H άλλοτε «πέτρα του σκανδάλου» Μόνικα Λεβίνσκι παρακινεί τις Αμερικανίδες να ψηφίσουν

Έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια από την υπόθεση που κλόνισε την προεδρία Κλίντον

Newsroom |

Mόνικα Λεβίνσκι: Από «πέτρα του σκανδάλου», ακτιβίστρια υπέρ της ψήφου

Η Μόνικα Λεβίνσκι είναι το πρόσωπο μιας νέας λαμπερής καμπάνιας για τον οίκο μόδας Reformation, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές για πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Η 50χρονη πια Λεβίνσκι μοιράστηκε με τις αναγνώστριες τι την κινητοποίησε να γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας της Reformation για τα ρούχα «You've Got the Power»  με επίκεντρο την ψήφο - και δεν ήταν μόνο το μοντέλο της νέας συλλογής του brand.

«Είδαμε στις δημοσκοπήσεις ότι η απογοήτευση των ψηφοφόρων έχει αυξηθεί», δήλωσε στην διευθύντρια του ELLE για θέματα μόδας «Πρέπει όλοι να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλον ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό να μπει εμπόδιο στην ανάγκη να ψηφίσουμε, ότι έτσι χρησιμοποιούμε τη φωνή μας. Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας».

Σύμφωνα με την Reformation, πρόκειται για τις τρίτες κατά σειρά εκλογές για τις οποίες η εταιρεία υλοποιεί ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει τους πελάτες της να ψηφίσουν. Φέτος, η δημοφιλής μάρκα γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ, συνεργάστηκε με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Vote.org για να κινητοποιήσει τις γυναίκες ψηφοφόρους. 

Το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Στις 17 Αυγούστου 1998 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απευθύνεται στους πολίτες και παραδέχεται για πρώτη φορά ότι είχε «μία ανάρμοστη σχέση» με τη νεαρή ασκούμενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι, δίνοντας απαντήσεις στο σεξουαλικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει ήδη από την αρχή του έτους. Ο 49χρονος τότε Κλίντον και η 22χρονη Λεβένσκι θεωρείται ότι είχαν σχέση για περίπου τρία χρόνια από το 1995 έως και το 1997.

Ήδη τον Μπιλ Κλίντον βάραιναν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης του Αρκάνσας. Η πρώην κρατική υπάλληλος του Αρκάνσας, Πάουλα Τζόουνς, κατέθεσε εναντίον του μήνυση και ισχυρίστηκε ότι την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Το όνομα της Λεβίνσκι μπήκε στο στόχαστρο κατά την έρευνα για την υπόθεση Τζόουνς. Οι εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο είχαν παρατηρήσει ότι η νεαρή Λεβίνσκι περνούσε πολύ χρόνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μάλιστα, η ασκούμενη μεταφέρθηκε από τον Λευκό Οίκο στο Πεντάγωνο τον Απρίλιο του 1996. Στο Πεντάγωνο εργάστηκε ως βοηθός του εκπρόσωπου του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον. Εκεί γνώρισε τη συνάδελφό της Λίντα Τριππ και άρχισε να της μιλά για τη σχέση της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Τριππ από τον Σεπτέμβριο του 1997 άρχισε να καταγράφει τις συνομιλίες τους σχετικά με την υπόθεση Κλίντον. Τον Δεκέμβριο του 1997, η Λεβίνσκι εγκατέλειψε τη θέση του Πενταγώνου.

Τον Ιανουάριο του 1998, αφού η Λεβίνσκι είχε υποβάλει ένορκη δήλωση στην υπόθεση Πώλα Τζόουνς αρνούμενη οποιαδήποτε φυσική σχέση με την Κλίντον και είχε προσπαθήσει να πείσει την Τριππ να ψευδομαρτυρήσει, η Τριππ έδωσε τις ηχογραφημένες συνομιλίες στον ανεξάρτητο σύμβουλο Κένεθ Σταρρ, στην έρευνά του σχετικά με τη διαμάχη του Γουάιτγουότερ. Στη συνέχεια, o Σταρρ διεύρυνε την έρευνά του πέρα από τα εδάφη του Αρκάνσας για να συμπεριλάβει τη Λεβίνσκι ανάμεσα στα πρόσωπα που ψευδομαρτύρησαν για την υπόθεση Τζόουνς. Η Τριππ έπεισε την Λεβίνσκι να αποθηκεύσει τα δώρα που της έδωσε ο Κλίντον κατά τη διάρκεια της σχέσης τους και να μην καθαρίσει αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως «το μπλε φόρεμα».

Πώς αποκαλύφθηκε

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Συγκεκριμένα, στις 26 Ιανουαρίου 1998 ο Κλίντον δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο «δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με αυτή τη γυναίκα, τη δεσποινίδα Λεβίνσκι». Το θέμα αμέσως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης και η Μόνικα Λεβίνσκι βρέθηκε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Για αρκετές εβδομάδες, η Μόνικα Λεβίνσκι κρυβόταν από τα Μέσα. Ο Κλίντον λίγο αργότερα είχε δηλώσει υπό την πίεση των εξελίξεων επίσης ότι «δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση, ανάρμοστη σεξουαλική σχέση ή οποιαδήποτε άλλη ανάρμοστη σχέση». Δήλωση την οποία υπερασπίστηκε ως ειλικρινή στις 17 Αυγούστου 1998 λόγω της χρήσης του παρόντα χρόνου, με το επιχείρημα «αυτό εξαρτάται από το ποια είναι η έννοια της λέξης “είναι”», δηλαδή ότι δεν ήταν, κατά το χρόνο που έκανε αυτή τη δήλωση, ακόμα σε μια σεξουαλική σχέση με τη Λεβίνσκι.

Το «μπλε φόρεμα» της Λεβίνσκι με τον λεκέ

Κάτω από την πίεση του Σταρρ, ο οποίος είχε αποκτήσει από την Λεβίνσκι ένα μπλε φόρεμα με ίχνος του σπέρματος του Κλίντον, καθώς και μαρτυρία από την Λεβίνσκι ότι ο Πρόεδρος εισήγαγε ένα πούρο στον κόλπο της, ο Κλίντον παραδέχθηκε στις 17 Αυγούστου 1998: «Είχα σχέση με τη δεσποινίδα Λεβίνσκι η οποία ήταν ανάρμοστη». Ο Κλίντον αρνείται ότι διέπραξε ψευδορκία επειδή, σύμφωνα με τον Κλίντον, ο νομικός ορισμός του στοματικού σεξ δεν αποτελεί εξ ορισμού σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, βασιζόμενος στον ορισμό των «σεξουαλικών σχέσεων» όπως προτάθηκε από τη Δίωξη και συμφωνήθηκε από την υπεράσπιση και από την δικαστή Σούζαν Βέμπερ Ράιτ, η οποία δίκαζε την υπόθεση Πώλα Τζόουνς, ο Κλίντον ισχυρίστηκε ότι επειδή ορισμένες πράξεις εκτελούνται σε αυτόν, όχι από αυτόν, δεν συμμετείχε σε σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, η κατάθεση της Λεβίνσκι στην Επιτροπή Σταρρ έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Κλίντον ότι ήταν εντελώς παθητικός στις συναντήσεις τους.

H Μόνικα Λεβίνσκι παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Μπιλ Κλίντον σε εννέα περιπτώσεις μέσα στον Λευκό Οίκο. Μία φορά εκ των οποίων στο κυβερνητικό κτίριο βρισκόταν η πρώτη Κυρία, Χίλαρι Κλίντον.

Δύο μήνες μετά την αθώωσή του από τη Γερουσία, ο πρόεδρος Κλίντον καταδικάστηκε από τη δικαστή Σούζαν Γουέμπερ Ράιτ για παραπλανητική μαρτυρία σχετικά με τη σεξουαλική του σχέση με τον Λεβίνσκι και του επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 δολαρίων.

Η Χίλαρι Κλίντον παρέμεινε στο πλευρό του Μπιλ μετά το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Παρότι κάποιοι θα περίμεναν η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι, να του δίνει διαζύγιο μετά τη παραδοχή του για τη σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι, εκείνη στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του. Κατά καιρούς έχει απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιλογή της αυτή. Στο βιβλίο της «What Happen», παρότι δεν κατονομάζει το σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον σύζυγό της, αναφέρει:

«Υπήρχαν στιγμές που ήμουν βαθιά αβέβαιη για το αν ο γάμος μας μπορούσε ή έπρεπε να επιβιώσει. Αλλά εκείνες τις ημέρες έκανα στον εαυτό μου την ερώτηση που είχε μεγαλύτερη σημασία για μένα: Τον αγαπώ ακόμα; Και μπορώ να εξακολουθώ να βρίσκομαι σε αυτόν τον γάμο χωρίς να γίνω αγνώριστη -χωρίς να διαστρεβλωθώ από θυμό, ή κακία; Οι απαντήσεις ήταν πάντα θετικές. Έτσι συνέχισα».

Μετά το σκάνδαλο, η Μόνικα Λεβίνσκι έγινε ιδιαίτερα γνωστή. Δίνει συνεντεύεξις, συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ενώ το 2002, όταν η συμφωνία σιωπής για το σκάνδαλο είχε λήξει, έδινε ξεκάθαρα απαντήσεις για τη σχέση με τον πρώτην πρόεδρο των ΗΠΑ.