Η Έλενα Βότση σχεδιάζει για τον Ralph Lauren

Την ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων επέλεξε ο αμερικανικός Οίκος Μόδας για τη φθινοπωρινή του συλλογή

Θαυμάζω την Έλενα Βότση πρώτα απ' όλα σαν προσωπικότητα. Συχνά με εμπνέει κιόλας με όλα αυτά που έχει καταφέρει στη ζωή της. Δεν είναι πρωτότυπο να γράψω λοιπόν ότι έβρισκα πάντα τα κοσμήματα και γενικότερα τη δουλειά της πολύ ξεχωριστά. Το πρωτότυπο είναι ότι την ίδια άποψη έχουν και οι ειδικοί του είδους. Η δουλειά της έχει περάσει επανειλημμένα τα ελληνικά σύνορα, έχει αναγνωριστεί διεθνώς σε μεγάλες διοργανώσεις (στους Ολυμπιακούς επέλεξαν εκείνη για το σχεδιασμό των μεταλλίων), οι συλλογές των κοσμημάτων της κοσμούν συχνά βιτρίνες γνωστών καταστημάτων στις μεγάλες πρωτεύουσες της μόδας, κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας και Οίκοι τής ζητούν να τους σχεδιάσει κοσμήματα. Αυτό συνέβη και τώρα. Πριν λίγο καιρό ο μεγάλος αμερικανικός Οίκος Ralph Lauren επέλεξε την Έλενα για να σχεδιάσει κοσμήματα για την φθινοπωρινή συλλογή 2017. Ήταν μια καλή ευκαιρία να τη συναντήσω και να μιλήσουμε...!

Πήρατε παραγγελία από ένα μεγάλο Οίκο Μόδας. Πώς είναι να δουλεύετε λοιπόν με επαγγελματίες, πόση ελευθερία σας δόθηκε; Aντιμετωπίσατε δυσκολίες και, αν ναι, ποιες;

Το να σχεδιάζεις δίπλα σε ένα μύθο είναι από μόνο του μεγάλη τιμή και εμπειρία. Οι ημερομηνίες τρέχουν, οι προθεσμίες πλησιάζουν, όλοι είναι σε επιφυλακή, όλα πρέπει να γίνουν τέλεια και ταυτόχρονα με προσοχή. Δημιουργούνται τα πρώτα σχέδια, περνάνε την πρώτη έγκριση, μετά περνάς στην επόμενη φάση, προσαρμόζεσαι στην κεντρική ιδέα, ακούς, πειραματίζεσαι, ξεκινάς την εκτέλεση. Αρχικά λαμβάνω πληροφορίες για το θέμα της συλλογής. Δείγματα, υφάσματα, στιλ, εποχή, τον κεντρικό πυρήνα. Μετά τα υπόλοιπα γίνονται μέσα σε ένα πολύ στενό και εμπιστευτικό κύκλο.

Η συμφωνία μεταξύ σας ήταν για κοσμήματα που ήδη υπάρχουν ή ζήτησαν σχέδια πρωτότυπα και εξ αρχής φτιαγμένα για την περίπτωσή τους;

Η συνεργασία με τον Οίκο ξεκινά από το 2004. Θυμάμαι τότε είχα πολύ μικρό τον γιο μου, Νικόλα, έτσι η ομάδα του Οίκου ήρθε και με επισκέφτηκε στην Ύδρα όπου βρισκόμουν. Χωρίς να μας έχει γνωστοποιηθεί, ολόκληρη η παγκόσμια έντυπη καμπάνια εκείνης της χρονιάς είχε κοσμήματα που είχα σχεδιάσει. Φέτος όμως είναι η πρώτη φορά που ο Ralph Lauren αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το όνομά μου σε αυτήν τη συνεργασία, αναφέροντάς το στο επίσημο website του Οίκου. Αυτό ήταν κάτι πολύ τιμητικό μιας και δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν με άλλον σχεδιαστή. Σχετικά με την ερώτησή σας, η διαδικασία είναι έτσι ακριβώς όπως την ανέφερα παραπάνω. Από την αρχή υπήρχε μια προτίμηση σε κάποια από τα κοσμήματα που είχα σχεδιάσει, κάποια τελικά έμειναν στο δωμάτιο δειγμάτων (όπως ονομάζεται), κάποια αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να σας πω πως κάποιες τέτοιες αποφάσεις μπορούν να παρθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τα υλικά που χρησιμοποιήσατε για τη συγκεκριμένη συλλογή;

Η συλλογή έπρεπε να είναι λιτή. Φίνες γραμμές, απλά υλικά, φυσικά μέταλλα. Τα κοσμήματα που δημιουργήσαμε θέλαμε να έχουν μια ζεστή πατίνα, να θυμίζουν παλαιωμένα υλικά, να βγάζουν μια θαλπωρή και μία γοητεία. Κυριάρχησαν τα τρία δαχτυλίδια δίσκοι στο χρώμα του χρυσού και μαύρου που ταίριαζαν τέλεια με το αποτέλεσμα που η ομάδα ήθελε να δώσει.

Πού θα διατίθεται η συλλογή που ετοιμάζετε για τον συγκεκριμένο Οίκο;

Αυτή τη στιγμή, και αφού τελείωσε η περίοδος που όλα τα αξεσουάρ ήταν διαθέσιμα στο Flagship της Madison Avenue, η συλλογή διατίθεται on line στο website του Οίκου, εκεί όπου κανείς μπορεί να βρει δύο από τα δικά μου κοσμήματα και παράλληλα σε επιλεγμένα καταστήματα του Οίκου.

Πείτε μας τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση από αυτή τη συνεργασία

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η απίστευτη οργάνωση, τόσο πριν τη συμφωνία συνεργασίας όσο και μετά. Τα μεγέθη είναι τεράστια, η ευθύνη επίσης, χρειάζονται πολλές υπογραφές και πολύ τρέξιμο πριν ο Οίκος σού εμπιστευτεί να σχεδιάσεις για εκείνον. Υπάρχει ειδικό τμήμα για κάθε ένα από τα στάδια, υπάρχει τρομερός έλεγχος στη διασφάλιση της ποιότητας και των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν για τον Οίκο. Αυτά όμως είναι που κάνουν τη διαφορά, αυτά είναι που σε κάνουν να θαυμάζεις το μεγέθη της επιτυχίας που ο Οίκος έχει κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Κοσμήματα της Έλενας Βότση μπορείτε να βρείτε στο flagship shop της στο λιμάνι της Ύδρας. Περισσότερες πληροφορίες www.elenavotsi.com

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice