10 τάσεις για την Άνοιξη 2013

Τα trends από την Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου

Τo του TIME μας αρέσει γιατί έχει ένα μίνιμαλ, dry τρόπο να παρατηρεί τις τάσεις στη μόδα και να κρατάει τις επικεφαλίδες.

Με αυτή την οξυδέρκεια και την οικονομία πληροφορίας, κατέγραψε τις δέκα τάσεις που διέκρινε στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου. Τις παρατηρήσαμε και τις σχολιάζουμε, με τη σειρά μας: ….

image

Κορδόνια

Κινούνται με χάρη, είναι απίστευτα θηλυκά και μοιραία. Παράδειγμα, το σχέδιο του Tomas Maier για την Bottega Veneta, ένα φόρεμα φτιαγμένο από κομμένες λωρίδες μεταξωτού ζέρσεϊ – το οποίο όταν κόβεται μαζεύει και δημιουργεί κρόσια σαν μικρούς «σωλήνες».

image

Κορσέδες

Και μάλιστα κορσέδες φτιαγμένοι από κορδόνια (συνέχεια από την παραπάνω τάση). «Μανούλες» του κορσέ σε ασφυκτικές πιέσεις, είναι οι μόνιμοι λάτρεις του σιτσιλιάνικου λουκ, οι Dolce & Gabbana, οι οποίοι δημιούργησαν φορέματα-κορσέδες πλεγμένους σαν καλάθια που θα μπορούσαν να φορεθούν πουθενά.

image

Πλακάτα, δυναμικά χρώματα

Τα «μονοκόματα» χρώματα δείχνουν ωραία επάνω σε αέρινα, ανοιξιάτικα υφάσματα. Για να μην είναι όμως όλες οι γυναίκες σαν νεράιδες σε χρωματοπωλείο, υπάρχει η τάση αυτά να συνδυάζονται με δυναμικά σχέδια – παράδειγμα τα μιλιτέρ κοψίματα με τις μεγάλες τσέπες που σχεδίασε ο Peter Dundas για τον Emilio Pucci.

image

Η γούνα το σατέν και άλλοι τρελοί συνδυασμοί

Διαφορετικά υλικά, διαφορετικές υφές, διαφορετικά υφάσματα. Όσο πιο απρόοπτοι οι συνδυασμοί τόσο πιο «2013» θα είστε. Παράδειγμα οι ευρηματικοί τρόποι με τους οποίους χρησιμοποίησε τις γούνες ο Gabriele Colangelo, αλλά και τα σατέν φορέματα με ντεγκρανταρισμένα χρώματα και υφές (ομπρέ όπως τα λένε) που έπαιξαν πολύ.

image

Φραμπαλάδες και μεγάλα κοσμήματα

Η Frida Giannini για τον Gucci αποφάσισε να διώξει τη μαυρίλα του φετινού χειμώνα με την ουτοπική χαρά από γεμάτα όγκο και χρώμα, αξεσουάρ, κοσμήματα και φραμπαλάδες (σε γιακάδες, μανίκια, οπουδήποτε) επάνω σε φωτεινές μεγάλες επιφάνειες. Ένας λευκός καμβάς για μεγάλα κοραλλιογενή στολίδια.

image

Μονομπλόκ χρώματα και άνετη γραμμή

Δεν θα πεθάνουμε κιόλας από το άγχος! Στη χειρότερη απόγνωση του τι να φορέσεις, σκέψου όπως η Jil Sander (ναι, επανέκαμψε): απλά, φαρδειά, φωτεινά. Ένα νούμερο μεγαλύτερο μπέηζερ με ένα χαλαρό παντελόνι «τσιγάρο» και ένα λευκό μπλουζάκι μπορεί να σε κάνουν ήρεμη, μοντέρνα και γλυκομίλητη με όλους. Και τη μαμά σου επίσης.

image

Το λευκό του καλοκαιριού

Με λίγα λόγια: η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μαλακά, δροσερά, λευκά, λ-ε-υ-κ-ά φορέματα σε ήρεμο μήκος και ήρεμη γραμμή. Το Time φέρνει για παράδειγμα τα μίνιμαλ σχέδια της Consuelo Castiglioni. Και μη ξεχνάτε: το άνοιγμα V είναι το τέλειο ντεκολτέ.

image

Γεωμετρικά σχέδια

Δηλαδή «σχολή Missoni». Οργάντζες με γεωμετρικά prints επάνω σε άλλα γεωμετρικά prints, και ενδιάμεσα άλλα γεωμετρικά prints, παραλλαγές ή ίδια, ημιδιάφανες επιφάνειες, παιχνιδιάρικες οφθαλμαπάτες. Η αγάπη είναι ζάλη.

image

Μια γκέισα στα ‘60ς

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πρώτον: πλατφόρμες. Δεύτερον: ηρεμία (στα χρώματα, στην ομιλία, στις λεπτομέρειες). Τρίτον: Layers διπλωμένα το ένα επάνω στο άλλο, με τέχνη, προσοχή, αγάπη και ατμοσίδερο. Τέταρτον: Σατέν (και πάλι). Πέμπτο: κάν’το όπως η Prada.

image

Ό,τι να’ναι

Καλά, χαίρω πολύ, το έχουμε καταλάβει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Τώρα όμως αρχίζει και αποκτάει όλο και πιο συχνά «έγκυρη» υπογραφή. Δηλαδή, για άλλη μία φορά, η υψηλή μόδα παίρνει έμπνευση από την αληθινή ζωή και της δίνει ένα τουίστ «του παραλόγου». Μερικές φορές φτάνει και στην υπερβολή βέβαια, όπως οι πανύψηλες δερμάτινες μπότες (ανοιξιάτικα), οι δερμάτινες φούστες και τα στρατιωτικά τζάκετ που σχεδίασε ο Massimiliano Giornetti για τον Salvatore Ferragamo.

Δηλαδή, μην περιμένετε την Άνοιξη για να τα φορέσετε. Αρχίστε από τώρα!