Athina Korda: «Μου αρέσουν οι άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από αυτό που φοράνε»

Chic και ταυτόχρονα ανατρεπτικό στιλ, η συλλογή της Athina είναι γεμάτη αντιθέσεις, ακολουθώντας τον παλμό της πόλης. Ελάτε να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Η σχεδιάστρια Athina Korda τo 2011 άνοιξε το ατελιέ της στο κέντρο της Αθήνας ακολουθώντας τον «παλμό» της πόλης. Γνωστή για τις αυστηρές αλλά ταυτόχρονα θηλυκές γεωμετρικές γραμμές με ιδιαίτερα διακριτικές λεπτομέρειες, το στυλ της ισορροπεί ανάμεσα στο chic και στο ανατρεπτικό. Εμπνεόμενη πάντα από την ζωή στην πόλη, εκτός από τις συλλογές της παράλληλα αναζητά και υποστηρίζει συνεργασίες με καλλιτέχνες καθώς βασική της αρχή είναι ότι «η μόδα είναι τέχνη και η τέχνη είναι ελευθερία». Η Athina Korda έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας, Athens Xclusive Designers Week, στο Fashion Room Service by Ozon καθώς και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες που αφορούν στα παιδιά. Πρόσφατα παρουσίασε την 7η κατά σειρά συλλογή της με τίτλο ANTI THESIS για τη σεζόν FW 2015-16.


Πες μου λίγα λόγια για σένα.

Μεγάλωσα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Από μικρή με ενδιέφεραν όλες οι μορφές τέχνης, όμως οι πρώτοι μου πειραματισμοί γύρω από αυτή έγιναν επάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα. Αυτό σίγουρα άφησε κάποιο σημάδι μέσα μου που στη πορεία με έκανε να το εξερευνήσω περισσότερο και να εκφραστώ μέσα από αυτό. Σπούδασα σχέδιο μόδας σε κρατική σχολή και ξεκίνησα να δημιουργώ συλλογές που έφεραν την υπογραφή μου το 2010. Άνοιξα το ατελιέ μου στο κέντρο της Αθήνας και έως και σήμερα συνεχίζω την πορεία μου μέσα στο χώρο.

Πώς είναι να είσαι νέα σχεδιάστρια στην Ελλάδα του 2015, της οικονομικής κρίσης;

Σίγουρα δεν είναι όπως φαντάζει στον κόσμο. Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και ίσως ακόμα και για κάποιους να είναι και προκλητικό, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, το να δημιουργείς και να θες όλο αυτό να περνάει στον κόσμο... Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το ρούχο έχει γίνει η τελευταία ανάγκη και υπάρχουμε και εμείς που «μιλάμε» μέσα από αυτό. Γύρω μας καινούριοι σχεδιαστές-δημιουργοί γεννιούνται καθημερινά και τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, ενώ οι πρώτες ύλες είναι αρκετά δύσκολο πλέον να βρεθούν και εσύ παλεύεις μέσα σε αυτό... Φυσικά, πάντα εξαρτάται από ποια πλευρά θα το δεις όλο αυτό. Αν αυτό που κάνεις είναι ο δικός σου τρόπος έκφρασης και σημαντικό κομμάτι στη ζωή σου, τότε απλά προσαρμόζεσαι με τις καταστάσεις και βρίσκεις νέους τρόπους να συνεχίσεις. Έφτιαξα την πρώτη μου συλλογή για τα μαγαζιά όταν η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει, για αυτό και έμαθα να προκαλώ πάντα τον εαυτό μου για το καλύτερο.

image

 

image

Άνοιξες το ατελιέ σου στο κέντρο. Πώς είναι να βρίσκεσαι καθημερινά στον παλμό της πόλης;

Απλά τον ακολουθείς. Ακόμα και αν δεν παρακολουθείς τίποτα, γύρω σου οι αλλαγές συμβαίνουν και εσύ τις συναντάς μπροστά σου. Αυτό ήταν κάτι που πάντα με μάγευε στο κέντρο και έγινε ένας βασικός παράγοντας, στο να ζω και να εργάζομαι μέσα σε αυτό.

Τί σε εμπνέει;

Οτιδήποτε γύρω μου, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Αρκεί να παρατηρείς. Πέρα από την εικόνα, μπορείς να αντλήσεις έμπνευση, από ένα τραγούδι ακόμα και από ένα συναίσθημα. Όταν είσαι ανοιχτός και ακολουθείς αυτό που γεννιέται μέσα σου, όλα τα άλλα είναι απλά τίτλοι που πρέπει να βάλεις.

Αγαπημένο-α fashion icon;

Ξέρετε αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ένας τίτλος που δεν μου αρέσει να δίνω ούτε και τον στηρίζω ιδιαίτερα. Μπορώ απλά να σας πω πως μου αρέσουν οι άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από αυτό που φοράνε.

image

image

Το πιο περίεργο υλικό που έχεις χρησιμοποιήσει σε δημιουργία σου;

Σε δημιουργία που να έχει ενταχθεί σε συλλογή για το κοινό δεν έχω δουλέψει ακόμα κάτι σχετικά περίεργο.Σε δημιουργίες που αφορούν κάποιο conceptή κάποιοexclusive σχέδιο που μου έχει ζητηθεί, έχω δουλέψει με αρκετά υλικά. Ο,τιδήποτε πλάθετε και μπορεί να δώσει κάποια φόρμα, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον πολύ και πειραματίζομαι με αυτό.

Ποιο στιλ ρούχων προτιμούν οι Αθηναίες σήμερα;

Νομίζω όλα τα στιλ. Εξαρτάται το τι μπορεί να διαθέσει η κάθε μία ή ακόμα και πως μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά που ήδη έχει. Υπάρχει πλέον πολύ ενημέρωση πάνω σε αυτό καιτο σίγουρο είναι ότι τους αρέσει να διαφέρουν. Αυτό έχει σημασία.

Υπάρχουν ρούχα που να τα έχεις σχεδιάσει αποκλειστικά για σένα;

Φυσικά! Όλα τα πειράματα ξεκινάνε πάντα από το τι θα ήθελα να έχω εγώ στην ντουλάπα μου. Κάποια από αυτά παραμένουναποκλειστικά δικά μου ενώ υπάρχουν και φορές, που ανάλογα με τις ανάγκες της ημέρας μου, δημιουργώ κάτι για να φορέσω.

image

image

Πρόσφατα παρουσίασες την καινούργια σου συλλογή για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2015-16. Γιατί «ANTI-THESIS»;

Όλα γύρω μας δεν είναι γεμάτα αντιθέσεις; Αυτό θέλησα να εκφράσω μέσα από αυτή τη συλλογή μεταφέροντας τις Αντιθέσεις στα υφάσματα και στις υφές των ρούχων κρατώντας μονοχρωμία σε όλη την συλλογή για να μπορέσει αυτό να ξεχωρίσει.

Ποιες αντιθέσεις σε ενέπνευσαν αυτή την περίοδο;

Αυτό το διάστημα η παρατήρηση μου είναι περισσότερο στο τι δημιουργούν οι Αντιθέσεις στον κόσμο γύρω μου. Ο καθένας επηρεάζεται από τις συνθήκες που τον περιβάλλουν διαφορετικά και εκφράζεται εξίσου διαφορετικά από ότι θα ήθελε. Αυτό επιφέρει αλλαγές και εν συνεχεία αλλάζει το σύνολο. Είναι μία διαδικασία που δεν ξέρεις που θα οδηγήσει, και όταν συμβεί αυτό, αρχίζει πάλι από την αρχή. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

image

image

Αν η Αθήνα ήταν ρούχο, πώς φαντάζεσαι ότι θα ήταν;

Μέχρι τώρα την Αθήνα την έντυνα στο μυαλό μου και την φανταζόμουνα με ένα κόκκινο φόρεμα. Αυστηρό και sexy, βγάζοντας σου την ανάγκη να την λατρεύεις όταν την βλέπεις, να την ποθείς καθημερινά, να θες να είναι φίλη σου και την ίδια στιγμή να την φοβάσαι. Θα κρατήσω για λίγο ακόμα αυτή την εικόνα.

Σε ποια γειτονιά της Αθήνας ζεις και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάς σε αυτήν;

Εδώ και χρόνια ζω στα όρια Άνω Πετραλώνων με Θησείο.Αγαπώ πολύ τις πρωινές μου βόλτες με την σκύλα μου στου Φιλοπάππου. Αγαπώ το ότι ακόμα γύρω μου υπάρχουν γειτονιές που τα παιδιάπαίζουν και οι παππούδες κάθονται στα καφενεία και αγαπώ και την ησυχία που μπορώ να βρω μέσα στο χαμό του κέντρου.

image

image

image

image

Περισσότερα για την Athina Korda στο www.athinakorda.gr και www.facebook.com/athinakorda


Για περισσότερη μόδα ακολουθήστε μας στο Facebook: LOOKmag και το Instagram: LOOKmag

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice