Πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 21 Μαρτίου 2025
Γιατί τόσο hate η νέα Χιονάτη aka Rachel Zegler;
Ίσως πρόκειται για την πιο μισητή Χιονάτη όλων των εποχών
Rachel Zegler: Γιατί όλο το ίντερνετ σχολιάζει αρνητικά τη νέα Χιονάτη
Η Rachel Zegler υποδύεται τη Χιονάτη στην ομώνυμη ταινία της Disney που θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου του 2025. Λόγω κάποιων παλιότερων δηλώσεών της, όσον αφορά τον νέο της ρόλο, η πρωταγωνίστρια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους λάτρεις της κλασικής ταινίας. Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το νέο τρέιλερ της «Χιονάτης» που κυκλοφόρησε, ο διαδικτυακός «πόλεμος» απέναντί της ξεκίνησε ξανά. Ποιοι είναι οι λόγοι του τόσου μίσους απέναντι στην Zegler, αλλά και η δυσπιστία απέναντι στη νέα ταινία της Disney;
Οι δηλώσεις της Rachel Zegler και οι αντιδράσεις του κοινού
Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του τρέιλερ της «Χιονάτης», το κοινό άρχιζε να σχολιάζει αρνητικά την ταινία με κύρια αιτία το ότι ο χαρακτήρας της Χιονάτης δε φάνηκε να είναι ακριβώς όπως αυτός στην παλιά ταινία κινουμένων σχεδίων. Στην πρωτότυπη εκδοχή της, η Χιονάτη ήταν πολύ γλυκιά και βοηθητική με τους νάνους. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είχε έναν προστατευτικό ρόλο «μαμάς», καθώς καθάριζε το σπίτι τους για να το βρουν έτοιμο μόλις γυρίσουν από τη δουλειά ή το καθάριζαν όλοι μαζί. Όμως, τόσο στο νέο τρέιλερ όσο και σε κάποιες σκηνές της νέας ταινίας που έχουν δημοσιευτεί, η καινούρια Χιονάτη φαίνεται να τραγουδάει και να χορεύει ανέμελη, δίνοντας μόνο οδηγίες στους νάνους για το πώς να κάνουν αυτοί τις δουλειές. Αυτό προκάλεσε τον αρνητικό σχολιασμό πολλών χρηστών στο διαδίκτυο. Το Twitter σχολιάζει: «Αυτό που είδαμε στο τρέιλερ ήταν η Χιονάτη να κάνει “girl bossing” σε κουρασμένους νάνους που γύρισαν σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα δουλειάς», «Φαίνεται σαν η @rachelzegler να είναι η πραγματική κακιά στη #SnowWhite», «Το teaser της Χιονάτης της Disney έγινε η πιο αντιπαθητική live-action διασκευή όλων των εποχών με σχεδόν 950k dislikes και συνεχίζει να μετράει».
Το κύμα του hate που δημιουργήθηκε απέναντι στο τρέιλερ της ταινίας, στάθηκε αφορμή για να θυμηθούν οι χρήστες στο διαδίκτυο, κάποιες από τις δηλώσεις που είχε κάνει η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Rachel Zegler στο παρελθόν οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί υπεροπτικές, όπως τους φάνηκε και ο χαρακτήρας της νέας κινηματογραφικής Χιονάτης.
Μία από τις δηλώσεις της ηθοποιού που ξεσήκωσαν το ίντερνετ ήταν η εξής: «Αν είναι να στέκομαι εκεί 18 ώρες φορώντας το φόρεμα μιας εμβληματικής πριγκίπισσας της Disney, αξίζω να πληρώνομαι για κάθε ώρα που (η ταινία) παίζεται online». Αυτό έκανε τη Rachel Zegler να χαρακτηριστεί από το διαδικτυακό κοινό ως μια αλαζονική προσωπικότητα με έπαρση.
Επιπλέον, η Zegler έχει δηλώσει σχετικά με το παραμύθι της Χιονάτης και τη νέα προσέγγιση που έδωσε η ταινία. «Το πρωτότυπο cartoon κυκλοφόρησε το 1937 κι έδινε πολύ έμφαση στην ιστορία αγάπης της Χιονάτης με έναν τύπο που κυριολεκτικά την καταδιώκει. Παράξενο, παράξενο. Οπότε δεν κάναμε αυτό αυτή τη φορά....Η ιστορία μας δεν έχει να κάνει καθόλου με το love story...,...όλες οι σκηνές με τον Andrew (Πρίγκιπας στην ταινία) μπορεί και να κοπούν, ποιος ξέρει, it's Hollywood baby! Πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι που κάνει (η Χιονάτη) για να βρει τον πραγματικό εαυτό της». Φαίνεται πως το κοινό περίμενε με ανυπομονησία να δει στις οθόνες την κλασική αγαπημένη ιστορία της Χιονάτης, συμπεριλαμβανομένου του love story, στο οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις της Zegler, δε φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Λέμε αντίο στον Πρίγκηπα του παραμυθιού.
Η πρωταγωνίστρια που επέλεξε η παραγωγή για να ενσαρκώσει τη Χιονάτη, δε δείχνει να αγαπά τον κλασικό χαρακτήρα της πριγκίπισσας των παιδικών χρόνων. Αντιθέτως, φαίνεται να τον κρίνει υπεροπτικά και να θέλει τον αλλάξει, παρουσιάζοντας τη Χιονάτη ως το “girl boss” που δεν ενδιαφέρεται για έρωτες και παραμύθια αλλά μόνο για την εξέλιξη του εαυτού και του δυναμισμού της, σαν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να είναι αντικρουόμενα. Είναι αυτό το μοναδικό πρότυπο γυναίκας που θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλες, ανεξάρτητα την προσωπικότητά τους; Σε αυτόν τον προβληματισμό εστιάζει το διαδικτυακό κοινό. Μήπως η Disney, στην προσπάθειά της να «σπάσει» τα στερεότυπα, δημιούργησε καινούρια ή μήπως πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση που παροτρύνει να επαναξιολογήσουμε τα στερεότυπα και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που αντικατοπτρίζει τη σημερινή κοινωνία;
“Why her?”
Οι απορίες σχετικά με την επιλογή της Rachel Zegler αφορούν ακόμη και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Μια λατίνα που ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα που βασικό του χαρακτηριστικό είναι το λευκό του δέρμα από το οποίο πήρε πήρε και το όνομά της η κλασική ταινία (Snow White, white as snow). Οι οπτικές είναι δύο. Η σκηνοθετική παρέμβαση της Disney θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ριζοσπαστική ή υπερβολικά συμπεριληπτική. Και το κοινό ρωτάει, αν η Disney ακολουθεί τόσο συμπεριληπτική φιλοσοφία, γιατί δεν έδωσε ρόλους σε πραγματικούς ηθοποιούς με νανισμό για να ενσαρκώσουν τους «νάνους», παρά δημιούργησε καρτουνίστικες φιγούρες; Όπως διαβάσαμε και σε σχόλια στο ίντερνετ, υπάρχουν πολλοί φιλόδοξοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί με νανισμό που θα ήταν κατάλληλοι για τους ρόλους.
Σίγουρα οι ταινίες του 1937 διαφέρουν πολύ από τις σύγχρονες όπου τα υπόγεια ρατσιστικά μηνύματα δεν έχουν πια θέση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλοι οι συμβολισμοί μπορούν να χαρακτηρίζονται ρατσιστικοί γιατί έτσι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα περνούν από «κόσκινο» και θεματολογίες όπως «ο πρίγκιπας που σώζει την πριγκίπισσα» θα θεωρούνται αναχρονιστικά πατριαρχικά κατάλοιπα που δεν έχει χώρο ο ρομαντισμός. Φυσικά και κάποια αντίστοιχη «πριγκίπισσα» θα ήταν ικανή να σώσει τον «πρίγκιπά» της αλλά ίσως κάποια παραμύθια απολαμβάνουμε πιο πολύ να τα ξαναβλέπουμε όπως τα θυμάται το παιδικό μυαλό μας.
Είτε είναι οι δηλώσεις της Zegler που την έχουν κάνει αντιπαθητική προς το κοινό είτε η ίδια η ταινία με την πιθανή υπερβολή και υπερπροσπάθεια εκσυγχρονισμού στον χαρακτήρα της Χιονάτης που είχαμε αγαπήσει, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε την ταινία και να κρίνουμε από τη δική μας σκοπιά.