Penelope Cruz and Javier Bardem
© EPA/DAVID SWANSON
Celebrities

8 ζευγάρια υποψήφια για Όσκαρ την ίδια χρονιά

Ενώ πολλοί υποψήφιοι για Όσκαρ περπατούν στο κόκκινο χαλί χέρι-χέρι, άλλοι ανεβαίνουν στη σκηνή
Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

8 ζευγάρια υποψήφια για Όσκαρ την ίδια χρονιά

Στη λάμψη και τη γοητεία της μεγαλύτερης βραδιάς του Χόλιγουντ, των βραβείων Όσκαρ, υπάρχει ένα σπάνιο και αξιοσημείωτο φαινόμενο - τα «ζευγάρια εξουσίας» που όχι μόνο κυριαρχούν στην οθόνη αλλά βρίσκονται υποψήφια μαζί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Αυτά τα ζευγάρια ενσαρκώνουν το ταλέντο, τη χημεία και το κοινό πάθος για την τέχνη τους, γοητεύοντας το κοινό παγκοσμίως με τη λάμψη τους τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης. Η υποψηφιότητα για Όσκαρ είναι ένα συναρπαστικό επίτευγμα για κάθε καλλιτέχνη - αλλά όπως και κάθε τι άλλο είναι καλύτερο να το μοιράζεσαι με τον αγαπημένο σου. Υπάρχει λοιπόν μια σειρά συντρόφων που προτάθηκαν για Όσκαρ την ίδια χρονιά - από την Τέιλορ και τον Μπάρτον μέχρι την Τζολί και τον Πιτ. Δείτε παρακάτω ποιους εντοπίσαμε.

Richard Burton-Elizabeth Taylor
Photo by Michael Ochs Archives/ © Getty Image

Richard Burton και Elizabeth Taylor (1967)
Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ συνεργάστηκαν σε 11 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της περιβόητης σχέσης τους, ενώ και οι δύο ήταν υποψήφιοι το 1967 για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους στην ταινία «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;». Η Taylor κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, αν και ο σύζυγός της δεν πήρε το βραβείο.

Richard Burton-Elizabeth Taylor
Photo by Michael Ochs Archives/ © Getty Image

Photo by Michael Ochs Archives/ © Getty Image

Cassavetes-Rowlands
Photo by Max B. Miller/Fotos International/ © Getty Images

John Cassavetes και Gena Rowlands (1975)
Ο Τζον Κασσαβέτης και η Τζίνα Ρόουλαντς ήταν παντρεμένοι για περισσότερες από δύο δεκαετίες όταν το 1975 προτάθηκαν και οι δύο για Όσκαρ. Η Ρόουλαντς ήταν υποψήφια για καλύτερη ηθοποιός για το ρόλο της στην ταινία «A Woman Under the Influence» (1974), ενώ ο σύζυγός προτάθηκε για τη σκηνοθεσία της ταινίας. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο μέχρι το θάνατο του Κασσαβέτη το 1989.

Cassavetes-Rowlands
Photo by Max B. Miller/Fotos International/ © Getty Images

Photo by Max B. Miller/Fotos International/ © Getty Images

Tim Robbins και Susan Sarandon (1996)
Οι Tim Robbins και Susan Sarandon, μοιράστηκαν κάτι περισσότερο από την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον - μοιράστηκαν τα φώτα της δημοσιότητας και μια κοινή υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Το 1996, ο Robbins ήταν υποψήφιος για την καλύτερη σκηνοθεσία και το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο για την ταινία «Dead Man Walking», ενώ η Sarandon κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ίδια ταινία.

Brad Pitt και Angelina Joli (2009)
Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια του Χόλιγουντ, ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί, έχουν μοιραστεί αμέτρητες στιγμές στο κόκκινο χαλί. Η πρώτη τους συνεργασία στην οθόνη για την ταινία «Mr. & Mrs. Smith» ήταν και η αφορμή για τη θυελλώδη σχέση τους. Στην απονομή των Όσκαρ το 2009, προτάθηκαν και οι δύο στην κατηγορία "Καλύτερος ηθοποιός" ο μεν Πιτ για την ταινία «Η απίστευτη ιστορία του Benjamin Button» η δε Jolie για την ταινία «Changeling». Το έχασαν και οι δύο. 

Michael Fassbender and Alicia Vikander
© EPA/ETTORE FERRARI

Michael Fassbender και Alicia Vikander (2016)
Οι νυν παντρεμένοι Michael Fassbender και Alicia Vikander ήταν ακόμα στα πρώιμα στάδια της σχέσης τους την εποχή που προτάθηκαν αμφότεροι για Όσκαρ. Εκείνη κατάφερε να κερδίσει το αγαλματίδιο για τον ρόλο της στην ταινία «The Danish Girl» ενώ εκείνος έχασε για τον ρόλο του στην ταινία «Steve Jobs», καθώς το βραβείο απονεμήθηκε στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για την ταινία «The Revenant».

Michael Fassbender and Alicia Vikander
© EPA/ETTORE FERRARI

© EPA/ETTORE FERRARI

Greta Gerwig and Noah Baumbach (2020)
Πριν παντρευτούν τον Δεκέμβριο του 2023, οι σεναριογράφοι-σκηνοθέτες Greta Gerwig και Noah Baumbach ήταν και οι δύο υποψήφιοι για τις ταινίες τους, μια δεκαετία μετά την πρώτη τους γνωριμία. Η Gerwig έλαβε μια υποψηφιότητα για το καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο για την ταινία «Μικρές κυρίες», ενώ ο Baumbach κέρδισε αναγνώριση για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο για την ταινία «Ιστορία γάμου» - και οι δύο ταινίες ήταν επίσης υποψήφιες για την καλύτερη ταινία στα Όσκαρ του 2020.Το ισχυρό αυτό ζεύγος θα βρεθεί να μοιράζεται και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας το 2024, υποψήφιο για Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο για τη συνεργασία τους στην ταινία «Barbie».

Jesse Plemons και Kirsten Dunst (2022)
Επτά χρόνια μετά τη γνωριμία τους παίζοντας ένα παντρεμένο ζευγάρι στη δεύτερη σεζόν του Fargo, οι Dunst και Plemons ήταν και οι δύο υποψήφοι για τα πρώτα τους Όσκαρ. Ο καθένας τους προτάθηκε για τις αντίστοιχες δευτερεύουσες συμμετοχές τους ως αντρόγυνο, Rose και George, στην ταινία της Jane Campion «The Power of the Dog», η οποία ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία.

Javier Bardem και Penélope Cruz (2022)
Το αξιαγάπητο δίδυμο Javier Bardem και Penélope Cruz έχει γοητεύσει το κοινό με τις ερμηνείες του σε πολλές ταινίες. To 2022 όμως έκλεψαν τις εντυπώσεις, καθώς εκείνος ήταν υποψήφιος ως πρωταγωνιστής για τον ρόλο του Desi Arnaz στην ταινία «Being the Ricardos», ενώ εκείνη ήταν υποψήφια για τον ρόλο της στην ταινία «Parallel Mothers». Αυτή ήταν η τέταρτη υποψηφιότητα για τους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι είχαν κερδίσει προηγουμένως για τις ταινίες «Vicky Cristina Barcelona» και «No Country for Old Men», αντίστοιχα.

Δειτε περισσοτερα