Η Κάρλι Κλος αγόρασε το περιοδικό LIFE
© EPA/JUSTIN LANE
Celebrities

Tο σούπερ μόντελ Κάρλι Κλος αγόρασε το περιοδικό LIFE

Θα ξανακυκλοφορήσει το ιστορικό περιοδικό με ζωή 141 χρόνων

Η Κάρλι Κλος και ο σύζυγός της Τζόσουα Κούσνερ αγόρασαν το αμερικανικό περιοδικό LIFE, μετά την εξαγορά των περιοδικών W και i-D.

Η Κάρλι Κλος και ο σύζυγός της Τζόσουα Κούσνερ έχουν βάλει σκοπό ζωής να σώσουν τον παραδοσιακό έντυπο Τύπο αγοράζοντας και επανεκδίδοντας αγαπημένα διαχρονικά περιοδικά. Μετά το W και το i-D, πλέον απέκτησαν και το LIFE. 

Το αμερικανικό ποικίλης ύλης LIFE έχει μεγάλη και περιπετειώδη ιστορία, με παρουσία στα εκδοτικά πράγματα για 141 χρόνια. Πέρασε χρυσές και down εποχές, κατέγραψε την ιστορία των ΗΠΑ και του κόσμου. Στήριξε την ποτοαπαγόρευση, βίωσε στο «πετσί» του τη Μεγάλη Ύφεση χάνοντας εκατομμύρια αναγνώστες, είδε να ξεφυτρώνουν ανταγωνιστές (New Yorker, Esquire) σαν τα μανιτάρια. Έδωσε παρών στους παγκόσμιους πολέμους, ο φωτογράφος του Ρόμπερτ Κάπα ήταν παρών στη Νορμανδία για να καταγράψει την D-Day. Η κυκλοφορία του απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο το 1950 λόγω της κριτικής που ασκήθηκε στον βασιλιά Φαρούκ, το 1991 κάλυψε τον πόλεμο του Κόλπου. Έδωσε βήμα σε γυναίκες δημοσιογράφους από πολύ νωρίς, φιλοξένησε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο εξώφυλλό του το 1954. Κλονίστηκε από την άνοδο της τηλεόρασης, πήρε τα πάνω του αλλάζοντας θεματολογία. Το 1964 άρθρο του αναφερόταν για πρώτη φορά στην ιστορία του Τύπου στην γκέι Αμερική και έχριζε το Σαν Φρανσίσκο πρωτεύουσά του. Μετά τη δημοσίευση πολλοί γκέι μετακόμισαν στο Σαν Φρανσίσκο. 

Το LIFE εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1883 και κυκλοφορούσε ανελλιπώς κάθε βδομάδα μέχρι το 1972. Μιλούσε για λογοτεχνία, θέατρο, πολιτική, μόδα, κοινωνία, θρησκεία, χρηματιστήριο, για τα πάντα. Ώσπου το 1936, οι νέοι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν πως οι εικόνες μπορούν να αφηγηθούν τη ζωή εξίσου αξιόπιστα με τις λέξεις κι έδωσαν προτεραιότητα στη φωτογραφία σε σχέση με το κείμενο. Μέχρι το 1978 το LIFE έγινε αμιγώς δημοσιογραφικό, από το 1978 μέχρι το 2000 έγινε μηνιαίο. Από το 2000 έως το 2004 κυκλοφορούσε περιστασιακά, από το 2004 έως το 2007 έγινε ένθετο εφημερίδων. Το σάιτ life.com πέρασε στην Getty Images, και από το 2008 μέχρι το 2012 το LIFE έφυγε από το χαρτί και έγινε διαδικτυακό περιοδικό. Τελικά ηττήθηκε από τη νομοτέλεια και την κρίση του Τύπου. 

Το έντυπο ξεχώριζε για τις εικονογραφήσεις, τη σάτιρα και κυρίως την υψηλής ποιότητας φωτοδημοσιογραφία· στην ιστορία του Τύπου θεωρείται το σημαντικότερο έντυπο στο φωτορεπορτάζ. Ήταν τόσο υψηλό το κύρος του, ώστε στις σελίδες του και σε συνέχειες επέλεξαν να δημοσιεύσουν τα απομνημονεύματά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ. Στις σελίδες του δημοσιεύτηκε και το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ Ο Γέρος και η Θάλασσα. 

Κάνοντας πράξη το tag του πρώτου τεύχους, «While There’s Life, there’s Hope», το ζεύγος Κλος - Κούσνερ και η εταιρεία τους Bedford Media, με μότο New Media - Old Soul, προτίθενται να ξαναδώσουν χάρτινη ζωή στο LIFE. Και κάπως έτσι η Κάρλι και ο Τζόσουα εξελίσσονται σε μεγιστάνες του Τύπου, γεγονός που θα μπορούσε να γεννήσει καχυποψία γνωρίζοντας πως ο Τζόσουα είναι αδελφός του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου. Ωστόσο τόσο ο Τζος όσο και η Κάρλι είναι υπέρ των Δημοκρατικών και ουχί των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ.

Ο Τζόσουα Κούσνερ είναι δισεκατομμυριούχος, όπως άλλωστε και ο  επιχειρηματίας πατέρας του Τσαρλς, όπως και ο ο αδελφός του Τζάρεντ, ο οποίος παντρεύτηκε την Ιβάνκα Τραμπ. Το 2006 ο πατέρας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή για φοροδιαφυγή αλλά και παράνομες χρηματοδοτήσεις και δωρεές πολιτικών. Ο Τζόσουα έχει επενδύσεις, μεταξύ άλλων, σε Instagram, Spotify, Skims της Κιμ Καρντάσιαν και στην ομάδα του NBA Memphis Grizzlies. 

Η Κάρλι Κλος έχει σπουδάσει προγραμματισμό υπολογιστών κι έχει προσφέρει δεκάδες υποτροφίες για κορίτσια που ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά των υπολογιστών. Μετά από μια αξιομνημόνευτη καριέρα στο μόντελινγκ, έγινε επιχειρηματίας. Γνωρίστηκε με τον Τζόσουα Κούσνερ το 2012. Οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν το 2018, αφού η Κάρλι ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό. Παντρεύτηκαν δύο φορές για να το γλεντήσουν, μία φορά το 2018 στη Νέα Υόρκη και μία δεύτερη στο Γουαιόμινγκ. Απέκτησαν το πρώτο τους παιδί το 2021 και το δεύτερο το 2023. Η Κάρλι θυμώνει όταν ο πολύς κόσμος επικεντρώνεται στον γάμο της και παραγνωρίζει την τεράστια καριέρα της και τη συμβολή της στη μόδα. Άδικο έχει;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice