Μαρίνα Σάττι και Μαρίνα Σπανού
Μαρίνα Σάττι και Μαρίνα Σπανού
Celebrities

Μαρίνα Σάττι και Μαρίνα Σπανού: «Oι Μαρίνες μας πήγαν τάπα»

Στο soundtrack του καλοκαιριού το όνομά τους φιγουράρει ψηλά

Μαρίνα Σάττι και Μαρίνα Σπανού: Άλλες ηλικίες, άλλες γενιές, άλλη φάση μα κοινή στόφα

Αερικά. Απίθανες. Μικροκαμωμένες μα μεγάλες τόσο, όσο να γεμίσουν το καλοκαίρι μας με τις ιδιοφυείς τους δημιουργίες. Άλλες ηλικίες, άλλες γενιές, άλλη φάση μα κοινή στόφα. Κοιτούν το κοινό στα μάτια κι αφηγούνται την τόσο πρωτότυπη ιστορία τους. Σε live σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο- η Μαρίνα Σάττι θα συμμετέχει και στις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στην Επίδαυρο 23 και 24 Αυγούστου, ενώ τα gig της στην Ευρώπη γεμίζουν το θερινό της πρόγραμμα. Οι Μαρίνες μας πήγαν τάπα αυτό το καλοκαίρι και προσωπικά με χαροποιεί. Γυναίκες ανεξάρτητες, με άποψη, με το βλέμμα στην κοινωνία.

“Αν το φρέσκο εφέτος έχει όνομα, είναι Μαρίνα„

Μαρίνα Σάττι

«Εμένα θα ακούσετε τώρα». «Παρακαλώ;», απαντάει η γυναίκαι μου, λίγο απορημένη, λίγο μπαρουτοκαπνισμένη. Α, τίποτα, τραγουδάω. «Σιγά μωρέ, τι είπα;», λέω σε ανύποπτο χρόνο. «Τι εννοείς;», με ρωτάει η Μία. Δεν είπα, τραγουδάω, της λέω. Η Μαρίνα Σάττι έχει στοιχειώσει τις μέρες μας. ΛεΠα και ρεγκετόν, λυρισμός και ποίηση, κιπατσάο, βλέμμα ανοιχτό στον κόσμο. Άλλοτε aggresive, άλλοτε αιχμηρή, πάντα γοητευτική και με μια ειλικρίνια που σε κάνει να την αισθάνεσαι οικεία σου. Στην πορεία της Eurovision, στις συνεντεύξεις της, στα live της, κατάφερε να κερδίσει το δικό της μερίδιο στην αγορά και να δημιουργήσει το δικό της, μοναδικό μονοπάτι. «Σαν αεράκι του Μάη φυσσάει η χαρά» κι όλο το TikTok γεμάτο με τη μουσική της.

Marina Satti - LALALALA (Official Music Video)

Προτιμώ τις γυναικείες φωνές. Πάντα τις προτιμούσα. Όταν γράφω, όταν οδηγώ, όταν κάνω ποδηλατώ. Η Μαρίνα Σάττι μου κρατά συντροφιά στις θερινές βόλτες της Αντιπάρου. «Αχ θάλασσσα», ενόσω μπροστά μου ανοίγεται το απέραντο Αιγαίο. «Στην υγεία μας». Κάθε τραγούδι της, μια ανάσα δροσιάς. Μουσικές δουλεμένες και στίχοι που ακροβατούν στην πρόκληση και τον λυρισμό. Μια νέα ματιά στη μουσική μακριά από εύκολους εντυπωσιασμούς και αντιγραφές. Είχε όμως διαφανεί το άστρο της, από τη Μάντισσα. Κι από τις Κόρες της, το γυναικείο χορωδιακό σύνολο που δημιούργησε το 2018 με σκοπό την προώθηση της έκφρασης και τη σύνδεση της με τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν την έχω γνωρίσει από κοντά. Ανυπομονώ να τη δω στην Επίδαυρο, μαζί με την αγαπημένη μου Λένα Παπαληγούρα και τη Λουκία Μιχαλοπούλου. Και μετά να πάμε στη ντίσκο Καπάκι.

Μαρίνα Σπανού

«Κάθε λάιβ είναι μια μικρογραφία μιας σχέσης, έτσι αισθάνομαι και το κοινό άλλωστε. Από το αναγνωριστικό στάδιο, που μυριζόμαστε μεταξύ μας, προχωράμε στα γέλια, τα λικνίσματα, τις φωνές, μετά στις συγκινήσεις και τις νοσταλγίες, μετά ξανά πίσω στα τζέρτζελα και ύστερα σε ένα είδος αποχωρισμού. Στο τέλος της συναυλίας νομίζω πως έχω γνωρίσει και με έχουν γνωρίσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο». Αυτά μου έλεγε η Μαρίνα Σπανού το 2021, μικρό(τερο) κορίτσι που μόλις είχε κυκλοφορήσει την πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά.

Ήταν το κορίτσι της Ηρώδου Αττικού και στην πρώτη της, τότε συνέντευξη, μου έλεγε τα όνειρά της: «θέλω σίγουρα να γράφω πολύ και να παίζω άλλο τόσο. Έχω τρέλα με τη σκηνή και θα ‘θελα ταπεινά στο μέλλον η σχέση μας να είναι αμοιβαία. Αυτή είναι η μόνη καθαρή εικόνα που έχω κολλήσει στο ψυγείο με το to-do list μου. Σε προσωπικό επίπεδο τώρα ελπίζω κάποια στιγμή να σταματήσω να τρέχω τόσο για να προλάβω κάτι».

Iκαρία - Μαρίνα Σπανού (Official Audio Release)

Την ξανασυνάντησα τον Μάιο, την ημέρα που μόλις κυκλοφόρησε η νέα της δουλειά. «Μια κασέτα για τον δρόμο». Ήρθε στο σπίτι, ο γιός μου Άρης την ερωτεύτηκε. «Πρώτοι εμείς δεν ακούσαμε το τραγούδι της “Ταξίδι”», με ρωτάει. Βεβαίως, τον καθησυχάζω. Η αλήθεια είναι ότι είχε ήδη παίξει, μέσα σε μια μόλις μέρα, σε δεκάδες στόριζ και reels. Έγινε η μελωδία του καλοκαιριού μας. Για εκείνον είναι η Μαρίνα Ισπανού κι ανυπομονεί ήδη να τη δει στις 12 Σεπτέμβιου στη Τεχνόπολη.

Ξωτικό και μάγισσα, έχει μια δύναμη που αιχμαλωτίζει το πολυπληθές κι ενθουσιώδες κοινό της. Sold out η εμφάνισή της στην Ταράτσα του Φοίβου, sold οι συναυλίες της σε όλη την Ελλάδα. Όμως παραμένει γειωμένη και προσηλωμένη. Δεν είναι μόνο η δική της απόφαση, είναι, θαρρώ, και η ανατροφή της: κόρη του ηθοποιού Χρήστου Σπανού και της δασκάλας του Εθνικού, Μελίνας Παιονίδου, μεγάλωσαν ένα θαυμαστό κορίτσι που έχει μέτρο, είναι δουλευταρού και δεν επαναπαύεται. Σαν να ήρθε από μια άλλη εποχή, μια εποχή που νοσταλγούμε κι αγαπάμε. Όπως και τη Μαρίνα Σπανού και τα τραγούδια της.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice