Μετατραυματικά κοσμήματα

Είναι απρόβλεπτα, αστεία και πρωτότυπα. Τα κοσμήματα της Γιούλας Χατζηγεωργίου είναι φτιαγμένα από ασήμι και χρυσό αλλά έχουν έμπνευση το ταπεινό τσιρότο!

|

Η έμπνευση για τη δημιουργία της ενότητας των έργων και των κοσμημάτων της Γιούλας Χατζηγεωργίου με θέμα το τσιρότο, προήλθε από μια ιστορία που είχε ακούσει από τον καθηγητή της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Γιάννη Ψυχοπαίδη, το 1999: Ο περίφημος συγγραφέας Jean Genet βρισκόταν γύρω στο 1965 στο ιστορικό πατάρι του Λουμίδη μαζί με τον Μόραλη, τον Τσαρούχη, τον Ελύτη και τον Γκάτσο, όταν τους πλησίασε ένας νεαρός λαχειοπώλης με μία μακριά φράντζα που έκρυβε το βλέμμα του. Ο Genet του είπε ότι αν φανερώσει τα μάτια του, κάνοντας τα μαλλιά του πίσω, θα αγόραζε ένα λαχείο. Το αγόρι αρνήθηκε αλλά ο Genet επανέλαβε την πρότασή του επισημαίνοντας ότι αν ο μικρός του έκανε το χατίρι θα αγόραζε όλα τα λαχεία. Έτσι ο μικρός λαχειοπώλης δέχτηκε τελικώς αλλά, καθώς έσπρωξε τη φράντζα προς τα πίσω, αποκαλύφθηκε μια τεράστια ουλή που είχε στο μέτωπο του. Τότε ο Genet του είπε να μην ντρέπεται. Του είπε ότι αντιθέτως πρέπει να δείχνει τις ουλές και τα τραύματά του «γιατί τα τραύματα μας είναι τα παράσημά μας»!

image

Αυτή η ιστορία έδωσε το έναυσμα στη Γιούλα Χατζηγεωργίου για να ξεκινήσει ήδη από τότε να φτιάχνει τσιρότα ως αντικείμενα τέχνης. Το τσιρότο αλλάζει υλικό, σύσταση και λειτουργία καθώς μετατρέπεται από μια απλή πλαστική ή υφασμάτινη επιφάνεια σε ένα χρυσό ή ασημένιο αντικείμενο και τελικά σ΄ ένα μικρό “μνημείο” των τραυμάτων μας.

image

Ως σειρά κοσμημάτων τα τσιρότα άρχισαν να διατίθενται στο εμπόριο από τη δημιουργό τους το 2014. Σύμφωνα με την ίδια, πέρα από την αισθητική τους αξία και την καλλωπιστική τους αποστολή, τα κοσμήματα-τσιρότα αποτελούν σύμβολο και βέβαια ένα σχόλιο για το πολύτιμο της ανθρώπινης εμπειρίας που δεν δύναται να κατακτηθεί χωρίς τραύματα…

image

image

Η σειρά περιλαμβάνει δακτυλίδια, καρφίτσες αλλά και αυτοκόλλητες (!) καρφίτσες που μπορείς δηλαδή να τις κολλήσεις κατ ευθείαν στο δέρμα σου όπως ακριβώς κάνεις και με τα κανονικά τσιρότα.

image

Από τσιρότα είναι φτιαγμένο και εμπνευσμένο και το έργο της με τίτλο “Gun – Aid”. Είναι φτιαγμένο από επιχρυσωμένα τσιρότα ασημιού και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της σειράς.


Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

H Γιούλα Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Πάφο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Λευκωδία. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1999με άριστα στη Ζωγραφική και στη Χαρακτική. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Κίνα, Βοσνία, Σλοβακία, Δανία κ.α.

Που μπορείτε να βρείτε αυτά τα κοσμήματα

Λόγω της ιδιότητάς της ως εικαστικός, η διάθεσή των έργων της Χατζηγεωργίου γίνεται σε επιλεγμένους χώρους, όπως Μουσεία και Galleries.

Στην Αθήνα, συνεργάζεται με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Κριεζώτου 6, Κολωνάκι 2103634454), την Γκαλερί Μαρνέρη (Λεμπέση 5-7 και Πορίνου 16, Μακρυγιάννη 2108619488) και το Μέγαρο Μουσικής (Βας. Σοφίας & Κόκαλη 2107282000). 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice