Η Alexandra Kutas είναι το πρώτο μοντέλο πασαρέλας σε αναπηρικό αμαξίδιο

«Λατρεύω το μόντελινγκ γιατί νιώθω πιο ζωντανή όταν δουλεύω»

Η 23χρονη Alexandra Kutas από την Ουκρανία, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές διακρίσεις στο παρελθόν, αλλά έγινε το πρώτο μοντέλο σε αναπηρικό αμαξίδιο που ηγήθηκε της πασαρέλας στη χώρα της.

«Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα στον κόσμο της μόδας. Θέλω τα παιδιά με αναπηρίες να γνωρίζουν ότι ίσως να μην είναι εύκολο αλλά μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν και έχουν πάθος για αυτό», σχολίασε η Alexandra.

Το νεαρό μοντέλο είχε ένα τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη κατά τη γέννα και δεν κατάφερε ποτέ να περπατήσει. Έκανε την πρώτη της φωτογράφιση στα 18 και άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά ως μοντέλο πριν 2 χρόνια. Στον ελεύθερο χρόνο της εργάζεται εθελοντικά στο Δημαρχείο της πόλης της ως σύμβουλος σε θέματα αναπηρίας και καθολικής πρόσβασης.

Με τη βοήθεια του φίλου της Blake Wind, ο οποίος είναι επίσης καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, η Alexandra ήρθε σε επαφή με τη γνωστή ουκρανή σχεδιάστρια μόδας Fedor Vozianov, η οποία προσφέρθηκε να την κάνει το πρόσωπο της επόμενης συλλογής της σε δύο επιδείξεις μόδας.

«Είναι μεγάλη πρόκληση και ευθύνη, οπότε έχω λίγο άγχος», δήλωσε πριν το fashion show και συμπλήρωσε «ήθελα να δουλέψω με έναν σχεδιαστή που θα είχε το θάρρος να δει στο μέλλον και θα είχε ένα όραμα για τον κόσμο της μόδας χωρίς όρια για κανέναν».

Έμπνευσή της αποτελούσε και ο Alexander McQueen, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει ένα μοντέλο με αναπηρία σε ένα σόου του το 1999. Η ίδια έχει σχολιάσει επανειλημμένα ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων, ενώ πολλά πρακτορεία μοντέλων της έλεγαν ευθέως πως είναι πολύ όμορφη αλλά η αγορά δεν είναι έτοιμη για μοντέλα σε αναπηρικά αμαξίδια.

«Θέλω να κρίνομαι από το αν είμαι επαγγελματίας ή όχι και όχι από κάποια αναπηρία, το χρώμα του δέρματός μου και άλλα τέτοια. Η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να μπω σε εξώφυλλο της Vogue -ό,τι ονειρεύεται κάθε μοντέλο δηλαδή». 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice