Σοφία Λόρεν
Ιταλία, Ιούνιος, 1954 © Getty Images/ Keystone
Celebrities

Sofia Loren, από το Α έως το Ω με τα δικά της λόγια

Η ιταλίδα σταρ που γεννήθηκε στη φτώχεια και κατέκτησε τον κόσμο
42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σοφία Λόρεν, η ιταλίδα καλλονή με το Όσκαρ, τις δεκάδες κατακτήσεις και τη διαφορετικότητά της που ξεκίνησε από ένα χωριό της Νάπολης και έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ.

Sofia Costanza Brigida Villani Scicolon. Αυτό είναι το πλήρες όνομα της Σοφία Λόρεν που γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1934 στη Ρώμη και μεγάλωσε στη Pozzuoli, ένα χωριό κοντά στη Νάπολη. Νόθο παιδί εκτός γάμου, με μια φτωχή μητέρα και έναν απών πατέρα που αρνήθηκε να την αναγνωρίσει ή να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά του, η Σοφία Λόρεν δεν είχε εύκολο ξεκίνημα στη ζωή.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο πόλεμος έκανε ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα και η οικογένειά της ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού και ενώ έτρεχε να κρυφτεί σε καταφύγιο, η Λόρεν τραυματίστηκε από ένα θραύσμα βόμβας που καρφώθηκε στο σαγόνι της, αφήνοντάς της ένα μικρό σημάδι για την υπόλοιπη ζωή της.

Σοφία Λόρεν
Νοέμβριος 1964 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Νοέμβριος 1964 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Στα 15 της έλαβε μέρος σε καλλιστεία και κέρδισε το εισιτήριο που την έφερε στη Ρώμη. Εκεί συνάντησε τον Carlo Ponti, έναν άντρα 22 χρόνια μεγαλύτερό της που έμελλε να γίνει ο έρωτας αι ο σύντροφος της ζωής της. Αφού χώρισε από την πρώτη του σύζυγο και μετά από πολλές δυσκολίες, μιας και το διαζύγιο ήταν παράνομο στην Ιταλία τότε, οι δυο τους παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο γιους. Παρόλο που η Λόρεν αγάπησε μόνο έναν άντρα στη ζωή της, τον Ponti, οι κατακτήσεις της ήταν αμέτρητες και σχεδόν κανείς από τους συμπρωταγωνιστές της δεν κατάφερε να μείνει αδιάφορος απέναντί της.

Ξεκίνησε την καριέρα της με ιταλικές ταινίες, ανάμεσά τους και η «La Ciociara» (ή Two Women όπως είναι ο αγγλικός τίτλος) για την οποία κέρδισε 22 διεθνή βραβεία, καθώς και το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού –το πρώτο που δόθηκε σε ιταλίδα ηθοποιό και μη αγγλική ερμηνεία. Οι επιτυχίες της τη οδήγησαν στο Χόλιγουντ, όπου έπαιξε σε δεκάδες ταινίες δίπλα σε διάσημους ζεν πρεμιέ και κορυφαίους ηθοποιούς, όπως ο Κάρι Γκραντ, ο Πολ Νιούμαν, ο Μάρλον Μπράντο, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Πίτερ Σέλερς και πολλούς ακόμη.

Σοφία Λόρεν
© Getty Images/ Sunset Boulevard

Παρόλο που θεωρείται μία από τις πιο σέξι γυναίκες παγκοσμίως, η ίδια δηλώνει εσωστρεφής, ντροπαλή και πολλές φορές ανασφαλής. Το πιο σημαντικό όμως ότι κατάφερε να πετύχει με τους δικούς της όρους, αρνούμενη να αλλάξει το σώμα της (που ήταν ανέκαθεν με καμπύλες) ή τη μύτη της για  την οποία δέχθηκε έντονη κριτική και παρότρυνση να κάνει πλαστική. Τα σαγηνευτικά μάτια της απεικονίζονται στις ετικέτες των φιαλών της εταιρίας ιταλικών κρασιών Fattoria Paradiso.

Σοφία Λόρεν
© Getty Images/ Sunset Boulevard

© Getty Images/ Sunset Boulevard

Σοφία Λόρεν: Αυτή είναι η ιστορία της, από το Α ως το Ω, με τα δικά της λόγια

Απόρριψη

Από τις πρώτες κιόλας δουλειές μου άκουγα τον κάμεραμαν να λέει «είναι αδύνατον να τη φωτογραφίσω. Το πρόσωπό της είναι πολύ κοντό, το στόμα της πολύ μεγάλο και η μύτη της πολύ μακριά». Ως συνήθως, ήμουν πολύ απ’ όλα αλλά δεν άφησα να με πτοήσει αυτό.

Βιβλίο (Women and beauty)

Είναι μια πιο ώριμη οπτική στο πώς και γιατί μια γυναίκα είναι όμορφη και αυτή η ώριμη οπτική εξαρτάται πολύ από τα προσόντα που είναι διαθέσιμα σε εμάς, όπως γοητεία, καλοσύνη, ζεστασιά και ευγνωμοσύνη. Αυτό αφορά το βιβλίο μου.

Γιος

Η σχέση με το γιο μου δεν είναι η ίδια που έχω με άλλους σκηνοθέτες. Με πιέζει μέχρι να πετύχω κάτι καλό. Ξέρει πάντα τι θέλει και ξέρει πώς να το πάρει από μένα. Ο Εντοάρντο είναι καταπληκτικός σκηνοθέτης. Αλλιώς απλά θα απέφευγα να δουλέψω μαζί του.

Διασημότητα

Γιατί πιστεύεις ότι όταν κάποιος είναι διάσημος, δεν είναι αυτό κανονικό; Και λένε ότι εγώ είμαι σταρ; Δεν ξέρω. Εγώ ποτέ δεν έχω νιώσει πιο κανονική στη ζωή μου.

Εξορία

Ο Carlo βρέθηκε ένοχος για διάφορα εγκλήματα, όπως παράνομες συναλλαγές. Οι ιταλικές κτήσεις μας κατασχέθηκαν και βρεθήκαμε «εξόριστοι». Το 1980, καταδικάστηκα για φοροδιαφυγή εξαιτίας φορολογικών εκκρεμοτήτων από το 1960. Επειδή η μητέρα μου αρνιόταν να πετάξει και σκεφτόμουν ότι δε θα την ξαναδώ, επέστρεψα τα 1982 για να εκτίσω την ποινή μου. Αφού παραδόθηκα στις αρχές, με οδήγησαν στις φυλακές στην Caserta και είχε μαζευτεί κόσμος που με χαιρετούσε εγκάρδια. Για τις 17 ημέρες που έμεινα εκεί, ερχόντουσαν απ’ έξω και μου τραγουδούσαν, δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Ζωή

Πρέπει να απολαμβάνεις τη ζωή. Πρέπει να απολαμβάνεις κάθε τι που κάνεις. Πρέπει να παίζεις με ό,τι κάνεις αλλά ταυτόχρονα να παίρνεις τον εαυτό σου σοβαρά. Η ζωή πολλές φορές δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να το ξεπεράσεις και να προσπαθήσεις να την ξανακάνεις όμορφη.

Ηλικία

Η ηλικία είναι αυτό που είναι. Γεννιέσαι και μεγαλώνεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δείχνεις καλύτερη. Ποτέ δε φοβόμουν την ηλικία, πάντα λέω την ηλικία μου.

Θρησκεία

Συμπαθώ πολύ τον Πάπα. Κάθε Κυριακή, τον κοιτάζω και προσεύχομαι. Είμαι πολύ θρησκευόμενη και δεν ξέρω αν ο κόσμος το ξέρει αυτό για μένα.

Σοφία Λόρεν
© Getty Images/ Aaron Rapoport

Ιταλίδα

Είμαι πρώτα Ναπολιτάνα και μετά Ιταλίδα. Θα μου έπαιρνε πολύ ώρα να εξηγήσω τη διαφορά. Η Νάπολη είναι τόσο δυνατή, τόσο ζωντανή. Έχει μουσική και χορό, βιβλία και βιβλία ιστορίας. Διαβάστε όλα τα βιβλία πρώτα και μετά μιλάμε.

Καλλιστεία

Το 1949, η μητέρα μου με έγραψε στα καλλιστεία «Queen of the Sea» αλλά η οικογένειά μας δεν είχε αρκετά χρήματα για βραδινό φόρεμα. Οπότε η γιαγιά μου μεταποίησε μια κουρτίνα από ταφτά για να μου φτιάξει φόρεμα και η μητέρα μου έβαψε το μοναδικό ζευγάρι παπουτσιών μου λευκό. Και οι δύο παρακαλούσαν να μη βρέξει εκείνη την ημέρα. Δεν κέρδισα το διαγωνισμό, κέρδισα όμως ένα εισιτήριο τρένου για τη Ρώμη και έτσι φύγαμε με τη μητέρα μου για να βρούμε την τύχη μας.

Σοφία Λόρεν
© Getty Images/ Aaron Rapoport

© Getty Images/ Aaron Rapoport

Λος Άντζελες

Νομίζω ότι αν δεν είχα ζήσει ένα μέρος της ζωής μου στο Λος Άντζελες, θα είχα μόνο από τις οικείες εμπειρίες μου να αντλώ έμπνευση. Ήταν ένα υπέροχο σχολείο για μένα γιατί δούλεψα με τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς που ήταν…. ακούγεται άσχημα να πω «στην πιάτσα» αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ. Έκανα πολλά πράγματα και τα αγγλικά μου σίγουρα βελτιώθηκαν πολύ.

Μνηστήρες

Τους επέτρεπα να με ερωτευτούν αλλά ποτέ δεν ερωτεύτηκα κανέναν. Ο Cary Grant, παντρεμένος, με διεκδικούσε το 1958 στα γυρίσματα της ταινίας Houseboat. Ο Peter Sellers, επίσης παντρεμένος, δήλωσε τον έρωτά του για μένα μπροστά στη γυναίκα του! Ο William Holden, ο Sidney Lumet, ο Gregory Peck είχαν δηλώσει ερωτευμένοι. Ο Omar Sharif μου εκδήλωνε συχνά τη «συμπάθειά» του. Ο Marlon Brando, παντρεμένος, έκανε απρεπείς κινήσεις στα γυρίσματα του A Countess from Hong Kong και αναγκάστηκα να του τρίξω τα δόντια για να σταματήσει. Μόνο ο Ponti, αν και παντρεμένος, κατάφερε να με κερδίσει.

Ντροπαλή

Μικρή ήμουν πολύ ντροπαλή και αδύνατη και τα παιδιά με κορόιδευαν φωνάζοντάς με «οδοντογλυφίδα». Γενικά είμαι πολύ ντροπαλή, ιδιαίτερα στην αρχή, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Αλλά μόλις συνηθίσω, το δουλεύω με τον εαυτό μου και ανοίγομαι. Και το διασκεδάζω και μιλάω πολύ.

Ξενοδοχεία

Έχω ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ για ταινίες μου. Έχω πάει στη Ρωσία, στην Ασία. Έχω πάει παντού. Αλλά αν με ρωτήσεις τι είδα, θα σου πω τίποτα γιατί έχω δει μόνο τα ξενοδοχεία.

Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού

Δεν περίμενα να είμαι υποψήφια γιατί γενικά η Ακαδημία δεν ψήφιζε τίποτα που δεν ήταν στα αγγλικά. Διαβάζοντας τις εφημερίδες, είδα ότι κάποιοι έλεγαν ότι «ίσως το κερδίσει η Σοφία Λόρεν». Είπα «ακούστε, αν δεν κερδίσω φυσικά και θα αναστατωθώ λίγο αλλά είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι ανάμεσα στους υποψήφιους». Σκέφτηκα όμως ότι «αν κερδίσω, μάλλον θα λιποθυμήσω, οπότε καλύτερα να λιποθυμήσω στο σπίτι παρά στη σκηνή». Και δεν πήγα. Επίσης δεν περίμενα ότι θα κερδίσω. Ήμουν στο σπίτι στην Ιταλία και με τη διαφορά ώρας με την Αμερική μπερδεύτηκα και στις 6 το πρωί σκέφτηκα ότι τελείωσε η τελετή και πήγα για ύπνο. Το επόμενο που θυμάμαι είναι να με καλεί ο Cary (Grant) και να φωνάζει «Σοφία, κέρδισες! Κέρδισες!». Ε, μετά έκανα ένα τσιγάρο.

Πατέρας

Όταν είσαι πέντε, έξι, εφτά, κάνεις ό,τι σου λέει η μητέρα σου γιατί θέλεις να τα πηγαίνετε καλά. Θες την κανονικότητα, την οποία δεν είχαμε. Ο πατέρας μου ερχόταν να με δει όποτε η μητέρα μου του έστελνε τηλεγράφημα που έγραφε «η Σοφία είναι πολύ άρρωστη. Έλα.» Δεν είχε σημασία γιατί ερχόταν. Αυτό που ήθελα πάντα, επειδή όλοι μου οι φίλοι είχαν, ήταν ένας πατέρας. Ήθελα να είμαι σαν εκείνους, φυσιολογική. Αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό. Οπότε όταν είσαι 13, 14, σχεδόν ενήλικη, βλέπεις τα πράγματα όπως είναι.

Ρόλοι

Ο ρόλος μου (στην ταινία The Life Ahead) είναι όμορφος. Είναι δυνατή, είναι ευαίσθητη, είναι αστεία, σε συγκινεί… όλα όσα είναι μια γυναίκα και όλα όσα ήθελα πάντα να φέρνω στην οθόνη. Στην καριέρα μου, προσπαθούσα πάντα να υποδύομαι γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα.

Η Σοφία Λόρεν στα γυρίσματα της ταινίας «Legend of the Lost», Λιβύη, 1957
Στα γυρίσματα της ταινίας «Legend of the Lost», Λιβύη, 1957 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Στα γυρίσματα της ταινίας «Legend of the Lost», Λιβύη, 1957 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Σύζυγος

Ένιωθα οικεία μαζί του. Ήμουν πολύ νέα και μου έδινε αυτοπεποίθηση. Μου έμαθε πολλά πράγματα. Μια μέρα μου αγόρασε ένα κοστούμι και μου είπε «πρέπει να φοράς πάντα κοστούμια γιατί σου ταιριάζουν πολύ». Πάντα έλεγε τέτοια πράγματα. Έκοψα τα μαλλιά μου για να μοιάζω με μια πολύ επιτυχημένη ηθοποιό εκείνης της εποχής, την Lucia Bosa και ο Κάρλο είπε «πρέπει να έχεις συνέχεια κοντά τα μαλλιά σου». Κάθε φορά που έκανα κάτι τέτοιο με υποστήριζε και μου έδινε αυτοπεποίθηση. Ήταν προστατευτικός και έδιωχνε τις ανασφάλειές μου. Έμοιαζε και ακουγόταν σαν κάποιος που θα με πρόσεχε, κάτι που κανένας άλλος άντρας δεν είχε κάνει.

Η Σοφία Λόρεν στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Boy on a Dolphin», 1956
Στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Boy on a Dolphin», 1956 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Ταξίδι

Από τα αγαπημένα μου ταξίδια είναι στην Ελλάδα. Γυρίζαμε το «The Boy on a Dolphin» στην Ύδρα, ένα από τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο. Το θυμάμαι με πολλή χαρά. Για μένα ήταν η στιγμή που ξεκινούσα στο αμερικανικό σινεμά και ξεκινούσε και το ειδύλλιο με τον άντρα μου, οπότε είμαι πολύ συναισθηματικά δεμένη. Ήταν μια όμορφη, ευφορική στιγμή για μένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ύδρα.

Η Σοφία Λόρεν στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Boy on a Dolphin», 1956
Στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Boy on a Dolphin», 1956 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Boy on a Dolphin», 1956 © Getty Images/ Silver Screen Collection

Υποκριτική

Νομίζω ότι βάζω στην υποκριτική μου εμπειρίες από τη ζωή μου. Αν θες να γίνεις καλή ηθοποιός, πρέπει να βιώνεις πολλά πράγματα και να γίνεσαι ώριμη και με κατανόηση –πρέπει να μπορείς να αναλύεις συναισθήματα, ό,τι νιώθεις εσωτερικά. Τότε, όταν είσαι έτοιμη, πρέπει να μπορείς να παραδώσεις μια σελίδα της ζωής σου.

Φιλία (για τον Cary Grant)

Γνωριστήκαμε στην Ισπανία, στα γυρίσματα της ταινίας «The Pride and the Passion» και με κέρδισε αμέσως με τους καλούς τρόπους του και την όρεξη για ζωή που είχε. Εμένα είχε ήδη μπει στη ζωή μου ο Κάρλο Πόντι και εκείνος ήταν παντρεμένος με την τρίτη σύζυγό του Μπέτσι Ντρέικ, η οποία πηγαινοερχόταν συχνά στο πλατό παρόλο που βρισκόντουσαν στα χωρίσματα. Ευτυχώς, μέναμε σε διαφορετικά ξενοδοχεία και αυτό βοήθησε να κρατήσουμε κάποια απόσταση ανάμεσά μας. Με γοήτευε αλλά έμενα πάντα ένα βήμα πίσω, δεν ήθελα και δεν μπορούσα να του δώσω ελπίδες, αν και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθώ σε έναν άντρα σαν τον Cary που έλεγε ότι ήταν πρόθυμος να παρατήσει τα πάντα για μένα. Μείναμε φίλοι μετά το τέλος της ταινίας. Εκείνος χάρηκε τρομερά όταν απέκτησα τους γιους μου, όπως κι εγώ για εκείνον όταν απέκτησε την κόρη του. Αυτή είναι αληθινή φιλία, να είσαι χαρούμενος με τις μικρές και μεγάλες χαρές του άλλου.

Χαρακτήρας

Δεν είναι τα μάτια μου το πιο δυνατό μου σημείο. Ο χαρακτήρας μου είναι.

Ψυχολογία

Πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένη και ψυχολογικά δυνατή για να αντιμετωπίσεις ό,τι έρχεται στο δρόμο σου. Γι’ αυτό πολλές ηθοποιοί δεν είναι έτοιμες για την επιτυχία που τους έρχεται και τελειώνει άσχημα όλο αυτό κάποιες φορές.

Ωορρηξία

Πάντα ήθελα να κάνω παιδιά, να γίνω μητέρα. Δυστυχώς, δεν ήταν τόσο εύκολο. Είχα προβλήματα ωορρηξίας και είχα δύο αποβολές. Τελικά, έκανα ορμονική θεραπεία και άξιζε τον κόπο γιατί απέκτησα τα δύο πανέμορφα αγόρια μου.

Η Σοφία Λόρεν στο σπίτι της στη Γένοβα
Στο σπίτι της στη Γένοβα© Getty Images/ Julio Donoso

Στο σπίτι της στη Γένοβα© Getty Images/ Julio Donoso

Δειτε περισσοτερα