ΟΙ ΛΟΝΔΡΕΖΕΣ: Ελληνίδες κάνουν μόδα στο Λονδίνο #3

Στάμω είναι ένα παραδοσιακό όνομα της Κεφαλονιάς

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή |

Στάμω Ελισάβετ Αμπατέλου, fashion designer, δημιουργός της «By Stamo»

«By Stamo»

Η Στάμω έχει ιδρύσει την κλαδική έκθεση Ecoluxe London, που γίνεται την περίοδο του London Fashion Week και φέτος διοργανώνεται για τρίτη χρονιά. Η άλλη της απασχόληση είναι η φίρμα ρούχων με την επωνυμία «By Stamo». Στάμω είναι ένα παραδοσιακό όνομα της Κεφαλονιάς. Ήρθε στο Λονδίνο για να κάνει μεταπτυχιακά στο London College of Fashion και στη συνέχεια για να μείνει και να εργαστεί εκεί. Είναι οπαδός της ethical fashion.

Ποιος καλός άνεμος σε έφερε στο Λονδίνο;

Περισσότερο ανεμοστρόβιλος ήταν παρά άνεμος . Από μια παρόρμηση βρέθηκα στο μεταπτυχιακό τμήμα του London college of fashion, το ένα έφερε το άλλο και χωρίς να το πολυκαταλάβω βρέθηκα να ζω και να εργάζομαι στο Λονδίνο.

Τι κρατάς από το νησί σου, την Κεφαλονιά;

Τα πάντα : Χρώματα, αρώματα, εικόνες, γεύσεις, ήχους. Ακόμα και το σήμα της εταιρείας μου, η χειροποίητη πλεκτή ροζέτα, βασίζεται σε παραδοσιακό σχέδιο του νησιού μου.

Γιατί επιλέξατε το Λονδίνο για έδρα της φίρμας σου;

Μάλλον αυτό με επέλεξε. Εκτός του ότι θεωρείται μια από τις πρωτεύουσες της μόδας, είναι μια πόλη οργανωμένη και «εύκολη» να εργάζεσαι σε αυτήν.

Μπορείς να μου περιγράψεις τη φετινή σου κολεξιόν (Summer 2011);

Απαλές φόρμες, έντονα χρώματα , άρωμα καλοκαιριού. Ρούχα που σου φτιάχνουν τη διάθεση θέλεις δεν θέλεις.

Με ποια υφάσματα προτιμάς να δουλεύεις;

Επιλέγω μετάξι, λινό, βαμβάκι και μαλλί στις πιο καθαρές τους μορφές , υφάσματα από φυσικές ίνες, φιλικές στο σώμα , με διαχρονική αξία.

Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσής σου;

Συνταγή δεν έχω βρει ακόμα. Ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης , έστω κι αν φαντάζει άσχετο με τη μόδα , αρκεί να «τσιγκλίσει» κάποια από τις αισθήσεις μου.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει;

Εκτός από την αδερφή μου; Ποια δεν θέλει το στυλ της Audrey Hepburn;

Πως φαντάζεσαι τη γυναίκα που φοράει ένα σχέδιο σου;

Σχεδιάζω τα ρούχα μου, σκεπτόμενη τη γυναίκα που με γνώμονα το στυλ και την άνεση , «επενδύει» σε καλής ποιότητας υφάσματα και φόρμες διαχρονικές μεν, με κάποιες ιδιαιτερότητες δε, αποκτώντας κομμάτια που φοριούνται για πολλά χρόνια.

Που μπορεί να βρει κανείς τα ρούχα σου;

Μόνο μέσω διαδικτύου στο www.stamo.co.uk

Πως κρίνεις το στυλ της ελληνίδας;

Πιστεύω πώς η κομψότητα είναι έμφυτη στις Ελληνίδες, και καθεμιά προσαρμόζει πια την μόδα στα δικά της δεδομένα.

Ποιο από τη φετινή σου συλλογή είναι το αγαπημένο σου κομμάτι;

Φυσικά αγαπώ όλα μου τα σχέδια, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο, θα επιλέξω το μαντώ από ολομέταξη οργάντζα : Πιάνει ελάχιστο χώρο στην τσάντα , δεν θέλει σιδέρωμα και μεταμορφώνει άμεσα κάθε εμφάνιση. Με έχει «σώσει» πολλές φορές…

Υπάρχει κάποιο μέρος στο Λονδίνο που αγαπάς περισσότερο;

Το Victoria & Albert Museum, με τις πιο ευφάνταστες συλλογές που φιλοξενεί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου «στέκια».

Τι μουσική ακούς στο ατελιέ σου;

Τι άλλο από ελληνική μουσική. Ξεχωρίζω την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τα μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία.

Περνάει η μόδα κρίση πιστεύεις;

Κρίση υπάρχει στην μόδα ή μάλλον στο εμπόριο της μόδας. Αντίθετα στο επίπεδο της έμπνευσης και δημιουργίας, οι προτάσεις είναι περισσότερες από ποτέ.

Το ethical fashion ανεβάζει το κόστος παραγωγής και με ποιο τρόπο;

Η χρήση πρώτων υλών από φυσικά υλικά (όσο γίνεται λιγότερο ζημιογόνα για περιβάλλον και καταναλωτές , με μικρό αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μεγάλη συμβατότητα με το δέρμα μας) καθώς και η ποιοτική παραγωγή σε μικρές κατασκευαστικές μονάδες με έμφαση στην χειροποίητη κατασκευή , στην χρήση παραδοσιακών τεχνικών και κυρίως στις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με σεβασμό και δίκαιη ανταμοιβή των εργαζομένων είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες αύξησης του κόστους παραγωγής. Γι’ αυτό άλλωστε και οι οπαδοί της ethical fashion είναι άτομα με ιδιαίτερη φιλοσοφία και στάση ζωής.

Τι θα δούμε την επόμενη χρονιά, ποια είναι τα σχέδια σου;

Ήδη έχει ετοιμαστεί η συλλογή μου για τον επόμενο χειμώνα που «παίζει» με τα χρώματα του ουρανίου τόξου. Συγχρόνως, ασχολούμαι για τρίτη σαιζόν με την διοργάνωση της Ecoluxe London, (www. ecoluxelondon.org), της οποίας είμαι ιδρύτρια και λαμβάνει χώρα την περίοδο της London Fashion Week. Είναι μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για την προώθηση του luxury ethical fashion διεθνώς ενώ όλο το χρόνο συνεργαζόμαστε με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το climate week (www.climateweek.com και το working chance (www.workingchance.org), τόσο για την προώθηση της μόδας όσο και για να ενισχύσουμε την τοπική κοινότητα.

Τα ρούχα “By Stamo” μπορείτε να βρείτε μόνο μέσω διαδικτύου στην διεύθυνση www.stamo.co.uk. Δείτε σε slide show μερικά κομμάτια από τη φετινή της κολεξιόν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice