«Έναστρη Νύχτα» live

«Έναστρη Νύχτα» live

  • A-
  • A+

O Έλληνας εικαστικός Πέτρος Βερλλής «δίνει κίνηση και ζωή» στην εμβληματική «Έναστρη Νύχτα» του Ολλανδού ιμπρεσιονιστή, Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Οι χαοτικές δίνες της «Έναστρης Νύχτας» ενέπνευσαν τον Πέτρο Βρελλή. Η ψηφιακή κινούμενη εκδοχή του έργου του Ολλανδού ζωγράφου δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με τον πίνακα και να «ξεφύγει» από το ρόλο του παρατηρητή.

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του προγράμματος openFrameworks ο Έλληνας εικαστικός μας δίνει την ευκαιρία να «παίξουμε» με τον πίνακα και να αλλάξουμε για παράδειγμα ακόμα και τη φορά των δινών.

Έπειτα από ανάλυση του έργου έχει αποδειχθεί ότι οι δίνες του Βαν Γκογκ ακολουθούν με ακρίβεια μαθηματικά μοτίβα των αναταράξεων σε ρευστά υλικά, όπως οι στροβιλισμοί του νερού σε ένα ταραγμένο ρυάκι ή οι πραγματικοί ανεμοστρόβιλοι.

Περαιτέρω ανάλυση στον υπολογιστή αποκάλυψε ότι ένα μοτίβο φωτεινών και σκοτεινών περιοχών ακολουθούν τις εξισώσεις του Αντρέι Κολμογκόροφ, ο οποίος τη δεκαετία του ‘40 κατάφερε να περιγράψει εν μέρει τη δυναμική του στροβιλισμού των ρευστών.

Ο δημιουργός της διαδραστικής «Έναστρης Νύχτας» ανέβασε την εναλλακτική του ματιά του στο YouTube. Δες τον πίνακα να ζωντανεύει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι 7 φετινές τάσεις στα μαγιό
Ποιες είναι οι 7 φετινές τάσεις στα μαγιό
Back to top