή της, Λίντα, μετακόμισε για να τη φροντίσει.

Τι είναι το Stiff Person Syndrome από το οποίο πάσχει η Celine Dion

H Celine Dion γνωστοποίησε ότι πάσχει από το Stiff Person Syndrome (Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου). Λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες της στην Ευρώπη το 2023.

«Αντιμετωπίζω προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολλά χρόνια και ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και να συζητήσω για όλα όσα περνάω. Με πονάει που πρέπει να σας πω ότι δεν θα είμαι έτοιμη να ξαναρχίσω την ευρωπαϊκή περιοδεία μου το 2023». Η Celine Dion ήταν να έρθει για συναυλία στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2023.

Τι είναι το Stiff Person Syndrome, το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου

Η συχνότητα του συνδρόμου Stiff Person Syndrome υπολογίζεται σε 11 περιπτώσεις ανά 1.000.000 πληθυσμού. Τα παιδιά προσβάλλονται σπανίως. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το σύνδρομο σχετίζεται με την παρουσία αντισωμάτων έναντι της αποκαρβοξυλάσης του γλουταμινικού οξέος, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η σύνθεση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος από αυτό.
  • Επιπλέον η έντονη μυϊκή σύσπαση ή οι κατ’ επανάληψη μυϊκές συσπάσεις που οδηγούν στην έντονη δυσκαμψία συνδέεται με τη δυσλειτουργία, λόγω της διαταραχής της σύνθεσης του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, των κυττάρων του Rensaw.
  • Παράλληλα η διαταραχή της ισορροπίας κατασταλτικών και διεγερτικών νευροδιαβιβαστών σε επίπεδο εγκεφαλικού φλοιού και η αυξημένη διεγερσιμότητα των κινητικών πυρήνων του εγκεφαλικού στελέχους επιτείνουν την κατάσταση.
  • Σπανίως η παρουσία των GAD αντισωμάτων δεν ανιχνεύεται, υφίστανται ωστόσο αντισώματα έναντι της συναπτοφυσίνης και της τρανσαμινάσης του GABA.
  • Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από κορμική δυσκαμψία που επεκτείνεται στα κεντρομελικά σημεία των μυών. Οι πάσχοντες προσλαμβάνουν λορδωτή ή κυφωσκολιωτική θέση κατά τη βάδιση ή της κατάκλυση.

Stiff Person Syndrome: Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου και συμπτώματα

Αναφορικά με το Stiff Person Syndrome, στην επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με τα συμπτώματα:

  • Κατά τα αρχικά στάδια οι ασθενείς εμφανίζουν άλγη στη ράχη και την οσφύ, διαταραχές ύπνου και αίσθημα αιφνίδιας κόπωσης, επιδεινούμενα κατά την έντονη συναισθηματική φόρτιση.
  • Η βάδιση του ασθενούς καθίσταται σταδιακώς δυσχερέστερη και αδύνατη στα τελικά στάδια και παράλληλα εμφανίζονται διαταραχές της κατάποσης, της φώνησης και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.
  • Το κλινικό φάσμα της νόσου συμπληρώνεται από τρόμο τελικού σκοπού, δυσδιαδοχοκινησία, νυσταγμό, δυσαρθρία, σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδίτιδα, επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος που οδηγεί σε υπερπυρεξία και αιφνιδίως θανάτους.

Η συγκλονιστική στιγμή που η Σελίν Ντιόν ανακοινώνει ότι πάσχει από Stiff Person Syndrome

«Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Stiff Person Syndrome (σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου) και επηρεάζει έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αν και ακόμα μαθαίνουμε γι' αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα. Δυστυχώς, αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής μου ζωής, μερικές φορές με δυσκολεύουν όταν περπατάω και δεν μπορώ να τραγουδώ όπως παλιά» ανέφερε η Σελίν Ντιόν.

Και πρόσθεσε, μιλώντας για το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι το τραγούδι είναι αυτό που έκανα όλη μου τη ζωή και αυτό που αγαπώ να κάνω περισσότερο. Μου λείπει τόσο πολύ. Μου λείπει να σας βλέπω όλους στη σκηνή. Πάντα δίνω το 100% στα σόου μου, αλλά η κατάστασή μου τώρα δεν το επιτρέπει».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice