Τζούντι Ντεντς: Αίρεται προς τιμήν της το γυναικείο άβατο του Garrick Club

Η λέσχη που ιδρύθηκε το 1831

Newsroom |

Τζούντι Ντεντς: Καταργήθηκε προς τιμήν της το ανδρικό άβατο της Λέσχης  Garrick Club

Οι ηθοποιοί Τζούντι Ντεντς και Σον (Siân) Φίλιπς θα είναι οι δύο πρώτες γυναίκες μέλη του Garrick Club, μίας από τις αρχαιότερες ιδιωτικές λέσχες του Λονδίνου που δεχόταν όλο και περισσότερες επικρίσεις διότι άνοιγε τις πόρτες της αποκλειστικά στους άνδρες.

Οπως γράφει ο Guardian, το Garrick Club ενέγραψε χθες το βράδυ την 89χρονη Τζούντι Ντεντς και την 91χρονη Σον Φίλιπς ως «διακεκριμένα μέλη» του.

Η λέσχη που ιδρύθηκε το 1831 βρίσκεται στο Κόβεντ Γκάρντεν, στο κέντρο του Λονδίνου. Δικαστές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί και πολιτικοί αξιωματούχοι περιλαμβάνονται στα μέλη του.

Οπως και άλλες αγγλικές λέσχες, το Garrick Club απευθυνόταν αποκλειστικά στους άνδρες βάσει παλαιού κανόνα, ο οποίος έχει καταγγελθεί ως απαρχαιωμένος και σύμβολο της μονοπώλησης των κύκλων της εξουσίας και της επιρροής από τους άνδρες.

Σύμφωνα με κατάλογο που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο από τον Guardian, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και οι ηθοποιοί Μπράιαν Κοξ και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς συγκαταλέγονται στα μέλη της λέσχης.

Η δημοσίευση του καταλόγου αυτού αύξησε την πίεση επί του Garrick Club για την εισδοχή γυναικών. Ο επικεφαλής της MI6 Ρίτσαρντ Μουρ και ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ Σάιμον Κέις, ο πλέον υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσαν τότε ότι αποχωρούν από το Garrick Club.

Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια ψηφοφορίας τον Μάιο, τα μέλη τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος στις γυναίκες.

Η Τζούντι Ντεντς, που έλαμψε στο θεατρικό σανίδι, έγινε παγκοσμίως γνωστή από τον ρόλο της «Μ», του αφεντικού του Τζέιμς Μποντ. Είναι η πιο πολυβραβευμένη αγγλίδα ηθοποιός με δύο Οσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες, δύο Bafta και πληθώρα θεατρικών βραβείων.

Η Σον Φίλιπς είναι ουαλή ηθοποιός, γνωστή κυρίως από τους ρόλους της στο θέατρο. Στο σινεμά έπαιξε πολλές φορές με τον σύζυγό της Πίτερ ο' Τουλ. Εμφανίσθηκε στην ταινία Dune του Ντέιβιντ Λιντς το 1984. Στην τηλεόραση έλαμψε ως Λιβία στην τηλεοπτική σειρά I, Claudius (BBC, 1976).

Η είσοδος των δύο ηθοποιών θα γίνει με ταχεία διαδικασία κατά την ετήσια σύνοδο των μελών του Garrick Club.

Πολλές ακόμη γυναίκες αναμένεται να γίνουν δεκτές ως μέλη στην λέσχη, όπως η πρώην υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, η δημοσιογράφος του Channel 4 Κάθι Νιούμαν. Ομως η κλασική διαδικασία εισδοχής διαρκεί από δύο έως πέντε χρόνια.

Το 2015, στην ψηφοφορία για την εισδοχή γυναικών δεν είχε επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία.

Το 2021, κείμενο υπέρ της εισδοχής γυναικών είχε την υποστήριξη της Σερί Μπλερ, γνωστής δικηγόρου και συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η οποία διηγήθηκε πώς, το 1976, αναγκάσθηκε να περιμένει έξω από το Garrick Club, όταν ο μέλλων σύζυγός της έλαβε άδεια εισόδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ