Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
Taylor Swift ©EPA/SARAH YENESEL
Celebrities

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»

Τέιλορ Σουίφτ: Το φαινόμενο της πιο επιδραστικής ποπ τραγουδίστριας στον κόσμο που γίνεται μάθημα στα πανεπιστήμια
378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόσωπο της χρονιάς, μάθημα στο Χάρβαρντ, η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια της ποπ, έγινε «κύμα» και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια

Η Τέιλορ Σουίφτ ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2023 από το περιοδικό «Time». Στο εξώφυλλο του περιοδικού η λαμπερή σούπερ σταρ, η οποία τιμήθηκε ως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή τη χρονιά που μετράει αντίστροφα. «Πολλά από αυτά που πέτυχε η Τέιλορ Σουίφτ το 2023 είναι ανυπολόγιστα. Υποσχέθηκε να δώσει αξία στα όνειρα, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, που αισθάνονται παραμελημένοι και συστηματικά υποτιμημένοι», δήλωσε ο διευθυντής του «Time», Σαμ Τζέικομπς. Στο «σαλόνι» του περιοδικού η Τέιλορ Σουίφτ δίνει την πρώτη εκ βαθέων συνέντευξη της μετά από τέσσερα χρόνια. Η Σουίφτ μιλάει για τη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας κατέρριψε αμέτρητα ρεκόρ, την επίπονη προετοιμασία της για την περιοδεία «Eras Tour», την επανηχογράφηση των άλμπουμ της και για το ότι διάγει δημόσιο βίο με τους δικούς της όρους.

H Τέιλορ Σουίφτ αναδεικνύεται σε μια από τις επιδραστικότερες καλλιτέχνιδες του πλανήτη με τις συναυλίες της να προκαλούν κυριολεκτικά σεισμό, την ίδια να στέφεται βασίλισσα του Spotify για το 2023 με περισσότερες από 26,1 εκατομμύρια αναπαραγωγές και την πρόσφατη περιοδεία της «Eras» να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη περιοδεία στην ιστορία της μουσικής. Τραγουδάει, γράφει, ερμηνεύει παίζει υπέροχη κιθάρα. Μέχρι και ο «The Boss» Μπρους Σπρίνγκστιν αναγνώρισε το ταλέντο της, αποκαλύπτοντας πως η κόρη του Τζέσικα είναι φανατική Σουίφτι. Οι Σουίφτις είναι θαυμάστριες/ες-ακόλουθοι της Τέιλορ, που παραληρούν στις συναυλίες της και κοπιάρουν κάθε της εμφάνιση. Η «δημιουργική επιχειρηματίας της μουσικής» τονώνει τοπικές οικονομίες, διαμορφώνει τάσεις στη μόδα, γίνεται αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης και εργαλείο μάθησης.

Μπορεί οι παλαβοί καχύποπτοι να της αποδίδουν ιδιότητες παραφυσικές να επιχειρούν τη δυσφήμισή της, αλλά τους γυρίζει μπούμερανγκ. Γνωστό ότι τα καρποφόρα δέντρα τα πετροβολούν και στην αλλοδαπή.
Φαινόμενο της μουσικής βιομηχανίας και της ποπ κουλτούρας η  Τέιλορ Σουίφτ, κόρη πρώην στελέχους της Μέριλ Λιντς, που αγόρασε φάρμα με χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Τενεσί, είχε το τραγούδι στο DNA της. Μια από τις γιαγιάδες της ήταν τραγουδίστρια της όπερας. Έτσι η χαρισματική εγγονή ξεκίνησε το 2006 τραγουδώντας κάντρι μέχρι που πέρασε στην ποπ μουσική. Αλλαγή που συνέπεσε με την μετακόμιση της από το Νάσβιλ στο Μανχάταν. Και τότε κατέκτησε τις «καρδιές» εκατομμυρίων ανθρώπων, όλων των ηλικιών, που λατρεύουν τους στίχους της, αφηγείται προσωπικές ιστορίες μέσα από τα τραγούδια της, τις μουσικές της και τις φαντασμαγορικές συναυλίες της.
Είναι περφόρμερ μεγάλου βεληνεκούς, στα σόου της διάρκειας 3,5 ωρών δείχνει ακάματη και ασταμάτητη ακόμα και υπό κατακλυσμιαία βροχή. Σε όλες τις συναυλίες της επικρατεί το αδιαχώρητο, στα βίντεο απαθανατίζεται ο «διονυσιασμός» των φαν ενώ έχει καταγραφεί φαινόμενο… συλλογικής αμνησίας μετά από σόου της. Τους μάγεψε!

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
Taylor Swift ©EPA/JOHN G. MABANGLO

Ήρθε η ώρα ο αντίκτυπος από την επιδραστικότητα και τη δημοφιλία της τραγουδοποιού να μελετηθούν από το Χάρβαρντ. Το μάθημα «Taylor Swift and Her World» («Η Τέιλορ Σουίφτ και ο Κόσμος της») έχει ενταχθεί στο εαρινό εξάμηνο και θα το διδάξει η καθηγήτρια, ποιήτρια και κριτικός Στέφανι Λ. Μπερτ, δηλωμένη Σουίφτι. Η Μπερτ, η οποία εμπνεύστηκε από το ντοκιμαντέρ «Miss Americana» θα εμβαθύνει στη μετατόπιση της Σουίφτ από την κάντρι στην ποπ στο πλαίσιο της μεταβαλλόμενης σχέσης του αμερικανικού Nότου με τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Τέιλορ Σουίφτ είναι μια προσωπικότητα που δημιουργεί περίπλοκες και μεταβαλλόμενες σχέσεις με την ιδέα της αμερικανικότητας και με την ιδέα της λευκής αμερικανικότητας και της μεσαίας Αμερικής», λέει η καθηγήτρια.

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
Taylor Swift ©EPA/JOHN G. MABANGLO

Taylor Swift ©EPA/JOHN G. MABANGLO

Η Σουίφτ είναι αλήθεια πως έχει πυροδοτήσει και πολιτικές συζητήσεις. Παρά την αρχική της πορεία ως καλλιτέχνης που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη μουσική δημιουργία, η Σουίφτ έγινε γνωστή για τον πολιτικό ακτιβισμό της, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις για τη σιωπή της κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016. Έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+, κυκλοφορώντας ύμνους όπως το «The Man» και το «You Need To Calm Down» στο άλμπουμ της «Lover» του 2019. Ανακηρύχθηκε επίσης ως σημαντική επιρροή στο κίνημα #MeToo.

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
©EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

©EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
Από αριστερά: Taylor Swift ©EPA/DJ JOHNSON, NINA PROMMER

Από αριστερά: Taylor Swift ©EPA/DJ JOHNSON, NINA PROMMER

Oι άλλοι θα αγαπήσουν ό,τι αγαπήσαμε εμείς και θα τους διδάξουμε πώς

Στο Χάρβαρντ, η καθηγήτρια Στέφανι Μπερτ δεν θα ασχοληθεί με τη σχέση της Σουίφτ με το αστέρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τράβις Κες, διότι δεν έχει γράψει τραγούδι για εκείνον. Προς το παρόν τουλάχιστον. Στην περιγραφή του μαθήματος στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου αναλύεται, εν συντομία,πως θα  διερευνηθεί το φαινόμενο Τέιλορ  Σουίφτ και παρατίθεται ο στόχος της ενότητας.
«Το πρώτο τραγούδι, στον πρώτο δίσκο της Σουίφτ, που κυκλοφόρησε όταν ήταν 16 ετών, απέτινε φόρο τιμής (ονομαστικά) σε έναν πιο καταξιωμένο καλλιτέχνη της κάντρι. Σήμερα είναι η πιο αναγνωρίσιμη καλλιτέχνιδα της κάντρι -ή πρώην κάντρι; ή ποπ; - στη Βόρεια Αμερική, αν όχι στον κόσμο: η σύνθεση τραγουδιών της περιλαμβάνει έξι genres και η παρουσία της δίνει ώθηση στην οικονομία του τόπου. Θα κινηθούμε μέσα από την λίστα της ίδιας της Σουίφτ, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχιών, των deep cuts, των out takes, των επανεκτελέσεων, θεωρώντας την τραγουδοποιία ως δική της τέχνη, διαφορετική από τα ποιήματα που απαγγέλλονται ή διαβάζονται σιωπηλά. Θα μάθουμε πώς να μελετάμε την κουλτούρα των θαυμαστών, την κουλτούρα των διασημοτήτων, την εφηβεία, την ενηλικίωση και την οικειοποίηση- πώς να σκεφτόμαστε τα ‘λευκά’ κείμενα, τα κείμενα του Νότου, τα υπερατλαντικά κείμενα και τα queer υποκείμενα. Θα μάθουμε πώς να σκεφτόμαστε για παράνομες σχέσεις και φάρσες και προβλήματα…».

Το μάθημα αποτελεί μέρος ενός κύματος σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλες τις ΗΠΑ, όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Το Στάνφορντ έχει επικαλεστεί το τραγούδι της Σουίφτ «All Too Well (Ten Minute Version)» σε ένα μάθημα που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος με τον ίδιο τίτλο και το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνας  προσέφερε μάθημα ψυχολογίας για το έργο της Σουίφτ.

Το επόμενο έτος, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σχεδιάζει να προσφέρει το μάθημα «Καλλιτεχνία και επιχειρηματικότητα: Η εκδοχή της Τέιλορ Σουίφτ» και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας θα εκπαιδεύσει προπτυχιακούς φοιτητές στην αφήγηση ιστοριών της Σουίφτ. Η περιγραφή του μαθήματος στη Φλόριντα αρχίζει με τις λέξεις « ... Ready for it?». - μια αναφορά στο τραγούδι από το άλμπουμ «Reputation».

Είναι έτοιμοι για αυτό; Προφανώς είναι. Αν ληφθεί υπόψη ότι στο Χάρβαρντ έχουν εγγραφεί ήδη 300 φοιτητές που διψούν για διαφορετικές προσεγγίσεις στη σπουδή και στην εκμάθηση.

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
©EPA/CAROLINE BREHMAN, NINA PRIMER

©EPA/CAROLINE BREHMAN, NINA PRIMER

«Οι άλλοι θα αγαπήσουν ό,τι αγαπήσαμε εμείς και θα τους διδάξουμε πώς». H Μπερτ αντλεί έμπνευση από τον παραπάνω στίχο του Ουίλιαμ Ουόρντσγουόρθ και υπογραμμίζει πως αν πρόκειται να διδάξετε στους ανθρώπους να αγαπήσουν κάτι που το θεωρούν σκοτεινό ή μακρινό ή δύσκολο ή άγνωστο, η καλύτερη ευκαιρία να το κάνετε αυτό με ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα είναι να το συνδέσετε με κάτι που ήδη αρέσει στους ανθρώπους.

Το αξιοπερίεργο για εμάς είναι ότι θα μάθουν από τα τραγούδια της Σουίφτ…

Τέιλορ Σουίφτ: Πρόσωπο της χρονιάς του 2023 από το «Time»
Taylor Swift ©EPA/SARAH YENESEL

Taylor Swift ©EPA/SARAH YENESEL

Δειτε περισσοτερα