14o Athens Fashion Week

Μόδα χωρίς το Lifestyle

Η ελληνική Εβδομάδα Μόδας βγαίνει ζωντανή από την κρίση επενδύοντας στη νέα γενιά σχεδιαστών/καλλιτεχνών και στην οικολογία. Θα τους δούμε 26-29/10 στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι με χορηγό επικοινωνίας την A.V.

Οι σχεδιαστές που θα δείξουν δουλειά τους φέτος είναι…ολοκαίνουργιοι. Οι Charalampos  Nikolaou, Penny Vomva, Yiannis Boufis συναντούν στην πασαρέλα μερικούς από τους καλούς της παλιάς σχολής, όπως οι Aslanis, Kathy Heyndels, Αndria.  

 «Η πιο κρίσιμη ομάδα Ελλήνων σχεδιαστών, το πιο παραγωγικό κομμάτι του κλάδου, φέτος δεν έχει τα χρήματα για να κάνει συλλογές. Η ελληνική Εβδομάδα όμως παραμένει η οργανωμένη πλατφόρμα για την προώθηση της εγχώριας μόδας. Αν πεθάνει το Fashion Week, που αυτή τη στιγμή συνεχίζεται με κόστος που επωμιζόμαστε μόνοι μας, δεν θα ξαναϋπάρξει ελληνική εβδομάδα μόδας για πολλά χρόνια» λέει ο διοργανωτής του θεσμού από την Q - Productions Αντώνης Κιούκας, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση του κλάδου.

Μας νοιάζει αυτό τη στιγμή που καταρρέει η χώρα; Η απάντηση είναι ναι, δεδομένου ότι όλα τα μέρη της κοινωνίας και της οικονομίας συνθέτουν το τελικό παζλ. Ή, όπως το θέτει και ο διοργανωτής, «η μόδα μπορεί στην επιφάνειά της να έχει lifestyle αλλά στο βάθος της έχει οικονομία και πολιτισμό. Είναι ένας χώρος που μπορεί να αλλάξει την υπόθεση των εξαγωγών, την ανεύρεση αγορών και τη διείσδυση σε αυτές, γι’ αυτό και σε κάθε διοργάνωση επιμένω τόσο στη συμμετοχή των κλαδικών οργανώσεων της μόδας – το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έτοιμου Ενδύματος, το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Έτοιμων Ενδυμάτων και το Σύνδεσμο Υποδηματοποιών. Τη δεκαετία του 2000 η ελληνική αγορά μόδας ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην κατηγορία της σε όλη την Ευρώπη. Καταλάμβανε το 9,5% του ΑΕΠ στην κατανάλωση, όταν στις υπόλοιπες χώρες το αντίστοιχο ήταν 4%. Το Mac στην Ερμού ήταν το πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη κατάστημα της γνωστής αμερικάνικης αλυσίδας. Οι φίρμες Dolce & Gabbana και Hermès σημείωναν υψηλές πωλήσεις. Ο Oscar de la Renta άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ εκτός ΗΠΑ στην Αθήνα. Ήταν τα ευφορικά χρόνια της μόδας. Δυστυχώς, εκείνη τη στιγμή, κράτος, επιχειρήσεις και σχεδιαστές δεν δούλεψαν οργανωμένα για να βγουν στις ξένες αγορές αλλά επαναπαύθηκαν. Τώρα, το lifestyle εκείνου του τύπου έχει πεθάνει». Όσον αφορά τη σχέση της ελληνικής σκηνής με τις ξένες αγορές, ο Αντώνης Κιούκας αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα των Γιώργου Ελευθεριάδη και Δημήτρη Ντάσιου, δύο σχεδιαστών που παράγουν συγκροτημένη μόδα και χαράσσουν με συστηματικότητα το δρόμο τους προς τις αγορές έξω – Παρίσι και Βαρκελώνη. «Και δεν είναι θέμα σνομπισμού, είναι αυτονόητο. Εδώ δεν πουλάνε».

Η ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης

Νέα παιδιά και οικολογική συνείδηση στη μόδα. Αυτά φαίνεται να είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά στα οποία επενδύει ο θεσμός τα τελευταία τρία χρόνια. Ακούγεται η πιο σοφή απάντηση στο τέλος του lifestyle.

«Τα εγκαίνια του Fashion Week στις 26/10 στις 20.00 είναι η ενδεικτική ημέρα για τις προσπάθειές μας, αφού ανοίγει με την ομαδική επίδειξη τελειόφοιτων από σχολές μόδας και παράλληλα με διαγωνισμό νέων σχεδιαστών για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας  Ένδυσης» εξηγεί ο διοργανωτής.

Τι επόμενες ημέρες, 27-29/10, θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των συλλογών για τη σεζόν «Άνοιξη - Καλοκαίρι 2012» των εξής σχεδιαστών: Aslanis, Kathy Heyndels, Panos Apergis, Nikos Takis, Charalampos Nikolaou, Yiannis Boufis, Caroline de Souza, Vassilios Kostetsos, Rien by Penny Vomva, Andria, Paris Valtadoros.

Το ρούχο ως έκθεμα και σύγχρονη τέχνη (της καθημερινότητας) θα το δούμε στις δύο εκθέσεις της φετινής διοργάνωσης. Στην «Inspiring Labs - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Texmedin» παρουσιάζονται δημιουργίες νέων Ευρωπαίων σχεδιαστών. Τα έργα τους πρόεκυψαν από τον πρόσφατο διαγωνισμό του Texmedin στον οποίο έλαβαν μέρος εξήντα νέοι σχεδιαστές από Ισπανία, Γαλλία και  Ελλάδα με θέμα την ευρωπαϊκή ενδυματολογική παράδοση. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι το πρώτο βραβείο πήγε στην Ελληνίδα σχεδιάστρια υφασμάτων Ισμήνη Σαμανίδου, η οποία σχεδίασε και παρήγαγε ένα μοντέρνο διακοσμητικό ύφασμα εσωτερικού χώρου εμπνευσμένη από παλιά ελληνικά μοτίβα (δες τη δουλειά της που τώρα εκτίθεται στο Jarwood Space στο Λονδίνο στο www.isminismanidou.com).

Η έτερη έκθεση είναι «Το ρούχο ως κατοικία του σώματος ΙΙ» σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Στην ουσία πρόκειται για την εικαστική μετάφραση του περσινού εξαιρετικά ευφάνταστου και πρωτοποριακού  project 50 φοιτητών από πέντε εργαστήρια της ΑΣΚΤ. Τα ρούχα των νεαρών καλλιτεχνών είναι μια μείξη εικαστικού βλέμματος κι ανακύκλωσης δημιουργημένης με ανορθόδοξα υλικά – από πλαστικά γάντια κουζίνας, καρφίτσες, πολύχρωμα μανταλάκια μέχρι τρίχες μαλλιών– τα οποία συγκρότησαν τα πιο σουρεαλιστικά φορέματα που έχουμε δει σε ελληνική πασαρέλα.

Ανταπόκριση από το εξωτερικό - Τάσεις «Άνοιξη - Καλοκαίρι 2012»

Αναβίωση των 60s

• Κλασικό γυναικείο ολόλευκο κοστούμι (Balmain, Lanvin)

• Μπλε του κοβαλτίου (YSL, Azzaro)

• Maxi –μέχρι τον αστράγαλο– φούστες (Balmain, YSL)

• Αποθέωση του βολάν-πέπλου (σε φούστες, φορέματα, μπλούζες) από Marc by Marc Jacobs, Wera Vang

Μερικά από όσα θα δείξουν οι Έλληνες σχεδιαστές

Andria: Καθαρές σιλουέτες, μίνιμαλ διάθεση. Γκρι, μπλε, λευκό αλλά και έντονα χρώματα.

Panos Apergis: Χειροποίητες δαντέλες, υφάσματα με ιδιαίτερες υφές.

Yiannis Boufis: Αναφορές στην εποχή της Cinecitta. Ασπρόμαυρα κλασικά ανδρικά υφάσματα, φυσικά νήματα, eco-leathers.

Caroline de Souza: Παστέλ αποχρώσεις, ρομαντική κομψότητα και rock στοιχεία. Το show της θα έχει eco χαρακτήρα ενώ θα ντύνεται μουσικά με βραζιλιάνικες μελωδίες ερμηνευμένες από τη Μαλού Κυριακοπούλου (τη θυμάστε ως φαβορί στο περσινό Greek Idol 2).

Who is who

Τρία νέα πρόσωπα στο φετινό fashion week

Caroline de Souza: Γεννήθηκε στη Βραζιλία, στην πόλη Curitiba. Στα 17 της ξεκίνησε το εμπορικό σήμα Show me αναμειγνύοντας χρώματα φλούο σε

υφάσματα ζωγραφισμένα στο χέρι. Ζει στη Γλυφάδα και πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του eco fashion στην Ελλάδα.

Penny Vomva: Σπούδασε σχέδιο μόδας και πατρόν στη Σχολή Βελουδάκη. Δημιούργησε τρεις συλλογές και τον Ιούνιο του 2010 ίδρυσε το ατελιέ Rien by Penny Vomva. Οι συλλογές της χαρακτηρίζονται από στοιχεία θεάτρου, μπαλέτου και ροκ μουσικής. Δουλεύει συστηματικά προς την κατεύθυνση των ξένων αγορών.

Charalampos Nikolaou: Μέλος του Ethical Fashion Forum. Όπως λέει ο ίδιος: «Προσπαθώ να χρησιμοποιώ καθαρά υφάσματα: βαμβάκι, λινό, μαλλί και μετάξι χωρίς προσμείξεις με μη ανακυκλώσιμες - συνθετικές ύλες».