Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Θυμηθείτε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, το «Mad Men»: Ίσως το κυριότερο συστατικό της επιτυχίας της σειράς ήταν τα τέλεια, «τριζάτα» κοστούμια του ήρωα Don Draper και των άλλων αντρών πρωταγωνιστών. Όπως και στο remake του «Great Gatsby», το κοφτερό, αστραφτερό ντύσιμο του Leonardo DiCaprio, όπως και τα πουκάμισα με τις δεκάδες αποχρώσεις που πετάει σαν βροχή επάνω στην Carey Mulligan στην περίφημη «σκηνή της ντουλάπας», όλα έχουν την υπογραφή Brooks Brothers. Της φίρμας που έντυσε εμβληματικές προσωπικότητες της αμερικάνικης ζωής, ευγενείς και αριστοκράτες, μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, επιχειρηματίες, όπως ο Gianni Agnelli και ο J.P.Morgan, αστέρες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ όπως ο Clark Gable μέχρι και τον γκουρού της ποπ κουλτούρας Andy Warhol και βέβαια πολιτικούς: από τον 3o Πρόεδρο των ΗΠΑ Thomas Jefferson μέχρι τον απερχόμενο, τώρα, Barack Obama.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

The Great Gatsby. H "σκηνή της ντουλάπας"

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ

Μία εικόνα που έχει μείνει στην ιστορία: ο πρόεδρος Obama στην ορκωμοσία του, την κρύα ημέρα της 20ης Ιανουαρίου 2009, να εμφανίζεται με ένα μακρύ, ζεστό παλτό, μπορντό κασκόλ από κασμίρ, κόκκινη γραβάτα και μαύρα δερμάτινα γάντια, όλα by Brooks Brothers (όπως άλλωστε και η εμφάνιση του αντιπροέδρου του, Τζον Μπάιντεν εκείνη τη μέρα), δίνοντας την πρώτη επίσημη γραμμή της κομψότητάς του που επρόκειτο, τα επόμενα χρόνια, να προστεθεί και αυτή στα προσωπικά του ατού.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Για την ακρίβεια, από τους 44 αμερικάνους προέδρους, οι 39 ήταν φανατικοί πελάτες των Brooks Brothers για τις δημόσιες και προσωπικές εμφανίσεις τους. Ο Abraham Lincoln, ο Ulysses S Grant, ο Woodrow Wilson και ο Theodore Roosevelt φορούσαν Brooks Brothers την ημέρα της ορκωμοσίας τους ενώ και ο Franklin Delano Roosevelt, ο Herbert Hoover, ο John F Kennedy, ο Gerald Ford, ο William J Clinton και ο George W Bush υπήρξαν πιστοί πελάτες της φίρμας.

Από το 1818 η Brooks Brothers είχε αρχίσει να δημιουργεί στρατιωτικές στολές για τους βετεράνους του πολέμου του 1812, κι έτσι έγινε γνωστή στις στρατιωτικές αρχές που αργότερα θα αναλάμβαναν και υψηλότερα, πολιτικά πόστα. Στα αρχεία της Brooks Brothers υπάρχει φυλαγμένη χειρόγραφη παραγγελία του τότε Επιμελητή του Στρατεύματος και αργότερα προέδρου της Αμερικής, Chester A. Arthur, για τριακόσια πανωφόρια του Αμερικάνικου στρατεύματος, με ημερομηνία 1861.

Ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ Abraham Lincoln, στη δεύτερη ορκωμοσία του στις 4 Μαρτίου του 1865, φορούσε ένα παλτό ειδικά ραμμένο για αυτόν, προσφορά των Brooks Brothers για τα γενέθλιά του, με ιδιαίτερο φοδράρισμα όπου υπήρχε κεντημένη με το χέρι η εικόνα ενός αετού και η φράση «One Country, One Destiny» (Μία Χώρα, Ένα Πεπρωμένο). O Lincoln είχε ύψος 1,93 και αυτό ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ήταν αναγκασμένος να ράβει κοστούμια sur mesure στη διάπλασή του. Το διάσημο εκείνο παλτό που ήταν δημοφιλές κατά τη Βικτωριανή και Εδουαρδιανή περίοδο, ήταν σε στιλ frock με μήκος μέχρι το γόνατο και διπλό κούμπωμα, γνωστό και ως Prince Albert –από τον Αλβέρτο, σύζυγο της βασίλισσας Βικτορίας της Αγγλίας.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα 

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Το παλτό που φορούσε ο Lincoln την ημέρα της ορκωμοσίας του και το χειροποίητο κέντημα με τον αετό και τη φράση "Μία Χώρα, Ένα Πεπρωμένο".

Δυστυχώς, για την ιστορία του συγκεκριμένου ενδύματος, ήταν το ίδιο που φορούσε ο Lincoln και λίγες εβδομάδες αργότερα, την ημέρα της δολοφονίας του, την ώρα που παρακολουθούσε μία παράσταση στο θέατρο Ford’s.

Υπάρχει, μάλιστα, ένας αστικός μύθος που λέει ότι η Brooks Brothers, μετά τη δολοφονία του προέδρου, δεν κατασκεύαζε για πολλά χρόνια μαύρα σπορ κοστούμια κάτι που, πάντως, έπαψε να ισχύει όταν η εταιρεία άρχισε να κυκλοφορεί το κλασικό μαύρο κοστούμι SB3 με τα τρία κουμπιά, τo 2003. Η μία δικαιολογία της αποχής από τα μαύρα κοστούμια ήταν το συμβολικό πένθος για τον πρόεδρο αλλά υπήρχε και η άλλη δικαιολογία που έλεγε ότι τα μαύρα «πρωινά» κοστούμια ήταν μόνο για σερβιτόρους , νεκροθάφτες και πεθαμένους.

Για την ιστορία: το frock παλτό της δολοφονίας υπάρχει σήμερα στη συλλογή του Μουσείου του Θεάτρου Ford.

Η σχέση της Brooke Brothers με την πολιτική συνεχίστηκε και εξελίχθηκε: Ο στρατηγός των Βορείων και 18ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ulysses S. Grant, είχε παραγγείλει τις στολές των αξιωματικών του Σώματός του κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου, στους Brooks Brothers.

Το 1950 είχε γραφτεί σε ένα δημοσίευμα ότι όταν ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, συναντήθηκε με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Στάλιν στη Γιάλτα το 1945, «η μεγάλη ναυτική κάπα που φορούσε σε αυτό το ταξίδι των 6000 μιλίων σε θάλασσα και αέρα, είχε την ετικέτα Brooks Brothers».

Ήταν άλλωστε γνωστή η αγάπη του Roosevelt για τη ραφή και τη γραμμή της Brooks Brothers: όταν ήταν διοικητής του 1ου Συντάγματος Ιππικού Εθελοντών της Αμερικής είχε κάνει ειδική παραγγελία στην εταιρεία, τη στολή που φορούσε.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

The Kennedy Look

Ακόμα και όταν ο John F. Kennedy, 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, φόρεσε στην ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου του 1961, το «Number Two» κοστούμι των Brooks Brothers με τα δύο κουμπιά, ήταν σαν να καθόρισε το look μίας ολόκληρης γενιάς με μία του μόνο εμφάνιση. Άλλωστε ένα από τα αγαπημένα δώρα που άρεσε στον πρόεδρο να δωρίζει σε συνεργάτες και φίλους ήταν ομπρέλες by Brooks Brothers. Σε εκείνο το κλασικό κοστούμι της «περιόδου Κένεντι» είναι αφιερωμένο ένα σύγχρονο κλασικό κοστούμι των Brooke Brothers, το Fitzgerald 1818 με το στενό κόψιμο, το παντελόνι σε φλατ γραμμή, τα στενά πέτα στο σακάκι και τα δύο κουμπιά.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Το κοστούμι Fitzgerald 1818 των Brooks Brothers, αφιερωμένο στο κλασικό "Kennedy look".

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Πολλά χρόνια αργότερα, το 1992, και ο Bill Clinton έδινε ένα δικό του μάθημα στιλ που θα έμενε στην ιστορία φορώντας δερμάτινο αεροπορικό τζάκετ των Brooks Brothers, μία ημέρα μετά την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Υπήρξαν όμως και δύο περιπτώσεις που η φίρμα χρησιμοποιήθηκε ως μομφή εναντίων των συντηρητικών.

Το 1980, όταν ο George H. W. Bush κατέβαινε στις προεδρικές εκλογές, έδωσε μία ομιλία στο πανεπιστήμιο του Yale όπου σπούδασε. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ένας ταραξίας τον κατηγόρησε ως εκτός πραγματικότητας και απόμακρο από το λαό, αποκαλώντας τον «Brooks Brothers Republican». Ο Bush απάντησε αμέσως, ανοίγοντας το σακάκι του για να φανεί η ετικέτα: ήταν αγορασμένο από το J. Press, ένα ακόμα πιο αριστοκρατικό κατάστημα με «ύφος», το οποίο είχε ιδρυθεί το 1902 μέσα στο campus του ίδιου του πανεπιστημίου του Yale.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο υιός George W. Bush αντιμαχόταν τον Al Gore για την προεδρία κατά τη διάρκεια των πολυσυζητημένων και αμφισβητούμενων εκλογών του 2000, υπήρξε μία σκηνή που μεταδόθηκε από τα κανάλια όλου του κόσμου και πέρασε στην ιστορία σαν «η Διαδήλωση των Brooks Brothers». Στο κέντρο καταμέτρησης ψήφων της Κομητείας του Miami-Dade όταν άρχισε η καταμέτρηση 11.000 ψήφων που πριν δεν είχαν καταμετρηθεί, δεκάδες διαδηλωτών υπέρ του Bush, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Σταματήστε την απάτη». Όταν η επιτροπή αποφάσισε να μετακινηθεί σε άλλο, μικρότερο χώρο για ησυχία, οι διαμαρτυρίες έγιναν πολύ έντονες, με φωνές που έλεγαν «Θα μπούμε μέσα!». Οι διαδηλωτές χαρακτηρίστηκαν ως «Brooks Brothers Riots» γιατί ήταν όλοι καλοντυμένοι, υπονοώντας ότι ήταν «τσιράκια» της Ουάσινγκτον και όχι απλός λαός.

Τσιράκια ή Πρόεδροι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες φαίνεται τελικά να συμφωνούν σε ένα τουλάχιστον σημείο, και αυτό είναι η Brooks Brothers.

Οι διάσημοι πελάτες

Άλλος γνωστός πολιτικός που αγοράζει τα πουκάμισά του από το κατάστημα των Brook Brothers στη λεωφόρο Madison, είναι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Jacques Chirac.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Cary Grant

Τη χρυσή περίοδο του Χόλιγουντ, τη δεκαετία του ’40, γνωστοί πελάτες των Brooke Brothers ήταν αστέρες - υποδείγματα αντρικής κομψότητας όπως ο Cary Grant, ο Clark Gable, ο Jimmy Stewart, ο Barry Fitzgerald και ο Fred Astaire ακόμα και ντίβες που ντύθηκαν στην οθόνη με αντρικά κοστούμια, όπως η Katherine Hepburn, η Elizabeth Taylor, η Nina Foch και η ηθοποιός και ακτιβίστρια Maria Riva.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Ορχήστρα Jazz του Lincoln Center

Η Brooks Brothers είναι και οι επίσημοι ενδυματολόγοι της Ορχήστρας Jazz του Lincoln Center, της οποίας ηγείται ο Wynton Marsalis, και τα μέλη της είναι 15 από τους καλύτερους σολίστες μουσικούς της τζαζ σήμερα.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Andy Warhol

Ακόμα και ο Andy Warhol, γνωστός για την εμφάνισή του που ήταν πάντα ατημέλητη, με τη γραβάτα του δεμένη στραβά, τα κορδόνια των παπουτσιών του λυμένα, τις κάλτσες του να είναι διαφορετικών χρωμάτων – ακόμα και ο Andy αγόραζε όλα του τα ρούχα από τους Brooks Brothers.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

O Jon Hamm ως "Don Draper" στο Mad Men

Με το που άρχισε να προβάλλεται το γνωστό σήριαλ «Mad Men» το 2007, με τους υπέρκομψους ήρωες, διαφημιστές της Madison Avenue ντυμένους από την Brooks Brothers, όλο το σινάφι των διαφημιστών στη Νέα Υόρκη (και αλλού) άρχισε να ντύνεται το ίδιο. Η ζήτηση των συγκεκριμένων κοστουμιών ήταν τόσο μεγάλη ώστε η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2009 μία σειρά περιορισμένων κομματιών που την ονόμασε «Mad Men Edition».

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Kermit by Brooks Brothers

Στη σειρά των τηλεοπτικών αστέρων που ντύνονται με  Brooks Brothers ανήκει και ο Stephen Colbert ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αγαπημένος βάτραχος Kermit για τον οποίο, το 2011, ράφτηκε ολόκληρη γκαρνταρόμπα για την ταινία των Muppets.

Η Brooks Brothers έχει ντύσει ακόμα τον Ben Affleck στο φιλμ «Pearl Harbor», τον Gene Hackman στους «Royal Tenenbaums», τον Will Smith για το «Ali» καθώς και τους πρωταγωνιστές στην ταινία εποχής «The Great Debaters» με τον Denzel Washington. Στο φιλμ «Up in the Air» ο George Clooney φοράει Brooks Brothers, το ίδιο και οι νεαροί πρωταγωνιστές του «Slumdog Millionaire», στην εμφάνισή τους στο κόκκινο χαλί στην τελετή των 81ων βραβείων Όσκαρ.

Η Brooks Brothers έφτιαξε και όλα τα αντρικά κοστούμια, περίπου 1500 κομμάτια, για την κινηματογραφική μεταφορά του «The Great Gatsby» στην κατά Baz Luhrmann εκδοχή, ενώ είχε χορηγήσει και τις πρεμιέρες της ταινίας στη Νέα Υόρκη και στο Φεστιβάλ των Καννών.

Μερικές από τις πιο γνωστές «εμφανίσεις» της Brooks Brothers στη λογοτεχνία:

Στα «Vampire Chronicles» της Anne Rice, συχνά αναφέρεται ότι ο βασικός χαρακτήρας, ο ευγενής βαμπίρ Lestat de Lioncourt, φοράει Brooks Brothers.

Ο F. Scott Fitzgerald αναφέρεται στους Brooks Brothers στο πρώτο του μυθιστόρημα, «This Side of Paradise».

Η Mary McCarthy έχει στη συλλογή διηγημάτων της «The Company» του 1942, ένα διήγημα με τίτλο «Ο άνδρας με το πουκάμισο Brooks Brothers».

Ο Bret Easton Ellis στο πασίγνωστο βιβλίο του «American Psycho», ντύνει τον Patrick Bateman και τους συνεργάτες του με Brooks Brothers.

Αναφορές στη φίρμα έχουν σε βιβλία τους και οι James Thurber, Kurt Vonnegut, Richard Yates (όχι μόνο φορούσε και ο ίδιος στη ζωή του Brooks Brothers αλλά στο διήγημά του «A Good School», βάζει και έναν από τους χαρακτήρες του να προσπαθεί να αυτοκτονήσει κρεμασμένος από μία ζώνη Brooks Brothers).

Στο διήγημα «Junkie», ο William S. Burroughs, βάζει τον ναρκομανή ήρωά του να ανταλλάσσει ένα σακάκι Brooks Brothers με δύο δόσεις ηρωίνης.

Όλοι από κάπου ξεκινούν.

Ο γνωστός σχεδιαστής Ralph Lauren ξεκίνησε σαν πωλητής στο κατάστημα της Brooks Brothers στην Madison Avenue. Αργότερα μήνυσε την εταιρεία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στο γνωστό μπλουζάκι πόλο, δίκη την οποία κέρδισε η Brooks Brothers αν και ο Lauren αργότερα αγόρασε τα δικαιώματα και συνέχισε και αυτός να κυκλοφορεί τα γνωστά μπλουζάκια.

Ιστορία του στιλ και μερικές καινοτομίες

Με έτος ίδρυσης το 1818 στην Αμερική, και έχοντας διανύσει δύο σχεδόν αιώνες ιστορίας, η Brooks Brothers είναι η παλαιότερη φίρμα ρουχισμού στις ΗΠΑ και παραμένει στην κορυφή με τις διαχρονικές συλλογές της που περιλαμβάνουν τα περίφημα για τη μοναδική τους ραφή και την αξεπέραστη ποιότητά τους κοστούμια, τα αυθεντικά navy blazer –σήμα «κατατεθέν» της Brooks Brothers– αλλά και τα εξαιρετικά non-iron πουκάμισα και τις μεταξωτές stain-resistant γραβάτες. Έχει καταστεί συνώνυμο της καινοτομίας συνδυάζοντας την προσιτή τιμή με την μοναδική, ανυπέρβλητη ποιότητα στην ανδρική κλασική ένδυση.

Το κεντρικό της κατάστημα βρίσκεται στη Λεωφόρο Madison στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Ο σημερινός της ιδιοκτήτης είναι ο ιταλός δισεκατομμυριούχος Claudio Del Vecchio ενώ η εταιρεία σήμερα παράγει και ρούχα για γυναίκες.

Αν και πολλοί θεωρούν την Brooks Brothers μία παραδοσιακή φίρμα ρούχων, δεν είναι λίγες οι καινοτομίες που παρουσίασε μέσα στην ιστορία της, στην αμερικάνικη αλλά και διεθνή αγορά:

  • Θεωρούνται οι πρώτοι που εισήγαγαν το πρετ-α-πορτέ, το 1849.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

    Το κλασικό πουκάμισο button-down colar

.

  • Το 1896, ο John E. Brooks, εγγονός του Henry Sands Brooks, καθιέρωσε τους γιακάδες με κουμπιά στα πουκάμισα, κάτι που είχε δει στις μπλούζες των παικτών του πόλο, στην Αγγλία. Έκτοτε, τα κουμπιά στον γιακά χαρακτηρίστηκαν ως «το πιο πολυ-κλεμμένο στοιχείο στην ιστορία της μόδας».

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Σχέδια από τις πρώτες γραβάτες foulard των Brooks Brothers.

  • Εμφανίζονται οι πρώτες αγγλικές γραβάτες – φουλάρι, που τις έφερε ο Francis G. Lloyd στη δεκαετία του 1890, πριν γίνει πρόεδρος της εταιρείας.
  • Λανσάρεται το 1895, το δημοφιλές, σπορ κολεγιακό κοστούμι στιλ Ivy League.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

    Κλασικό παλτό από τουίντ με σταυρωτό κούμπωμα και γούνινο γιακά από ρακούν, ένα από τα best sellers του 1928, της "εποχής της τζαζ".

  • Το 1900 λανσάρεται το κοστούμι Harris Tweed, γνωστό και ως σκέτο «τουίντ» με το παραδοσιακό, χειροποίητο μάλλινο ύφασμα πάντα και αυστηρά, κατασκευασμένο στη Σκωτία.Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Το "Number One Sack"

  • 1901. Τα σακάκια με τρία κουμπιά γίνονται αφόρητα passé και οι νεαροί, κομψευόμενοι κολεγιόπαιδες, θέλοντας να ακολουθήσουν τη μόδα, διπλώνουν προς τα μέσα τα πέτα των σακακιών τους για να δείχνουν ότι έχουν μόνο δύο κουμπιά. Η Brooks Brothers υιοθετεί αμέσως τη μόδα και δημιουργεί το πρώτο Sack σακάκι το οποίο ονομάζει «The Number One», με μαλακούς, φυσικούς ώμους, ριχτό κόψιμο και ένα τρίτο κουμπί που ποτέ δεν κουμπώνει. Το σακάκι αυτό γίνεται το πιο δημοφιλές business ντύσιμο για περισσότερα από 60 χρόνια στον 20ό αιώνα.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

    Γραβάτα repp.

  • 1902. Η Brooks Brothers εκδημοκρατίζει τη ριγέ γραβάτα. Η οποία, μέχρι τότε, θεωρούνταν «στρατιωτική» γραβάτα, με τις ρίγες να έρχονται από τα αριστερά προς τα δεξιά ή «από την καρδιά προς το ξίφος». Η Brooks απλώς άλλαξε την κατεύθυνση των γραμμών, δίνοντας τη ριγέ γραβάτα, ελεύθερη συμβολισμών πλέον, στους κομψούς πολίτες.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Κλασικό Shetland sweater από τη φετινή συλλογή των Brooks Brothers.

  • Το 1904 λανσάρεται το παραδοσιακό, μάλλινο πουλόβερ Shetland sweater, με μαλλί προβάτου από τα Νησιά Σέτλαντ. Το πουλόβερ που, για να φανεί η χειροποίητη αυθεντικότητά του, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι τις βροχερές ημέρες μύριζε βραστό λάχανο – ή ο,τιδήποτε άλλο τέλος πάντων μαγειρευόταν στην κουζίνα, την ώρα που το πλέκανε. Το 1938, όταν κυκλοφόρησε σε περισσότερα χρώματα, έγινε πολύ δημοφιλές στις νεαρές κοπέλες, γεγονός που άνοιξε το δρόμο της Brooks προς τη δημιουργία ρούχων και για γυναίκες.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

    Παλτό polo από τη φετινή συλλογή της Brooks Brothers.

  • Γύρω στο 1910 εμφανίστηκε το φαρδύ, άνετο αντρικό παλτό polo coat, αρχικά σε καμηλό ύφασμα και χωρίς κουμπιά – μόνο ζώνη. Καταγωγή από το παλτό που φορούσαν στα ημίχρονα, οι παίκτες του πόλο στην Αγγλία. Άλλο ένα ρούχο της αντρικής γκαρνταρόμπας που αγαπήθηκε πολύ από τις γυναίκες, για πολλά χρόνια.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

    Κλασικό καρό ύφασμα Madras.

  • Το 1902, η Brooks Brothers μέσω της Ινδίας, λανσάρει το μαλακό, βαμβακερό ύφασμα με τα πολύχρωμα καρό σχέδια, γνωστό ως Madras.

Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

Στη Vogue, το 1949, παρουσιάστηκε το πρώτο ροζ "αντρικό" πουκάμισο για κορίτσια, για "σταματήσουν να κάνουν έφοδο στη ντουλάπα των αγοριών".

  • Το 1949 λανσάρεται το ροζ «αντρικό» πουκάμισο για γυναίκες αν και «γυναικείο τμήμα» στα καταστήματα της εταιρείας δημιουργήθηκε από τα μέσα των ‘70ς και μετά. Το ροζ πουκάμισο γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία που συμβαίνει κάτι πρωτοφανές για τα μέχρι τότε δεδομένα: υιοθετείται και από άντρες, δημιουργώντας τον πολύ δημοφιλή ακόμα και σήμερα συνδυασμό, ροζ πουκάμισο με γκρι-ανθρακί κοστούμι.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα

    Οι γνωστές κάλτσες "με τους ρόμβους" by Brooks Brothers.

  • Το 1957, η Brooks Brothers ανακαλύπτει τις πλεκτές χειροποίητες κάλτσες που φορούσαν οι παίκτες του γκολφ στην Αγγλία, και γίνεται η πρώτη φίρμα που εμπορεύεται στην Αμερική τις περίφημες κάλτσες argyle με τα σχέδια ρόμβους και «διαμάντια».
  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, λανσάρονται τα πρώτα δροσερά, καλοκαιρινά κοστούμια φτιαγμένα από βαμβακερό και ελαφρύ κοτλέ ύφασμα.
  • Επανάσταση. Το 1953 η Brooks Brothers φέρνει τα πρώτα πλύνε-και-βάλε πουκάμισα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από μία μίξη Dacron (το γνωστό τεριλέν), πολυέστερ και βαμβακερού, εφεύρεση της αμερικανίδας χημικού Ruth R. Benerito. Τα πουκάμισα αυτά πήραν την ονομασία «Brooksweave» (ύφανση Brooks).
  • To 1998 εμφανίζεται το 100% βαμβακερό, «καλό» πουκάμισο που δεν θέλει σιδέρωμα. Το απόλυτα κατάλληλο πουκάμισο για βαλίτσα ταξιδιού.

    Τα υπέροχα κοστούμια του κυρίου Ομπάμα


*Στην Αθήνα, τα καταστήματα της Brooks Brothers βρίσκονται στην οδό Σταδίου 4 & Αμερικής, και Πανεπιστημίου 9 (Attica).