Ο κύριος Lesage

Ο βασιλιάς του γαλλικού κεντήματος

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μόδα χωρίς τα υπέροχα κεντήματα, δεν υπάρχουν κεντήματα χωρίς τον monsieur Lesage.

Η σπουδαία τέχνη του περίφημου γαλλικού Οίκου Lesage είναι γνωστή στους κύκλους της Υψηλής Ραπτικής εδώ και πολλές δεκαετίες. Φέτος που το κέντημα είναι μία από τις πιο «χοτ» τάσεις της μόδας είναι ωραίο να θυμηθούμε αυτόν τον υπέροχο καλλιτέχνη που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά που ο Οίκος του συνεχίζει να υπάρχει. Τον κληροδότησε στην σύζυγο του και στα τέσσερα παιδιά του.

ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ

Ο François Lesage κληρονόμησε τον ομώνυμο Οίκο από τον πατέρα του Albert που ο τελευταίος είχε δημιουργήσει το 1924. Έναν Οίκο που αποκλειστική ασχολία είχε το κέντημα  πάνω σε ρούχα υψηλής ραπτικής για τους μεγάλους γαλλικούς Οίκους. Κι ενώ όλες οι άλλες ανάλογες παραδοσιακές βιοτεχνίες στη Γαλλία είχαν αρχίσει να εκλείπουν με την αυγή του 20 αιώνα, η επιχείρηση της οικογένειας Lesage όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει αλλά και να γίνει και ο κύριος προμηθευτής κεντημάτων υψηλής τέχνης και αισθητικής για τους περισσότερους γνωστούς Οίκους Μόδας (Givenchy, Lacroix, Balenciaga, Dior) αλλά και για τους ίδιους τους σχεδιαστές όπως η Elsa Schiaparelli και η Madeleine Vionnet. Το ατελιέ Lesage βρίσκεται στο 13 νούμερο της rue de la Grange Batelière στο ένατο διαμέρισμα του Παρισιού.

n

n

n

n

n

n

Από το ατελιέ του Francois Lesage

Στις σοφίτες του τελευταίου ορόφου ενός παλιού παριζιάνικου κτιρίου βρίσκονται τακτοποιημένα μέσα σε ξύλινα ράφια και συρτάρια πάνω από σαρανταπέντε χιλιάδες δείγματα κεντημάτων τυλιγμένα προσεκτικά σε μπεζ χαρτί, δεμένα με πολύχρωμες κλωστίτσες και καρτελάκια με τα στοιχεία του κάθε σχεδίου. Κλωστές σπάνιες, παγιέτες μοναδικές, χάντρες εκατοντάδων χρωμάτων, χρυσοκλωστές όλα τοποθετημένα κατά χρώμα, κατά μέγεθος, κατά παλαιότητα, βρίσκονται εκεί για να χρησιμοποιηθούν στα σχέδια για τις λευκές μπροντερί των νυφικών, για τη πρόσφατη κολεξιόν couture της Chanel, για ένα μπούστο από παγιέτα του Ungaro για μια λεπτομέρεια κεντημένη στο γιακά ενός πουκαμίσου YSL.

n

YSL


n

PIERRE BALMAIN HAUTE COUTURE


Tο  2002 το ατελιέ του François Lesage αγοράστηκε από τον Οίκο Chanel και ανήκει πλέον στην ομπρέλα των Métiers d’Art, των μικρών παραδοσιακών εργαστηρίων υψηλής χειροτεχνίας της Chanel. Η εξαγορά έγινε με μία προυπόθεση: ότι το ατελιέ Lesage θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να κεντάει τα περίφημα σχέδια του για λογαριασμό και άλλων γνωστών Οίκων Μόδας.

n

Μετά το θάνατο του Francois Lesage το ατελιέ διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Hubert Barrere.

(δείτε τον να το παρουσιάζει στο σχετικό βίντεο του gala.fr

Ένα αυτοβιογραφικό βίντεο του κυρίου Lesage

Ο εκλιπών μετρ του κεντήματος, François Lesage σε μια από τις τελευταίες του ξεναγήσεις στα του Οίκου του. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα (σε ελεύθερη μετάφραση) από το βίντεο:

“Με λένε Lesage. François Lesage. Και το επώνυμο Lesage κυκλοφορεί στους διαδρόμους της μόδας εδώ και 90 χρόνια. Τα τελευταία 60 χρόνια εγώ είμαι ο ενορχηστρωτής του Οίκου μου. Τον παρέλαβα από τους γονείς μου. Είμαστε ο ορισμός της οικογενειακής επιχείρησης. Ξεκινήσαμε μετά τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το ατελιέ χειροποίητων κεντημάτων του François Lesage δεν έχει αλλάξει φιλοσοφία: δημιουργεί έργα Τέχνης για τους καλύτερους οίκους της Υψηλής Ραπτικής. 

«Κυριολεκτικά γεννήθηκα εδώ μέσα. Ερχόμουν καθημερινά για να βλέπω τους γονείς μου να κεντούν. Κι έτσι είχα την τύχη να μεγαλώσω δίπλα στους πιο γνωστούς σχεδιαστές μόδας. Εδώ μέσα πρωτογνώρισα τον Yves Saint Laurent και τον κύριο Givenchy και πολλούς άλλους. Ήμασταν μια παρέα και ήμουν ο νεώτερος. Σήμερα, βέβαια, είμαι ο γηραιότερος».

Κλωστές, χάντρες, βελονάκια, κομμάτια ύφασμα με μισοτελειωμένα ή ολοκληρωμένα κεντήματα. Οι πάγκοι και τα κουτιά του οίκου Lesage κρύβουν θησαυρούς. Είναι η ζωντανή ιστορία της γαλλικής μόδας. Σε ένα δωμάτιο με ξύλινα ράφια παρελαύνουν οι δεκαετίες του τσάρλεστον, μοτίβα της αρ ντεκό, οι παγιέτες της δεκαετίας του ‘80, οι λευκές μπροντερί και νέες και παλιές συλλογές του οίκου Chanel. Από το 2002 ο οίκος ανήκει στην ομπρέλα των μικρών εργαστηρίων ανώτερης χειροτεχνίας (Métiers d’Art) του οίκου Chanel.

«Τι έχουμε εδώ; Ένα κέντημα του ’36 για τον οίκο Balenciaga. Αυτό είναι του ’45. Με λίγα λόγια από αυτήν την μεριά είμαι εγώ και απέναντι είναι ο μπαμπάς και η μαμά», λέει ο François δείχνοντας τα κουτιά που φυλάσσονται όλες οι δημιουργίες του οίκου.

Η μόδα κάνει κύκλους, λένε. Η μόδα αλλάζει. Τη μια σεζόν κυριαρχούν τα παστέλ χρώματα. Την άλλη η αστραφτερή χρυσή κλωστή. «Έτσι είναι η βιομηχανία της μόδας. Σαν κάτι που αιωρείται στον αέρα. Κι εμείς πρέπει να είμαστε σαν τους κυνηγούς. Δεν ξέρουμε ποτέ ποιο θα είναι το θήραμά μας. Και γι’ αυτό πιστεύω πως το πιο σημαντικό χάρισμα στην τέχνης μας είναι να μπορούμε να μαντεύουμε τι έχει στο μυαλό του ο σχεδιαστής. Το μυστικό ενός ποιοτικού και πετυχημένου κεντήματος είναι το ν΄ ακούς με προσοχή τον σχεδιαστή. Για παράδειγμα, θυμάμαι μια φορά που με πήρε ο Yves saint Laurent τηλέφωνο και μου είπε: «σκέφτομαι να πάω στο μουσείο να δω μερικά έργα του Van Gogh. Καταλαβαίνεις να δω χρυσάνθεμα…». Αμέσως έπιασα το νόημα».

Και εν κατακλείδι: «Για ένα πλοίο χωρίς λιμάνι δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος. Το λιμάνι είναι προορισμός. Το πώς θα φτάσεις στο λιμάνι έρχεται αργότερα. Έρχεται μέσα από συνεχή διάλογο και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον σχεδιαστή και εμένα, ανάμεσα σ’ εμένα και τους υπαλλήλους, ανάμεσα στους σχεδιαστές και στους προμηθευτές. Είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι. Χρειάζεται και ο αρχιτέκτονας και ο διακοσμητής και ο τεχνίτης. Δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς συνεργασία».

n

O Lagerfeld με την Florence

n

Uma Thurman, Cannes-2011, Chanel

n

Η Αλέξα Τσανγκ με Chanel


Ο François Lesage πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011 σε ηλικία 82 ετών. Ένα μήνα νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο του Maître d'Art. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Frédéric Mitterrand είχε δηλώσει: «Δεν μπορώ να φανταστώ την μόδα χωρίς το κέντημα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κέντημα χωρίς τον Monsieur Lesage». 

Η Ecole Lesage παραδίδει ατομικά μαθήματα κεντήματος σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μάθετε περισσότερα καθώς και τις τιμές πληκτρολογώντας: εδώ


n

Chanel Άνοιξη-Καλοκαίρι 2012

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice