Μελάνια Τραμπ: «Η γυναίκα έχει θράσος» - Οι Financial Times εναντίον της πρώην Πρώτης Κυρίας
© Alex Wong/Getty Images)
Celebrities

Μελάνια Τραμπ: «Η γυναίκα έχει θράσος» - Οι Financial Times εναντίον της πρώην Πρώτης Κυρίας

Δεν αρκεί η μόδα πια. Ούτε οι λαμπερές εμφανίσεις. Ο κόσμος κουράστηκε και θέλει πράξεις. Ακόμα και από τις Πρώτες Κυρίες

Ο κόσμος κουράστηκε και θέλει πράξεις κι όχι διπλωματία της μόδας. Ακόμα κι από τη Μελάνια Τραμπ 

Τι κι αν έκανε θεαματική είσοδο, ντυμένη στα κόκκινα, στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών; Ο Τύπος –και η αμερικανική κοινωνία- δεν φαίνεται να έχουν πλέον διάθεση να συγχωρούν στη Μελάνια Τραμπ την απάθεια και το μπλαζέ της ύφος, αλλά και την εμπεδωμένη αδιαφορία της τη στιγμή που ο κόσμος μπορεί να καίγεται.

Την αρχή έκανε ένα αρκετά επικριτικό κείμενο των Financial Times, το οποίο από τον τίτλο ήδη «χαστουκίζει» τη Μελάνια Τραμπ, ενώ από την πρώτη παράγραφο κάνει λόγο για μια γυναίκα με... θράσος.

«Η Μελάνια δεν νοιάζεται, νοιάζεστε εσείς;», λέει ο τίτλος και η αρχή γίνεται με το ενδεικτικό «Η γυναίκα έχει θράσος».

«Την ώρα που η Τζιλ Μπάιντεν, η σημερινή Πρώτη Κυρία της Αμερικής, κυκλοφορεί με σφοδρότητα υπερασπιζόμενη τον ετοιμόλογο σύζυγό της και συγχαίροντάς τον που καταφέρνει να απαντά «σε κάθε ερώτηση» σαν να ήταν τρίχρονο παιδί, η προηγούμενη - και μάλλον, για τις αμαρτίες της, επιστρέφουσα – πρώην Πρώτη Κυρία δεν εμφανίζεται καν για να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της, δύο ημέρες αφότου μια σφαίρα που προοριζόταν να τον δολοφονήσει του τραυμάτισε μέρος του αυτιού του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε ασυνήθιστα συγκρατημένος και συναισθηματικά φορτισμένος το βράδυ της Δευτέρας, όταν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τους πυροβολισμούς στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, φάνηκε να έχει δάκρυα στα μάτια καθώς ο πρώην πρόεδρος έβγαινε μόνος του στην αίθουσα εκδηλώσεων υπό τους ξεσηκωτικούς ήχους του God Bless the USA, με έναν μεγάλο λευκό επίδεσμο να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δεξιού του αυτιού. Ο Έρικ ήταν επίσης εκεί για να υποστηρίξει τον πατέρα του, ενώ η μικρότερη κόρη Τίφανι εμφανίστηκε για να χαμογελάσει κενά, ως συνήθως. Αλλά η Μελάνια, δεν φαινόταν πουθενά.

Η Μελάνια Τραμπ από τη σκιά ξανά στο φως: καλά θα πάει κι αυτό

Το βράδυ της Τρίτης, ήταν η νύφη του Τραμπ, η Λάρα, που μίλησε για τη φρίκη του να βλέπεις ‘κάποιον να προσπαθεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο που αγαπάς’, στη θέση του RNC που συνήθως προορίζεται για τη σύζυγο του υποψήφιου προέδρου. Η πρώην Φλότους δεν έκανε καμία απολύτως εμφάνιση μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, όταν επέτρεψε στον Τραμπ μια μάλλον αμήχανη αγκαλιά και στη συνέχεια ένα φιλί στο μάγουλο μετά την ομιλία του», γράφουν οι Financial Times.

Καμία συγκίνηση για τα καλοχτενισμένα μαλλιά και το εκτυφλωτικά κόκκινο ταγέρ. Κανένα σύνηθες «γλύψιμο» για την ομορφιά και το παράστημα της πρώην Πρώτης Κυρίας που «διδάσκει στυλ», όπως κατά το παρελθόν έχουν γράψει τόσα περιοδικά μόδας. 

Melania Trump arrives at 2024 Republican National Convention

«Τα μόνα λόγια που έχει πει μέχρι στιγμής η Μελάνια για το θέμα της βίαιης απόπειρας δολοφονίας του συζύγου της ήταν μέσω μιας γραπτής δήλωσής της που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - η οποία κάπως ‘μύριζε’ ChatGPT (για να μην αναφέρουμε το Google Translate)», συνεχίζει ακόμα πιο επιθετικά το άρθρο της Jemima Kelly.

 «’Ένα τέρας που αναγνώρισε τον σύζυγό μου ως μια απάνθρωπη πολιτική μηχανή επιχείρησε να χτυπήσει το πάθος του Ντόναλντ - το γέλιο, την εφευρετικότητα, την αγάπη του για τη μουσική και την έμπνευσή του’, ανέφερε η δήλωση και συνέχιζε: ‘Η προσωπική, δομική και ισόβια δέσμευσή μας - μέχρι θανάτου - βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο’.

Ποιος αντέχει μια δεύτερη θητεία της πλέον αδιάφορης Πρώτης Κυρίας; 

Λοιπόν, το συναίσθημα είναι εκεί και μου άρεσε, προσωπικά. Θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι η Μελάνια θα έβαζε ένα μέλος του προσωπικού να εξετάσει τη δήλωση πριν τη δώσει στη δημοσιότητα. Αλλά το να υποθέτει κανείς, όταν πρόκειται για τη Μελάνια Τραμπ, ισοδυνάμει με το να κάνει ένα σοβαρό λάθος. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος γυναίκας για να κρατήσει έναν άνδρα σαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε εγρήγορση, άλλωστε. Και το κάνει αυτό για περισσότερα από 20 χρόνια, χάρη σε μια μυσταγωγία που ταλαντεύεται άγρια μεταξύ του παράξενου και του θρασύτατου.

Η Μελάνια προσκολλάται στο faux pas σαν να ήταν η αγαπημένη της τσάντα Hermès. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την ομιλία της το 2016 στο RNC, η οποία αντέγραψε μεγάλα κομμάτια από την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 2008 (ο λογογράφος της ανέλαβε αργότερα την ευθύνη γι' αυτό); Ή τη φορά, αργότερα την ίδια χρονιά, που εμφανίστηκε σε ένα προεδρικό ντιμπέιτ φορώντας μια φωτεινή ροζ μπλούζα με pussy bow, μόλις δύο ημέρες αφότου κυκλοφόρησε ηχητικό υλικό με τον σύζυγό της να καυχιέται ότι του αρέσει να ‘γραμπώνει τις γυναίκες από το μ@@@ί’;», αναφέρεται χωρίς καμία περιστροφή στο άρθρο της Kelly και η συνέχεια δεν είναι ακριβώς κολακευτική.

Μελάνια Τραμπ: «Η γυναίκα έχει θράσος» - Οι Financial Times εναντίον της πρώην Πρώτης Κυρίας
© Chip Somodevilla/Getty Images

«Αυτή η στιλιστική επιλογή σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν σκόπιμη. Ούτε, κατά πάσα πιθανότητα, το μοτίβο της ραφής στο παλτό που φορούσε για ένα αφιέρωμα στην 11η Σεπτεμβρίου 2019, το οποίο έμοιαζε περίεργα με αεροπλάνο που έπεσε σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους (μια εκπρόσωπος χαρακτήρισε την υπόνοια γελοία).

«Αλλά αυτό που ξεκίνησε στο κέντρο κράτησης παιδιών μεταναστών με ένα σακάκι Zara αξίας 39 δολαρίων με την επιγραφή «I REALLY DON'T CARE DO U?» - αυτό ήταν σκόπιμο», γράφει η Kelly. «Σε συνέντευξή της, η Μελάνια Τραμπ, το 2018 είχε δηλώσει ότι το μήνυμα δεν προοριζόταν για τα παιδιά των μεταναστών, αλλά για ‘τους ανθρώπους και τα αριστερά μέσα ενημέρωσης που με επικρίνουν. Και θέλω να τους δείξω ότι δεν με νοιάζει’».

Όπως παρατηρεί η αρθρογράφος, όλο αυτό το παιχνίδι των άρρητων δηλώσεων της Μελάνια μέσω της μόδας και της πανάκριβης γκαρνταρόμπας της έχουν κουράσει. Ο κόσμος –τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά- θέλει πράξεις, δηλώσεις από καρδιάς, πραγματικό συναίσθημα και παρουσία, να είσαι εκεί, να μπορείς κάτι να πεις και να κάνεις, να μπορείς να αποδείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Και η Μελάνια απλώς δεν μπορεί.

Η αρθρογράφος δεν βλέπει καμία 'καημένη Μελάνια Τραμπ' και προφανώς έχει δίκιο

«...Δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ και σχεδόν σε καμία από τις προεκλογικές του εκδηλώσεις. Έχω χάσει τον λογαριασμό του πόσες φορές την έχω δει να γυρίζει το κεφάλι της όταν ο σύζυγός της προσπαθεί να τη φιλήσει, ή ότι η έκφραση του προσώπου της έχει προδώσει την έλλειψη ενδιαφέροντος σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις που έχει καταδεχθεί να κάνει».

Στο ίδιο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά στην ενοχλητική σιωπή της Τραμπ για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης του συζύγου της, αλλά ακόμα και στο γεγονός της ίδιας του της απιστίας προς εκείνη (σ.σ: ας είν’ καλά η Στόρμι Ντάνιελς που δεν σιώπησε, να τα λέμε κι αυτά).

Το άρθρο κλείνει όσο επιθετικά ξεκίνησε. Με την αρθρογράφο να απορεί πώς είναι για μια γυναίκα να έχει κάθε στιγμή, σε κάθε της βήμα τέτοια επίγνωση της εμφάνισής της και αγωνία γι’ αυτήν – και τίποτα άλλο. Και σίγουρα το hashtag #poorMelania που είχε γίνει viral το 2016 δεν είναι γι’ αυτή τη Μελάνια, επιμένει η Jemima Kelly.

 Με στοιχεία από Financial Times

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice