Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το Μονακό
© EPA/VALERY HACHE / POOL
Celebrities

Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το Μονακό

Πρωταγωνιστής και πάλι ο «άτακτος» Αλβέρτος και ο στενός φιλικός του κύκλος

Οικογένεια Γκριμάλντι: Σπατάλες και διαφθορά καταγγέλλει ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Αλβέρτου.

Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι ήδη από το 2021. Όσοι ήταν μέσα στα πράγματα ισχυρίζονταν πως το σκάνδαλο που επρόκειτο να αποκαλυφθεί ήταν αντιστρόφως ανάλογο του μεγέθους του κρατιδίου του Μονακό, κοινώς σκανδαλάρα. Πριν λίγες μέρες έσκασε η βόμβα των μεγατόνων που παίρνει παραμάζωμα τον Αλβέρτο αλλά και τη σύζυγό του Σαρλίν, που μέχρι πρόσφατα ήταν στο απυρόβλητο ως υπερβολικά θλιμμένη και βασανισμένη πριγκίπισσα.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Μετά από 22 χρόνια στη δούλεψη του Αλβέρτου, ο πανίσχυρος οικονομικός διευθυντής της οικογένειας των Γκριμάλντι, Κλοντ Παλμέρο, πήρε πόδι. Ο Παλμέρο είχε διαδεχτεί στην περίοπτη εργασιακή θέση τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε έμπιστος λογιστής του πρίγκιπα Ρενιέ. Μετά τη βίαιη απομάκρυνσή του από το ταμείο, παίρνει την εκδίκησή του με εντυπωσιακό τρόπο. Συγκεκριμένα, παρέδωσε στην εφημερίδα Le Monde 5 μαύρα σημειωματάρια που περιέχουν οικονομικά μυστικά και ατασθαλίες του παλατιού εδώ και δεκαετίες. Από τη μελέτη των «απλύτων» προέκυψαν δημοσιεύματα που αποτελούν κόλαφο για τον Αλβέρτο, και περιγράφουν με λεπτομέρειες τις επαγγελματικές και προσωπικές του αδυναμίες.

Τι μαθαίνουμε για τον «άτακτο» γαλαζοαίματο; Πολλά και μερακλίδικα. Καταρχάς, μετά τον γάμο του με τη φουκαριάρα τη Σαρλίν Γουίστοκ το 2011, διατηρούσε εργένικη γκαρσονιέρα για τις βρομοδουλειές του. Κατά δεύτερον, ξόδευε κάθε χρόνο το ποσό των 650.000 δολαρίων σε «ειδικά κεφάλαια» για «μυστικές αποστολές» και «παράλληλες δραστηριότητες». Μεταξύ των μυστικών αποστολών περιλαμβάνεται και η πληρωμή διαφόρων αστυνομικών, για να του παρέχουν «χρήσιμες πληροφορίες» και για να του εξασφαλίσουν «συμβιβαστικές φωτογραφίες».

Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το Μονακό
© EPA/GAETAN LUCI / MONACO PRINCELY PALACE

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Libération, ο Παλμέρο πρόσθεσε ότι ο Αλβέρτος διατηρούσε μυστικό λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα, με τα αρχικά AG, για να πληρώνει τις πρώην ερωμένες του και τα παιδιά του/τους.

Οι κατηγορίες του Παλμέρο δεν σταματούν στον Αλβέρτο, αλλά επεκτείνονται και στη Σαρλίν, την εύθραυστη και προβληματική πριγκίπισσα, όπως την ήθελαν τα ΜΜΕ. Στα επίμαχα σημειωματάρια που παραδόθηκαν στη Le Monde, η Σαρλίν αποδεικνύεται σπάταλη, δεδομένου ότι μέσα σε 8 χρόνια φαίνεται να ξόδεψε 16 εκατομμύρια δολάρια. «Είναι τρελό! Δεν έχω κανέναν έλεγχο στα έξοδα της πριγκίπισσας» έγραφε απελπισμένος ο οικονομικός διευθυντής του γκριμαλντέικου, που διαφεντεύει το Μονακό από το 1160. 

Εκτός από σπάταλη για την πάρτη της, η Σαρλίν περιγράφεται ως τσιγκούνα προς τους άλλους. Σύμφωνα με τον Παλμέρο, έπαιρνε συχνά στη δούλεψή της, ως υπηρετικό προσωπικό και ως νταντάδες των διδύμων παιδιών της, παράνομους μετανάστες, χωρίς βίζα ή διαβατήριο, στους οποίος έδινε, υποτίθεται, λίγα λεφτά. 

Σε γενικές γραμμές, ο λαός του Μονακό μοιάζει να έχει συνηθίσει στα σκάνδαλα των γαλαζοαίματών του και να μη σοκάρεται, όμως πλέον βουίζει ο τόπος. Στο μυστηριώδες σάιτ dossiersdurocher.substack.com, το οποίο αποκαλύπτει σκάνδαλα του Μονακό, αναφέρεται πως ο πιο στενός κύκλος του Αλβέρτου είναι τρομερά διεφθαρμένος. Το σάιτ κατηγορεί τον Παλμέρο, τον Λοράν Ανσελμί, αρχηγό προσωπικού, τον Τιερί Λακόστ, δικηγόρο και παιδικό φίλο του πρίγκιπα, και τον Ντιντιέ Λινότ, πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μονακό, για απάτες, διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στην αγορά ακινήτων του πριγκιπάτου. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το χρήμα ρέει άφθονο στον στενό οικογενειακό κύκλο των Μονεγάσκων. Οι αδερφές του Αλβέρτου, η πριγκίπισσα Καρολίνα και η πριγκίπισσα Στεφανία, λαμβάνουν ετησίως 780.000 και 690.000 δολάρια αντίστοιχα. Ο αδερφός της πριγκίπισσας Σαρλίν, Σον Γουίστοκ, έλαβε περίπου 800.000 δολάρια για να αγοράσει σπίτι. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν γενναιόδωρος και με την 31χρονη κόρη του, Γιαζμίν Γκρέις Γκριμάλντι, χαρίζοντάς της σπιτάρα 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μητέρα της, Ταμάρα Ροτόλο, σερβιτόρα που είχε ένα σύντομο ζετέμ με τον πρίγκιπα, πάλεψε για πολύ καιρό για να αναγνωρίσει την Γιαζμίν ως δικό του παιδί. Και τα κατάφερε.

Η Γιαζμίν λαμβάνει και ετήσιο ποσό ύψους περίπου 344.000 δολαρίων, όπως και ο ετεροθαλής αδερφός της, Αλεξάντρ Γκριμάλντι-Κοστ, του οποίου η μητέρα, Νικόλ Κοστ, είναι μια πρώην αεροσυνοδός γεννημένη στο Τόγκο. Σε αυτήν ο Άλμπερτ χάρισε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο (λεφτά υπάρχουν). 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice